Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ιστορική ημέρα για τα ελληνικά χρεόγραφα

12 Φεβρουάριος 2020


Του Νίκου Σακελλαρίου , Συνεργάτη του Taxheaven

Η σημαδιακή όσο και σημαντική υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 1% (0,961% για την ακρίβεια) είναι αυτό που θα θυμούνται οι επενδυτές, οι επιχειρηματίες και οι οικονομολόγοι από την 12η Φεβρουαρίου 2020. Ποτέ άλλοτε στην ελληνική ιστορία, η χώρα δεν πλήρωνε τόσο χαμηλά επιτόκια στους δανειστές της. Σημαντικό επίσης είναι ότι με την απόδοση αυτή (που ουσιαστικά επηρεάζει ολόκληρη την καμπύλη των επιτοκίων) η Ελλάδα ουσιαστικά προσφέρει την ίδια απόδοση με την Ιταλία στα αντίστοιχα ομόλογα.

Οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτήν την ιστορική ‘αποκαθήλωση’ της απόδοσης των 10ετών ομολόγων είναι και τεχνοκρατικοί αλλά και κερδοσκοπικοί. Οι αγορές ουσιαστικά θεωρούν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε μία χώρα που είχε ‘χάσει το τρένο’ της ανάπτυξης για μία δεκαετία, θα πρέπει να συγκλίνουν με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων που εδώ και μία τριετία διαπραγματεύονται με αρνητικά επιτόκια.

Επίσης θα πρέπει να συγκλίνουν πλέον και με τις αποδόσεις των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης που διαπραγματεύονται με χαμηλά επιτόκια όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πρώτα η έκθεση της FITCH και μετά οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα και οι καλυμμένες ομολογίες των τραπεζών μπορεί να είναι επιλέξιμες στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ενθάρρυναν τις κερδοσκοπικές τάσεις πάνω στα ελληνικά ομόλογα.

Η Ελλάδα καλείται πλέον να αξιοποιήσει μία μοναδικά ευκαιρία στα ιστορικά χρονικά και να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο το φθηνό χρήμα που μπορεί να αντλήσει από τις αγορές.

Οριακή μεταβολή στον Γενικό Δείκτη

Κάτω απ' αυτήν την ιστορική συγκυρία, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε ασθμαίνοντας σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ο οποίος έκλεισε με οριακή μεταβολή 0,06% στις 917,56 μονάδες αν και μέσα στη συνεδρίαση ξεπέρασε τις 920 μονάδες. Ωστόσο αρκετά υψηλή ήταν η αξία των συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και διαμορφώθηκε στα 77 εκατ. ευρώ.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE μεταβλήθηκε κατά 0,23% στις 2.301,65 μονάδες και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,15% στις 1.287,83 μονάδες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδίων-Αναψυχής (3,2%), Πρώτων Υλών (2,58%), Τεχνολογίας (2,29%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών (-2%), των Τηλεπικοινωνιών (-1,15%), Κατασκευών (-1%), Πετρελαίου (-1%). Οι τραπεζικές μετοχές που ευνοούνται από τις εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα, συνέχισαν την ανοδική τους κίνηση και ο κλαδικός τους δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,48%.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης