Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εφορία: Χαράτσι στα καρτοκινητά

  • Στο ίδιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και η νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Εφορία: Χαράτσι στα καρτοκινητά

Στο ίδιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και η νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Τσουχτερό χαράτσι και στα καρτοκινητά σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς ο προϋπολογισμός έχει πέσει σε ξέρα και η μαύρη τρύπα που άνοιξε ξεπερνάει τα 5 δις ευρώ.

Τα δύσκολα για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, έρχονται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές καθώς στο Ecofin της 8ης Ιουνίου θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει να βελτιωθεί η εικόνα κατάρρευσης του πρώτου τριμήνου από τα έσοδα των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την περαίωση φορολογικών υποθέσεων, τις εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων και από το ΕΤΑΚ όμως αυτά δεν επαρκούν.                            

Στο Ecofin της 8ης Ιουνίου ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να παρουσιάσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια μία προσαρμογή του προϋπολογισμού ύψους 5,5 δις ευρώ στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, καύσιμα τα ποτά και τσιγάρα.

Το «μενού» των πρώτων εισπρακτικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί και θα ανακοινωθούν την επομένη των ευρωεκλογών περιλαμβάνει την επιβολή φόρου και στη χρήση των καρτοκινητών τηλεφώνων που θα είναι τουλάχιστον ισοδύναμος με τη φορολογική επιβάρυνση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση του ειδικού τέλους.

Στο ίδιο πακέτο εισπρακτικών μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και η νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Συγκεκριμένα τα μέτρα της 8ης Ιουνίου προβλέπουν:

- Επιβολή φόρου 10% στην αξία του χρόνου ομιλίας των καρτών για τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Ο φόρος θα ενσωματωθεί στην αξία κάθε κάρτας «ανανέωσης» χρόνου ομιλίας.

- Αύξηση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Η αύξηση, για τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 0,20 έως και 20 ευρώ το μήνα.

-  Αύξηση του φόρου στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη κατά 10%-15%. Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο ενώ δεν θα αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο για να μην επηρεαστεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

- Νομιμοποίηση των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε παιγνιομηχάνημα.
 

Το Φθινόπωρο και μετά τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μέτρων, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αύξηση των συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, τη διεύρυνση του μέτρου της έκπτωσης φόρου με βάση τις αποδείξεις, τη νομιμοποίηση της κατοχής εκτάσεων του Δημοσίου από ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών, την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα για δεύτερη συνεχή χρονιά και το πάγωμα μισθών και συντάξεων επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Από το σύνολο των ρυθμίσεων Ιουνίου και του φθινοπώρου εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθούν πρόσθετα έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών συνολικού ύψους 3,5 - 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2009-2010.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης