Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Παρατάσεις, αναστολές και Πιτσιλής μέχρι το 2025

Το σχόλιο της Δευτέρας - Παρατάσεις, αναστολές και Πιτσιλής μέχρι το 2025
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 19 λεπτά

Επιμέλεια

Καρποδίνης Μ. Δημήτριος

Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή χρονιά.  

Οι γιορτές τελείωσαν και μαζί με ευχές, δώρα και μερικά κιλά, επιστρέψαμε πάλι στη ρουτίνα των φορολογικών υποχρεώσεων διαβάζοντας καθετί που δημοσιεύεται, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τις απλές και κατανοητές διατάξεις ενός σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος, σαν αυτό που υπάρχει στην χώρα μας (πλάκα κάνω δεν πιστεύω να το πιστέψατε). Θα ξεκινήσουμε πάλι να μιλάμε για καταληκτικές ημερομηνίες, νέα νομοθεσία και κατά τον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων (χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία από τράπεζες και λοιπούς φορείς ), ενώ ο Απρίλιος θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρων καθώς θα δούμε τις εξελίξεις στα Ηλεκτρονικά Βιβλία.

Να υπενθυμίσω πως το 2020 για τους λογιστές θα είναι η χρονιά της πλατφόρμας (ενώ για τους Κινέζους κατά το κινέζικο ωροσκόπιο είναι η χρονιά του αρουραίου) καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία αναμένεται να έχουν την τιμητική τους έστω και πιλοτικά.
Ακόμα βέβαια είναι σε φάση υλοποίησης και εκκρεμούν πολλά να γίνουν ώστε να είναι λειτουργικά εφαρμόσιμα.
Πρώτο ζητούμενο είναι να εντοπιστούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα διαβίβασης συναλλαγών από τις εταιρείες λογισμικού που λειτουργούν δοκιμαστικά το API ( τι είναι το api που διαρκώς ακούμε = > Application Programming Interface = > ένα ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών) και καταγράφουν στο forum των προγραμματιστών προβλήματα και λάθη.

Αξίζει να διαβάσετε καταχωρήσεις ερωτημάτων σε προβλήματα που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή επικοινωνίας. Σίγουρα πολλά από αυτά λύθηκαν κάποια άλλα ακόμα εκκρεμούν επομένως διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ως προς τον μήνα έναρξης στην εφαρμογή (Απρίλιο) των ηλεκτρονικών βιβλίων.  Το γενικό συμπέρασμα είναι πως έχουν νομοθετηθεί επομένως θα εφαρμοστούν κάποια στιγμή με πιλοτικό έτος έναρξης το 2020.
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στην Γαλλία ( όπως και στην Ινδία ) όπου θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η ηλεκτρονική τιμολόγηση από 1η Ιανουαρίου 2023 το νωρίτερο, αλλά όχι αργότερα από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η υποχρέωση αυτή θα λειτουργήσει στα πλαίσια ενός σταδιακού σχεδίου ανάπτυξης βάσει του μεγέθους των επιχειρήσεων. 

Να τονίσω πως η Γαλλία έχει παραδώσει (σαν πρόσθετο όπλο) στους φοροτεχνικούς μηχανισμούς της την τεχνική νοημοσύνη μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ( λογισμικό ) που διασταυρώνει τα περισσότερα φορολογικά αντικείμενα (Φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, Δασμοί, κλπ) δημιουργώντας ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο μια εκτίμηση κινδύνου φορολογικών παραβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου στο οποίο οι εμπειρογνώμονες αποδίδουν μια αποτελεσματικότητα 10-20% υψηλότερη από αυτή των παραδοσιακών μεθόδων ανάλυσης. Το εργαλείο αυτό έχει διπλή αξία, πρώτα χάρη στις πολλαπλές διασταυρώσεις δεδομένων που πραγματοποιεί και επιτρέπουν σε κάθε ελεγκτή να πολλαπλασιάσει τη συνάφεια των αποτελεσμάτων, και έπειτα με την δυνατότητα του λογισμικού να «μάθει» συμβάλλοντας στη μοντελοποίηση των δεικτών επικινδυνότητας και, ως εκ τούτου, στον αυτόματο εντοπισμό και υπόδειξη των ύποπτων περιπτώσεων.

Στο πλαίσιο της διαβίβασης σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών που θα κάνει κάθε επιχείρηση μην ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ταμειακές μηχανές (ΦΗΜ). Οι σύγχρονες βέβαια. Γι' αυτό και  με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποσύρονται οι Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ), που έχουν λάβει άδειες καταλληλότητας με τις ΠΟΛ. 1234/2002 και 1135/2005 και δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης για αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ. [Δείτε εδώ σχετικά]

Πριν ξεκινήσω την ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε θέλω να σας ευχηθώ ολόψυχα το νέο έτος να είναι με υγεία, χαρά ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας. 
Να ευχηθώ επίσης καλή θητεία στον Διοικητή της ΑΑΔΕ τον  Γ.Πιτσιλή, ο οποίοςθα παραμείνει στην θέση του για ακόμη 5 χρόνια. Θεωρώ ότι μέχρι το 2025 θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τα ηλεκτρονικά βιβλία. [Στο τιμόνι της ΑΑΔΕ για άλλα 5 χρόνια ο Γ.Πιτσιλής - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ]

Θα ξεκινήσω με μια καλή είδηση που αφορά τη νέα ρύθμιση οφειλών σε πλατφόρμα που θα λειτουργεί τον επόμενο μήνα  με απεμπλοκή του ΕΦΚΑ από την εφορία, μεταφορά της ζημιάς στα 10 χρόνια μεταφορά των δόσεων σε περισσότερες χρήσεις και πολλές ακόμα θετικές εξελίξεις (δείτε εδώ ) με σκοπό την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 


 

( Η εικόνα μόνο είναι του σπουδαίου σκιτσογράφου Αρκά )

●●●

Σημαντικές παρατάσεις 

 Παρατείνεται για ένα μήνα η υποβολή του Ε11 από 31/01 σε 29/02. [Η απόφαση θα δημοσιευθεί σύντομα....]

 Παράταση της αναστολής έχουμε και για την λειτουργία της πλατφόρμας που αφορά το κεντρικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων. έως και τις 28/02/2020 [Η απόφαση 824 ΕΞ 2020 Παράταση αναστολής λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» του Υπουργείου Οικονομικών]

 Μέχρι την 31/01 η υποβολή των χρηματοοικονομικών καταστάσεων στην τράπεζα της Ελλάδος. 

 

 

Επισημάνσεις 

■  Διαβάστε την επισήμανση του συνάδελφου Κώστα Γραβιά σχετικά με τις δύο απόψεις στο τρόπο χειρισμού της ετήσιας καταβολής ασφαλίστρων (δαπάνη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης) υπαλλήλων, διαχειριστών και μελών ΔΣ.

Η απουσία γραπτής εγκυκλίου που θα διευκρινίζει το παραπάνω θέμα δημιουργεί χειρισμό δύο ταχυτήτων από πλευράς των συναδέλφων.

Διαβάστε συνοπτικά σε πίνακες τους συντελεστές φόρου που ισχύουν για το 2019, προκαταβολής, Ε.Ε.Α. μερίσματα τόκοι δικαιώματα σε νομικά φυσικά πρόσωπα..

Πρέπει να έχετε ήδη προβεί σε αλλαγές των συντελεστών (από 01/01/2020) ΦΠΑ ορισμένων αγαθών ( με τον Ν.4646/2019 ) που αφορούν παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, πάνες, κράνη και παιδικές τροφές. Ιδιαίτερη προσοχή κατά την έκδοση των παραστατικών ώστε να αποτυπώνουν τους σωστούς επικαιροποιημένους συντελεστές ΦΠΑ.

●●●

 

ΦΠΑ

Τo Φόρουμ της ΕΕ για τον ΦΠΑ έχει εγκρίνει μια έκθεση για την πρόληψη και επίλυση των διαφορών διπλής φορολογίας ΦΠΑ ώστε να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα ζητήματα της ουδετερότητας του ΦΠΑ και της φορολογικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του θεμιτού ανταγωνισμού.

 ●●●

 

( Η εικόνα μόνο είναι του σπουδαίου σκιτσογράφου Αρκά )

Ενδιαφέρουσες αποφάσεις της ΔΕΔ - Εγκύκλιοι και οδηγίες ης Ε.Ε.

ΔΕΔ 3120/2019 Χρόνος έκδοσης ΑΠΥ σε πλυντήριο αυτοκινήτων - Η ΑΠΥ εκδίδεται μόλις ολοκληρωθεί η υπηρεσία

Επειδή από τα ανωτέρω συνάγεται ότι στην προκειμένη περίπτωση παρεχόμενης υπηρεσίας, για τη διαπίστωση της παράβασης περί μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο τρόπος έκδοσης της απόδειξης λιανικής, ήτοι μέσω Φ.Τ.Μ. και συνεπώς σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4308/2014, ο χρόνος έκδοσης της σχετικής απόδειξης εσόδου συμπίπτει με το χρόνο ολοκλήρωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας η οποία λαμβάνει χώρα κατά την παράδοση στον πελάτη του οχήματος και την είσπραξη της σχετικής αμοιβής κατά την οποία και καταχωρείται και ο σχετικός τρόπος πληρωμής στην εκδιδόμενη φορολογική απόδειξη.
Δε στοιχειοθετείται πλήρως και επαρκώς η παράβαση για την μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου εφόσον σωστά αυτή εκδόθηκε κατά το χρόνο παράδοση του οχήματος στην ιδιοκτήτρια του οχήματος.

ΔΕΔ 3079/2019 Χρόνος έκδοσης ΑΠΥ για εκδρομές που γίνονται από τουριστικό λεωφορείο - Δικαίωμα και έκδοση ΑΠΥ πριν την έναρξη

Καταλογίστηκε το πρόστιμο καθώς ο προσφεύγων όφειλε να εκδώσει τα είκοσι τρία (23) εισιτήρια μεταφοράς προσώπων πριν από την έναρξη ή με την έναρξη της παροχής της υπηρεσίας

ΔΕΔ 3594/2019 Δεν προβλέπεται απαλλαγή από τη φορολογία αποζημίωσης οποιουδήποτε λόγου διακοπής σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

Απόρριψη της προσφυγής διότι στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 δεν προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο της αποζημίωσης λόγω εθελουσίας εξόδου από την εργασία σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

ΔΕΔ 2982/2019 Μη έκπτωση τόκων δανείων σε θυγατρική εταιρία λόγω συμμετοχής η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 48 ενδοομιλικά μερίσματα  

Απόρριψη της προσφυγής διότι η εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 48 του ν.4172/2013 δεν συνδέεται με την καταβολή μερίσματος από το νομικό πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις των παρ.1 και 2 του ίδιου άρθρου, αλλά με τη διενέργεια τυχόν δαπανών (π.χ. τόκοι δανείων) που συνδέονται με την συμμετοχή σε αυτό το νομικό πρόσωπο.
Άρα οι τυχόν επιχειρηματικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από νομικό πρόσωπο και οι οποίες συνδέονται με τη συμμετοχή του σε άλλο νομικό πρόσωπο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των παρ.1 και 2 του άρθρου 48, δεν εκπίπτουν στο σύνολο τους στο φορολογικό έτος που πραγματοποιούνται, ανεξάρτητα αν στο έτος αυτό λαμβάνει χώρα διανομή κερδών από το νομικό πρόσωπο στο οποίο αυτό συμμετέχει.

 

Ε.2005/2020 Έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ημεδαπών τουριστικών επιχειρήσεων λόγω της πτώχευσης του βρετανικού τουριστικού πρακτορείου Thomas Cook

Με την εγκύκλιο ρυθμίζεται η  έκπτωση  από  το  φόρο εισοδήματος των επισφαλών απαιτήσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις που είχαν συνάψει συμβόλαιο με την Cook.


Α.1003/2020 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης εισφοράς επί του ετήσιου συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και εισαγόμενου ποσού σε ευρώ, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4111/2013, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το άρθρο 53 του ν. 4607/2019, φορολογικών ετών 2019 και μετά, τρόπος υποβολής και καθορισμός των δικαιολογητικών.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης εισφοράς επί του ετήσιου συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και εισαγόμενου ποσού σε ευρώ, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4111/2013, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το άρθρο 53 του ν. 4607/2019, φορολογικών ετών 2019 και μετά, τρόπος υποβολής και καθορισμός των δικαιολογητικών.

Α.1005/2020 Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία παραλαβής με απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τις βιομηχανίες ή βιοτεχνίες αποκλειστικά ως πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων τους και έλεγχος της νόμιμης χρησιμοποίησης αυτών

Α.1006/2020 Καθορισμός της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής (Σ.Μ.Τ.) λιανικής πώλησης των τσιγάρων για το έτος 2020, στις περιπτώσεις που αποτελούν αντικείμενο λαθρεμπορίας ή διακινούνται υπό καθεστώς αναστολής και δεν έχει καθοριστεί η τιμή λιανικής πώλησης αυτών.

Ε.2004/2020 Κοινοποίηση της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης

Α.1479/2019 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις) στις 25.11.2019 στην περιοχή Κινέττας της Δημοτικής Ενότητας Μεγαρέων του Δήμου Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

Δ. ΟΡΓ. Δ 1002838 ΕΞ 2020 Περί των υπηρεσιών, των φορέων και των προσώπων που διενεργούν μεταφράσεις αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους

8/862/2019 Προσδιορισμός της τιμής, της απόδοσης και του επιτοκίου διάθεσης ομολογιών, όταν διατίθενται με δημόσια προσφορά και κατανομή αυτών στους επενδυτές

Δ.ΕΙΣΠΡ. Β 1165548 ΕΞ 2019 Προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων από κατασχέσεις

Κανονισμός (ΕΕ) 2020/34 της Επιτροπής της 15ης Ιανουαρίου 2020 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1126/2008 για την υιοθέτηση ορισμένων διεθνών λογιστικών προτύπων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1606/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 39, τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 7 και 9

Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2020/21 της Επιτροπής της 14ης Ιανουαρίου 2020 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 79/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας

 

 

 

Είπαν : Πίστευε τα μισά από όσα βλέπεις και τίποτα από όσα ακούς

●●●

 

Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Σε ισχύει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση της 28/03/2019 μέχρι την 31/12/2020 - Δείτε αναλυτικά το σχόλιο του ΔΕΝ από εδώ

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που παρουσιάζει τα επαγγέλματα που λόγω ψηφιοποίησης διαρκώς μειώνουν τον όγκο της απασχόλησης. Η μελέτη αναφέρει πως το κύριο πρόβλημα από τη δυνητική εισαγωγή νέων τεχνολογιών δεν είναι ο κίνδυνος φαινομένων υψηλής και μαζικής ανεργίας, πέραν αυτής που προκάλεσε η διαχείριση της ελληνικής κρίσης, αλλά οι μεταβολές οι οποίες θα επέλθουν στον τεχνικό και τον κοινωνικό καταμερισμό εργασίας και η προετοιμασία και θεσμική θωράκιση σχετικά με την επίδραση την οποία αυτές θα επιφέρουν στους όρους εργασίας, αναπαραγωγής και ζωής των εργαζομένων.  Οι νέες τεχνολογίες αυτοματοποίησης, ( πχ. δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης, απομακρυσμένης πρόσβασης και άμεσης επικοινωνίας ) διαρρηγνύουν τα όρια μεταξύ προσωπικού και εργάσιμου χρόνου, όπως είχαν καθιερωθεί, τα όρια μεταξύ προσωπικής ζωής των εργαζομένων και εργασίας.

Κοινοποιήθηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των προστίμων από το ΣΕΠΕ Υπάρχουν παραβάσεις που καθορίζουν πρόστιμο ανεξάρτητα από τον αριθμό των θιγόμενων εργαζομένων και κατηγορία παραβάσεων που το ποσό προστίμου καθορίζεται από την επανάληψη αλλά και τους εργαζόμενους. Οι παραβάσεις πλέον διακρίνονται ως γενική ή ατομικού χαρακτήρα και αυτή η διάκριση καθορίζει τη μέθοδο υπολογισμού για την επιβολή των κυρώσεων.   [Η σχετική απόφαση εδώ : 60201/Δ7.1422/2019 Κατηγοριοποίηση παραβάσεων και καθορισμός ύψους προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ]

Είπαν για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ : Η πρώην υπουργός κ Αχτσιόγλου επισήμανε σε τηλεοπτική εκπομπή πως με το νέο σύστημα προστίμων μειώνονται τα πρόστιμα για την αδήλωτη υπερωρία και κυρίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Είπαν για το νέο ασφαλιστικό : Ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης σε απάντηση προς τον κ. Χριστόπουλο χθες στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα πως από 3000 εταιρείες με νομική μορφή ΙΚΕ λόγω του ασφαλιστικού δημιουργήθηκαν 43000 ΙΚΕ στην Ελλάδα. 

Μπορείτε να δείτε από το παρακάτω χρήσιμο online εργαλείο τον υπολογισμό των προστίμων τόσο στα Διοικητικά πρόστιμα άρθρου 54 όσο και στα πρόστιμα ΣΕΠΕ

Πριν λίγες ημέρες υπεγράφη η σχετική σύμβαση για την ανάθεση εφαρμογής μισθοδοσίας για το δημόσιο σε 680.000 μισθοδοτούμενους με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας. 

Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ο .κ  Μηταράκης τόνισε πως θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις ενώ δημιουργείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες ένα σύστημα επιλογής εισφορών ( 7 ) που ευνοεί τους νέους με κατάργηση των διπλών εισφορών στους μπλοκάκηδες. Ως προς τις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας για να χορηγήσει το Ε.Τ.Ε.Α. (ήδη Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) επικουρική σύνταξη στους ασφαλισμένους του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγουμένως απονεμηθεί σε αυτούς κύρια σύνταξη από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. (ήδη Ε.Φ.Κ.Α.) ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης η καταβολή δε της επικουρικής σύνταξης προϋποθέτει, πάντως, την παράλληλη καταβολή της αντίστοιχης κύριας και διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να καταβάλλεται η κύρια. Σε ανακοίνωση από την διοίκηση του ΕΦΚΑ και λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου που προκύπτει από την  πληρωμή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2020 η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε να καταβληθούν μερικές ημέρες νωρίτερα.

 Και μερικές αποφασούλες :

 902/34/2020 Καθορισμός ανωτάτων ορίων υπερωριακής απασχόλησης, των εργαζόμενων σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες, για το Α' ημερολογιακό εξάμηνο 2020

Ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης για το Α΄εξάμηνο του 2020 οι 48 ώρες. Αφορά  επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο του 24ωρο. Κάλυψη της θέσης του εργαζομένου που απουσιάζει για χρονικό διάστημα μέχρι πέντε (5) ημέρες στον ίδιο μήνα μπορούν να απασχοληθούν εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας υπερωριακά μέχρι τέσσερις (4) ώρες την ημέρα.  

 Εγκύκλιο Δ.15/Δ'/οικ.59234/1592/14-01-2020

Αφορά μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών ( για κύρια σύνταξη ) για τον πρώτο χρόνο σε μητέρες μετά τον τοκετό.

 Αναγνωρίζεται πλέον η δυνατότητα ασφάλισης με την ιδιότητα τους ως «ελεύθερων επαγγελματιών», των μετόχων των ΚΤΕΛ ΑΕ, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους στις Ανώνυμες Εταιρείες των ΚΤΕΛ και ανεξάρτητα από το εάν οι ίδιοι οι μέτοχοι είναι ταυτόχρονα και οδηγοί των λεωφορείων. Διακρίνονται 4 κατηγορίες ασφαλισμένων ελευθέρων επαγγελματιών στο ΚΤΕΛ ΑΕ με σκοπό την κατάργηση των ασφαλιστικών διακρίσεων σε βάρος των μετόχων - οδηγών ΚΤΕΛ στα λεωφορεία κοινής χρήσης.

 61591/2677/2019 Εφαρμογή για το έτος 2020 της υπουργικής απόφασης 39278/1823/25.7.2018 «Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας σε επιχειρήσεις Β' και Γ' κατηγορίας» (ΦΕΚ B'3001, ΑΔΑ: ΩΚ39465Θ1Ω-1Β4), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύεις

Εφιστούμε την προσοχή των φορέων εργοδοτών και εργαζομένων ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα και τις απαραίτητες ενέργειες για την ενημέρωση και προστασία των μελών τους από ενδεχόμενες παρελκυστικές ή παραπλανητικές πρακτικές κατά τη διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων επιμόρφωσης (βλ. εδάφιο 2.5 της παρούσας εγκυκλίου).

 

 

( Η εικόνα μόνο είναι του σπουδαίου σκιτσογράφου Αρκά )

●●●

  Είπαν : Μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, τα λεφτά δεν έχουν σημασία. Παύει να είναι ο στόχος. Το παιχνίδι είναι που έχει σημασία

 

Κτηματολόγιο - GDPR

ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/122441/5446/2020 Παράταση προθεσμίας της υποβολής των δηλώσεων του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 (Α΄ 114), από τους δικαιούχους εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων, επί ακινήτων που κτηματογραφούνται με τη Σύμβαση με κωδικό ΚΤ5-16 «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» και τη Σύμβαση με κωδικό ΚΤ5-24 «Μελέτη Κτηματογράφησης και Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές Περιφερειακών Ενοτήτων Λήμνου και Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»

Περίληψη

Παράταση για την προθεσμία υποβολής μέχρι την 28/02/2020 σε κατοίκους εσωτερικού εξωτερικού στα ακίνητα των καλλικρατικών δήμων της απόφασης.

GDPR - Πρόστιμο από βιντεοεπιτήρηση

Περίληψη

Η Αρχή διαπίστωσε ότι το κλειστό κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε παράνομα, και το καταγραφέν υλικό που προσκομίσθηκε στην Αρχή κρίθηκε ως παράνομο.  Τέλος διαπίστωσε ότι η εταιρία δεν ικανοποίησε το δικαίωμα πρόσβασης του εργαζομένου στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονταν στον εταιρικό προσωπικό υπολογιστή που χρησιμοποιούσε με αποτέλεσμα να επιβάλει το πρόστιμο των 15.000€

GDPR και ναυτιλιακή εταιρεία: Νέο πρόστιμο για παραβάσεις σε βάρος εργαζομένων

Περίληψη

και σε αυτή τη περίπτωση διαπιστώθηκε από την αρχή πως το κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε παράνομα. με αποτέλεσμα να επιβάλει το πρόστιμο των 15.000€

 ●●●

 Είπαν : ο μόνος τύραννος που δέχομαι είναι η σκληρή φωνή μέσα μου

ΣΤΕ - ΣΛΟΤ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΣτΕ 1618/2019 Ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο, περί παροχής πληρεξουσιότητας προς τον υπογράφοντα το δικόγραφο της προσφυγής, δικηγόρο - Νομιμοποίηση Ανώνυμης Εταιρείας - Παραπομπή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η υπό κρίση Αίτηση Αναίρεσης θα έπρεπε να γίνει δεκτή καθώς ο έλεγχος και η πιστοποίηση των εγγράφων από συμβολαιογράφο, που είναι δημόσιος λειτουργός, έχει ως συνέπεια, ότι η προσκόμιση ενώπιον Τακτικού Διοικητικού Δικαστηρίου του ειδικού συμβολαιογραφικού, και με κύρος δημοσίου εγγράφου, δικαστικού πληρεξουσίου, είναι επαρκής για την απόδειξη τόσο της νομιμοποίησης του νομικού προσώπου, όσο και για την χορήγηση της δικαστικής πληρεξουσιότητας.

Αλληλέγγυος ευθύνη του εν τοις πράγμασι διαχειριστή ΕΠΕ


ΣτΕ 1485/2019 Παραγραφή - Προβολή του ισχυρισμού με δικόγραφο πρόσθετων λόγων προσφυγής, το πρώτον ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου

Δεν μπορούν να προβληθούν ορθά με την προσφυγή ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, λόγοι οι οποίοι σχετίζονται με έρευνα περί της συνδρομής πραγματικού, και οι οποίοι δεν συμπεριελήφθησαν στην ενδικοφανή προσφυγή. Εκτός εάν, οι προβαλλόμενες πλημμέλειες, προέκυψαν από την απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής ή ανέκυψαν οψιγενώς

 

●●● 

Το λογιστικό γραφείο ΠΡΙΝ

 

Το λογιστικό γραφείο ΜΕΤΑ

 

Λοιπές ειδήσεις

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και με αφορμή την παγκόσμια ημέρας κατά της διαφθοράς το 69% έχει δώσει γρηγορόσημο. Σύμφωνα με την έρευνα ο τομέας της Υγείας είναι ο πιο ευάλωτος στο χρηματισμό. 

Μέσω της καρτέλας του αγρότη παραγωγού ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε πως δύνεται η δυνατότητα υποβολής ενδικοφανής προσφυγής για την εξισωτική αποζημίωση από αύριο 21/01/2020 και εντός 10 εργάσιμων ημερών.

Λόγω αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατατέθηκε σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την χορήγηση θεώρησης εισόδου διέλευσης σε πολίτες τρίτων χωρών για επιχειρηματικό ή επαγγελματικό σκοπό.

Με σκοπό την μείωση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000€ όπου καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις απαλλασσόμενο από τυχόν κρατήσεις, φόρο και εισφοράς Αλληλεγγύης. 

Αίρεται, αναδρομικά από 1.1.2019, η επιβολή προστίμου ύψους εκατό (100) ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου. - Αναστέλλεται μέχρι την 30.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους

 

●●●

  Είπαν : Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του

Αρθρογραφία - Απόψεις

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο. Εκτός από τα παρακάτω δημοσιευμένα άρθρα της εβδομάδας που πέρασε μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα πρόσφατα άρθρα του κόμβου.

  • Άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ ( του Φώτη Τσιατούρα ) - Με αφορμή την απόφαση της ΔΕΔ με αριθμό ΔΕΔ 2260/2019,  η ελεγκτική αρχή είχε απορρίψει το δικαίωμα έκπτωσης και κατ' επέκταση το δικαίωμα επιστροφής των με το σκεπτικό ότι αυτές δεν συνιστούσαν δαπάνες για παραγωγικό σκοπό. Διαβάστε στο άρθρο τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκπτωση του ΦΠΑ εισροών.  

  • Ακύρωση φορολογικών ελέγχων λόγω μη τήρησης των τυπικών διαδικασιών. ( του Γιώργου Δαλιάνη ) Πολλές περιπτώσεις οι φορολογικοί έλεγχοι πάσχουν ως προς την διαδικασία διενέργειάς τους και καταλήγουν σε μη νόμιμες πράξεις προσδιορισμού φόρων και τελών. Ευτυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι φορολογούμενοι δικαιώνονται ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και αποφεύγουν την προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια.

  • Εκπτώσεις από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου ( Διαβάστε το χρηστικό άρθρο του συναδέλφου Ανδρέα Κ. Σακελλαριάδη που επισημαίνει λόγω περιόδου εκπτώσεων τι ισχύει για την απασχόληση της Κυριακής ) 

  • Ε11 - Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας. Ο συνάδελφος Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης στο χρηστικό άρθρο τονίζει πως στο έντυπο δεν χρειάζεται υπογραφή από τον μισθωτό έτσι ώστε να τίθεται θέμα υποβολής και «σαρωμένου» εγγράφου. Επίσης όταν πρόκειται για πενθήμερο σύστημα εργασίας στις στήλες «Αριθμός ημερών δικαιούμενης κανονικής αδείας» και «Αριθμός ημερών κανονικής αδείας που χορηγήθηκε», αναφέρεται στις εργάσιμες ημέρες χωρίς την 6η ημέρα της εβδομάδας, σε αντίθεση με την στήλη «Αποδοχές αδείας» στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η 6η ημέρα.

●●●

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις

Μην ξεχάσετε από αύριο την δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για την εξισωτική αποζημίωση.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει πως 24/01 θα καταβληθούν τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα, ενώ 28/01 θα καταβληθούν: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστικής Συνδρομής, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Δείτε από εδώ τις λοιπές υποχρεώσεις από το φορολογικό ημερολόγιο του κόμβου.

 

 

Κλείνοντας θέλω επισημάνω στους φίλους συναδέλφους πως ο νέος τρόπος δόμησης στη κεντρική σελίδα έχει σκοπό την χρηστικότητα στη περιήγηση των θεμάτων που αναρτώνται με γνώμονα πάντα την καλύτερη εμπειρία και χρήση των νέων δυνατοτήτων που έχει. Εξελισσόμαστε γιατί είμαστε ζωντανοί. 

Ας μην κρίνουμε από τώρα εάν είναι καλή ή κακή (η κεντρική σελίδα) ας αφήσουμε το χρόνο να το δείξει. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μας επισημάνετε τυχόν απορίες προτάσεις ή τεχνικά λάθη ώστε να γίνει ακόμα καλύτερο.

Η Καναδή συγγραφέας Margaret Atwwod είχε πει πως "Το κανονικό είναι εκείνο στο οποίο έχεις συνηθίσει. Αυτό μπορεί να μη σου φαίνεται κανονικό τώρα, αλλά μετά από καιρό θα είναι. Θα γίνει κανονικό.

Καλή εβδομάδα...



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης