Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες εργαζομένους προτείνει το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση

  • TIΣ επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει στα χέρια της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για τη Διαδοχική Ασφάλιση, το οποίο θα περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για περίπου 50.000 ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται η απλούστευση της διαδικασίας και η μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης στο 1/4. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης περιμένουν έως και δύο χρόνια να λάβουν τη σύνταξή τους.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες εργαζομένους προτείνει το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση                                             

TIΣ επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει στα χέρια της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για τη Διαδοχική Ασφάλιση, το οποίο θα περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για περίπου 50.000 ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται η απλούστευση της διαδικασίας και η μείωση του χρόνου απονομής της σύνταξης με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης στο 1/4. Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης περιμένουν έως και δύο χρόνια να λάβουν τη σύνταξή τους.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα προβλέπει τη χορήγηση σύνταξης από το Tαμείο που έχει τα περισσότερα ένσημα ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του. Δηλαδή, εάν ένας ασφαλισμένος έχει 5 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ, 30 χρόνια στον ΟΑΕΕ και τον τελευταίο χρόνο στον ΟΓΑ, θα πάρει σύνταξη όχι από τον τελευταίο φορέα, αλλά από τον ΟΑΕΕ για 36 χρόνια ασφάλισης, και όχι αναλογική σύνταξη σύμφωνα με τα χρόνια που έχει ασφαλιστεί σε κάθε Tαμείο.

Μία τέτοια ρύθμιση αναμένεται να ευνοήσει περίπου 7 στους 10 ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, αφού μειώνεται δραστικά ο χρόνος απονομής, λόγω του ότι ένας φορέας απονέμει σύνταξη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή αναμένεται να εφαρμόσει πλήρως το δελτίο διαδοχικής ασφάλισης, ενώ μέχρι να οργανωθεί ο τρόπος που θα εφαρμοστεί το δελτίο θα εκδίδεται προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος, όταν αλλάζει ασφαλιστικό φορέα, θα ζητεί να παίρνει τη βεβαίωση με τα χρόνια ασφάλισης και να την προσκομίζει στο άλλο Tαμείο που θα ασφαλίζεται. Για τη χορήγηση Δελτίου Διαδοχικής Ασφάλισης θα εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Η Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα έχει εξετάσει περίπου 2.000 διαφορετικές συνταξιοδοτικές περιπτώσεις για να δει τις διαφορές που έχει η κάθε περίπτωση και το κάθε ασφαλιστικό ταμείο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων οι βασικές αιτίες για την καθυστέρηση απονομής της σύνταξης είναι οι εξής:

– Τα Ταμεία δεν διαθέτουν ολοκληρωμένο μηχανογραφημένο Μητρώο Ασφαλισμένων.

– Δεν υπάρχει κεντρικό μηχανογραφικό σύστημα για επικοινωνία και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των Ταμείων.

– Τα Ταμεία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Στο σύνολο των υπηρεσιών τους υπάρχουν περισσότερες από 5.500 θέσεις κενές.

– Το προσωπικό που υπηρετεί σπανίως εκπαιδεύεται και ενημερώνεται σε περισσότερα του ενός αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ενισχυθούν οι υπηρεσίες συντάξεων.

– Οι διατάξεις για την απλούστευση της διαδικασίας που περιλαμβάνονται στον Ν. 3232/04 (έκδοση Δελτίου Διαδοχικής Ασφάλισης, μηχανογράφηση αλγορίθμου υπολογισμού της σύνταξης κ.λπ.) δεν εφαρμόζονται αφού δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης