Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τι αλλάζει στα τεκμήρια διαβίωσης

  • Τις αλλαγές στα τεκμήρια των ΙΧ αυτοκινήτων, των ακινήτων και των σκαφών αναψυχής πρόκειται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι.
Τι αλλάζει στα τεκμήρια διαβίωσης

Θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο αμέσως μετά το καλοκαίρι

Τις αλλαγές στα τεκμήρια των ΙΧ αυτοκινήτων, των ακινήτων και των σκαφών αναψυχής πρόκειται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι. Την περασμένη Τετάρτη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας ο αρμόδιος υπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου έδωσε το πράσινο φως στον υφυπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για φορολογικά θέματα κ. Αντ. Μπέζα να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς των τεκμηρίων που ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. Επί της ουσίας πρόκειται για την ολική επαναφορά των τεκμηρίων που σχεδίασε ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Η σημαντικότερη αλλαγή που σχεδιάζεται είναι η εφαρμογή τεκμηρίων τα οποία θα βασίζονται στο πραγματικό κόστος χρήσης των οχημάτων, των ακινήτων και των σκαφών αναψυχής. Ακόμη αναμένεται να μην ισχύει το αφορολόγητο ποσό των 10.500 ευρώ στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών και των 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους εφόσον το σύνολο των τεκμηρίων που θα προκύψουν από το ελάχιστο κόστος χρήσης των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων ξεπερνούν τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά του. Ετσι, για παράδειγμα, αν ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει στην Εφορία ως ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και έχει στην κατοχή του δύο αυτοκίνητα, ένα ιδιόκτητο ακίνητο ως πρώτη κατοικία και ένα εξοχικό και συνολικά το τεκμήριο που προκύπτει από το ελάχιστο κόστος χρήσης των περιουσιακών αυτών στοιχείων ανέρχεται σε 11.000 ευρώ τότε θα φορολογηθεί για το σύνολο του ποσού αυτού χωρίς να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο ποσό των 10.500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει φρένο στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή που παρατηρείται σε αρκετά ελευθέρια επαγγέλματα. Το ίδιο όμως αναμένεται να ισχύσει και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι οποίοι ενώ δηλώνουν σχετικά χαμηλά εισοδήματα, διαθέτουν πολυτελή αυτοκίνητα και ακριβά ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο κόστος χρήσης των αυτοκινήτων, το σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξαιρούνται εκείνα που έχουν κινητήρα με κυλινδρισμό ως 2.000 κυβικά εκατοστά. Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις το όριο αυτό να είναι ακόμη χαμηλότερο π.χ. κάτω από 1.600 κ.εκ. προκειμένου να ενταχθούν ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στο νέο καθεστώς των τεκμηρίων. Πάντως σε κάθε περίπτωση τα τεκμήρια των αυτοκινήτων που θα βασιστούν στο ελάχιστο κόστος χρήσης θα κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και ένας φορολογούμενος ο οποίος δηλώνει ένα λογικό εισόδημα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την Εφορία.

Το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης βάσει των στοιχείων που έχει στα χέρια του ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας από τους επίσημους εισαγωγείς αυτοκινήτων διαμορφώνεται σε 3.000 ευρώ αν πρόκειται για όχημα με κινητήρα από 2.001 ως 2.500 κυβικά εκατοστά, σε 3.500 ευρώ για κινητήρα από 2.501 ως 3.000 κ.εκ., σε 4.000 ευρώ από 3.001 ως 4.000 κ.εκ., σε 5.000 ευρώ από 4.001 ως 5.000 κ.εκ. και σε 6.000 ευρώ αν πρόκειται για όχημα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 5.001 κυβικών εκατοστών. Για οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα κάτω των 2.000 κυβικών εκατοστών το ετήσιο κόστος χρήσης και συντήρησης κυμαίνεται περί τα 1.500- 2.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης κατοικιών, το οποίο αναμένεται να αντικαταστήσει το τεκμήριο ιδιοκατοίκησης, εκτιμάται ότι εφαρμόζεται για κατοικίες άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται το όριο αυτό να κατέβει κατά 50 τετραγωνικά μέτρα και να διαμορφωθεί στα 150 τετραγωνικά μέτρα ώστε να είναι πιο κοντά στην επιφάνεια πρώτης κατοικίας που αντιστοιχεί στον μέσο Ελληνα (με βάση τα στοιχεία η μέση κατοικία για μια τετραμελή οικογένεια δεν ξεπερνάει τα 130 τ.μ.). Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στην πρόσφατη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ όπου έχει υπολογίσει ως μηνιαίο κόστος χρήσης και συντήρησης κατοικίας μεγάλου εμβαδού τα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και τα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τους βοηθητικούς χώρους, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.

Πηγή Το βήμα
Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης