Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το «φάσμα» της πτώχευσης βλέπουν 110.000 ΜμΕ

27 Μάιου 2009 Σχόλια
  • TON «κώδωνα του κινδύνου» για απώλεια επιπλέον 230.000 θέσεων εργασίας έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα 160.000 απασχολούμενοι έχουν χάσει την εργασία τους. Ειδικότερα ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι σε κίνδυνο βρίσκονται τη στιγμή αυτή 120.000 θέσεις εργασίας ενώ 110.000 αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να κλείσουν. Πάντως ωρολογιακή βόμβα κατά τον κ. Ασημακόπουλο είναι η μεταχρονολόγηση επιταγών η οποία έχει φθάσει στο 12μηνο.
Το «φάσμα» της πτώχευσης βλέπουν 110.000 ΜμΕ                                             

 TON «κώδωνα του κινδύνου» για απώλεια επιπλέον 230.000 θέσεων εργασίας έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα 160.000 απασχολούμενοι έχουν χάσει την εργασία τους. Ειδικότερα ο κ. Ασημακόπουλος ανέφερε ότι σε κίνδυνο βρίσκονται τη στιγμή αυτή 120.000 θέσεις εργασίας ενώ 110.000 αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να κλείσουν. Πάντως ωρολογιακή βόμβα κατά τον κ. Ασημακόπουλο είναι η μεταχρονολόγηση επιταγών η οποία έχει φθάσει στο 12μηνο.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Marc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε δείγμα 1.010 επιχειρήσεων, στο διάστημα 27 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2009 και παρουσιάστηκε χθες.

Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα (90%) των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αν και τα κυρίως προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από το 2006. Μάλιστα η ένταση των επιπτώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της επιχείρησης. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων αυτή την περίοδο είναι η μείωση του τζίρου (78,9%), η έλλειψη ρευστότητας (73,5%) και η αύξηση του χρόνου είσπραξης οφειλών (67,6%).

Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους κατά τους επόμενους μήνες, η εικόνα είναι δυσοίωνη, καθώς το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια (χαμηλά) επίπεδα ή την επιδείνωσή της. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της αγοράς, καθώς 1 στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010, ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που είτε θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010 είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε αυτό θα συμβεί.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό που απασχολεί κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 78,5% δήλωσε ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων κατά το επόμενο έτος. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας της UEAPME (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), σύμφωνα με την οποία οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αντιστέκονται στις απολύσεις και διατηρούν περισσότερο προσωπικό απ'Α ό,τι θα δικαιολογούσε η οικονομική τους κατάσταση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι για την αποφυγή των απολύσεων, οι 7 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θεωρούν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας σε αντίθεση με τα μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, δηλαδή την ελαστικοποίηση της απασχόλησης, που συνεπάγεται μείωση ωρών ή ημερών εργασίας και ανάλογη μείωση μισθού.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και πιστεύουν ότι είναι προσανατολισμένα στην υποστήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Eνας άλλος σημαντικός παράγοντας, που συμβάλλει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στην αγορά, είναι η ασφαλιστική «ανασφάλεια» που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως προς το μέλλον των συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης. Το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα κινδυνεύουν, ενώ το 89,3% πιστεύει ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότηση επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει άμεση διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες, μείωση της φορολογίας για τις μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές με τη μεγαλύτερη ανεργία, κίνητρα για διατήρηση θέσεων εργασίας, χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων, ποσοστό των δανείων που δίνουν οι τράπεζες να δίνεται αποκλειστικά σε μικρές επιχειρήσεις, μη υποχρεωτική καταβολή τόκων για τρέχοντα ή μελλοντικά δάνεια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2009, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για όσο θα διαρκέσει η κρίση, θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στη δημιουργία και λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων, ίδρυση τράπεζας αποκλειστικά για τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων, δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις, περιορισμό του παρεμπορίου και αναθεώρηση των όρων εγγραφής στον Τειρεσία.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης