Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εκτίμηση-σοκ για το δημόσιο χρέος

22 Μάιου 2009 Σχόλια
  • Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό ίσο με το 125% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε χρέος 31.700 ευρώ για κάθε Έλληνα και 127.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια.
Εκτίμηση-σοκ για το δημόσιο χρέος

Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό ίσο με το 125% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε χρέος 31.700 ευρώ για κάθε Έλληνα και 127.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια.

Εκτίμηση-σοκ για το πραγματικό ύψος του συνολικού χρέους του Δημοσίου διατύπωσε κ. Πέτρος Δούκας βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομίας.

Μιλώντας σε απόφοιτους των Πανεπιστημίων Columbia και Harvard το υπολόγισε στα 317 δις ευρώ από 251 δις ευρώ που το οριοθετεί το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για ένα τεράστιο  ποσό ίσο με το 125% του ΑΕΠ το οποίο μεταφράζεται σε χρέος 31.700 ευρώ για κάθε Έλληνα και 127.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια.

Μάλιστα ο κ. Δούκας σημείωσε πως σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε «και τα αναλογιστικά ανοίγματα των ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια».

Μπορεί ο πρώην υπουργός να απέδωσε την διόγκωση του δημοσίου χρέους τους χειρισμούς που έγιναν στις δύο προηγούμενες δεκαετίες , όμως οι υπολογισμοί του ?αμφισβητούν ευθέως την τακτική του υπουργείου Οικονομίας το οποίο όπως φαίνεται από τα στοιχεία κρύβει χρέη κάτω από το ?χαλί.

Πιο συγκεκριμένα το «επίσημο» χρέος της γενικής κυβέρνησης για το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθει στα 251 δις ευρώ.

Όμως κατά τον κ. Δούκα θα πρέπει να συνυπολογιστούν:

-30 δις ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία  και άλλοι φορείς του δημοσίου τομέα , το λεγόμενο «ενδοκυβερνητικό χρέος».

-25 δις ευρώ εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια , τουλάχιστον το 70%  των οποίων δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

-7 δις ευρώ χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες , προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς.

-1,7  δις ευρώ ομόλογα που θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών προς αυτήν.

-1,3 δις ευρώ κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή.

-1 δις ευρώ κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Δούκας άφησε και ?αιχμές για τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων υπογραμμίζοντας πως «συνήθως το χρέος αυξάνεται πιο γρήγορα από το άθροισμα των ελλειμμάτων γιατί καμία φορά τα ελλείμματα δεν περιλαμβάνουν όλες τις δαπάνες».

Επίσης πρότεινε την λήψη των ακόλουθων μέτρων  προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της κρίσης:.

-   Να επιτραπεί ο αφορολόγητος επαναπατρισμός κεφαλαίων χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

-   Έκδοση αδειών για την λειτουργία τριών καζίνων στην Κρήτη.
-   Άμεση μεταβίβαση ποσοστών του δημοσίου σε ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο , ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, Καζίνο Πάρνηθας , Λάρκο , Κρατικά Λαχεία , ΟΔΙΕ, Κεντρική Αγορά Αθηνών , Μετρό , Προαστιακός Τραμ κ.α.  Προτείνει η πώληση να γίνει κατά προτίμηση σε κοινοπραξίες μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων με παράλληλη διάθεση μετοχών στους εργαζομένους.

-   Να νομιμοποιηθούν οικοδομικές υπερβάσεις (ημιυπαίθριοι, γκαράζ, αλλαγή χρήσης σε υπόγεια) με καταβολή πρόστιμου εφάπαξ  με τα έσοδα να ενισχύουν το Ταμείο κατά της Φτώχειας

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης