Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΑΣΦΕΕ: Ανακοίνωση για την εκκαθάριση των αναδρομικών


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΣΕΒΕ
[email protected]

Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014


Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εκκαθαρίσεις εισοδημάτων του 2013, κυρίως συνταξιούχων, από τις Δ.Ο.Υ. μετά από εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, είναι γνωστό.

Μπροστά στον κίνδυνο της παραγραφής του 2013, τρέξανε να προλάβουν μη χάσουν το φόρο από τα «υπέρογκα» ποσά που πήραν οι συνταξιούχοι, σε μια περίοδο που έχασαν σχεδόν τα μισά τους εισοδήματα από τις περικοπές όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά.

Η πραγματικότητα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις την ευθύνη την έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που είτε δεν έδωσαν έγκαιρα βεβαιώσεις για τις αναδρομικές αποδοχές στους συνταξιούχους, είτε δεν ανέγραφαν στις βεβαιώσεις ξεχωριστά ποια έτη αφορούν τα αναδρομικά, δημιουργώντας πρόβλημα και στους συνταξιούχους και στους λογιστές τους.

Από την άλλη η ΑΑΔΕ, θυμήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα αναδρομικά, 10 μέρες πριν παραγραφεί η χρήση του 2013. Το προηγούμενο διάστημα, που οι συνταξιούχοι καθυστερούσαν και πέντε χρόνια να πάρουν σύνταξη, δεν είχε κανένα πρόβλημα. Και έτρεξε, με απίστευτη προχειρότητα και σωρεία λαθών που ταλαιπωρούν ακόμη και συνταξιούχους που είχαν ορθά υποβάλλει συμπληρωματικές δηλώσεις προηγούμενων ετών, κυριολεκτικά να τσουβαλιάσει αναδρομικά προηγούμενων ετών στο 2013, φορτώνοντας σε αρκετούς δυσανάλογα φόρους που δεν τους αναλογούν. Και μάλιστα με μια διαδικασία που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!

Αλήθεια δεν είχε το Δημόσιο τη δυνατότητα να κοινοποιήσει αυτές τις βεβαιώσεις που χάθηκαν στο δρόμο από τα ασφαλιστικά ταμεία; Δεν είχε τη δυνατότητα με μια νομοθετική ρύθμιση να παρατείνει τη δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις και να γίνει πιο ομαλά και δίκαια αυτή η διαδικασία; Οφείλει να το κάνει τώρα.

Ζητάει από 71 χιλ. συνταξιούχους 93 εκατομ. € μέχρι 31/01/2020, την ίδια στιγμή που μοίρασε στις εταιρείες 138 εκατομ. € με τη μείωση, αναδρομικά, της προκαταβολής φόρου για το 2018.

Εντύπωση μας προκαλεί για ακόμα μια φορά η στάση της ΕΦΕΕΑ και της ΠΟΦΕΕ, που δε βρήκαν να πουν μια λέξη για την πρεμούρα της ΑΑΔΕ να κάνει τις εκκαθαρίσεις (κυριολεκτικά όμως) μέσα σε 10 μέρες.

Φοβούνται μη χαλάσουν το «κλίμα συνεννόησης» με το Υπουργείο και την Ανεξάρτητη Αρχή; Ή μήπως νομίζουν ότι κάνοντας τα «καλά παιδιά» θα αποκομίσουν κάποιο όφελος. Γιατί μέχρι σήμερα, κρίνοντας από την ίδια μας τη ζωή, τίποτε θετικό δεν έχει προκύψει από τις φωτογραφήσεις με τους αρμόδιους.

Η σιωπή είναι συνενοχή.

Να διεκδικήσουμε άμεσα την ανάκληση αυτών των εκκαθαρίσεων. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους, αφού τους κοινοποιηθούν οι βεβαιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, να προχωρήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα στην υποβολή τροποποιητικών – συμπληρωματικών δηλώσεων.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης