«Ηλεκτρονικά βιβλία: Η συνέχεια...» | Taxheaven

Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Ηλεκτρονικά βιβλία: Η συνέχεια...»

31 Δεκέμβριος 2019 -- Σχόλια


Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

ΘΕΜΑ: «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ…»

Διαβάζω στην προ ημερών έντυπη έκδοση της Καθημερινής:

Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τους προέδρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνο Κόλλια, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μίχαλο, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Γιώργο Καρανίκα και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργο Καββαθά, βασικός επιχειρησιακός στόχος της Φορολογικής Διοίκησης είναι εντός του 2020 να αρχίσει η λειτουργία τριών σημαντικών projects που θα επιφέρουν την πλήρη ψηφιοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των λογιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων όλων των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πρόκειται για τις εφαρμογές που αφορούν την ηλεκτρονική τήρηση των φορολογικών βιβλίων, μέσω της πλατφόρμας myData, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την on Line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ TAXIS και ΤΑΧΙSnet.


Με ενοχλούσε πάντα η επιλεκτική ενημέρωση, αυτή δηλαδή που τεχνηέντως διαχέεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από τις αντιδράσεις του κόσμου. Ούτε στην τηλεόραση τέτοιο πράγμα [το «επιλεκτική ενημέρωση» δεν πάει στην Καθημερινή, -το άρθρο τους περιλαμβάνει τις πληροφορίες που τους δόθηκαν- αλλά σε όσους διαχέουν μισές αλήθειες].

Το ότι το Υπουργείο «σέβεται» απόλυτα τους λογιστές-φοροτεχνικούς, αποδείχθηκε περίτρανα με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας στο άρθρο 30 του ν. 4646/2019, που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

- Παρότι ανέβηκε πολλές φορές ως θέμα, η προταθείσα προσθήκη στο άρθρο 30 ότι «Η οριστικοποίηση των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος, πραγματοποιείται υποχρεωτικά διαμέσου λογιστή-φοροτεχνικού που είναι υπεύθυνος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τόσο για την τήρηση των λογιστικών αρχείων-βιβλίων, όσο και για την εκπλήρωση των δηλωτικών υποχρεώσεων των οντοτήτων της παρ. 1.»

- Παρότι - όπως μαρτυρεί το παραπάνω  κείμενο - δόθηκε έτοιμο το άρθρο και μάλιστα συνοδευόμενο με «Σύντομο ιστορικό - αιτιολογική εισαγωγή, σχετικές διατάξεις νόμων και διατάξεις», για να μην κουραστεί κανείς από το Υπουργείο να προσθέσει ούτε μία λέξη….. Δε γνωρίζω αν το διάβασαν καν….

- Παρότι υπήρξε –για το συγκεκριμένο ζήτημα ομόφωνη απόφαση από τη Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε…

Εν τούτοις, δεν έγινε απολύτως τίποτε. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλησε προφανώς να αποδείξει για μία ακόμη φορά, ότι προχωρά με το δικό του σκεπτικό, χωρίς να λάβει υπόψη τίποτε και κανέναν, θεωρώντας ότι έχει το αλάθητο του Πάπα. Έχω πει επανειλημμένως ότι, κανείς Υπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα στο Υπουργείο του, έχει όμως απόλυτη ευθύνη για τους συνεργάτες που επιλέγει. Και εάν κάποιοι από τους συνεργάτες λειτουργούν θέλοντας να κάνουν επίδειξη δύναμης, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα….

Αντίθετα φρόντισε να «διασφαλίσει θεσμικά» τους Παρόχους με προσθήκη περ. γ΄ στο άρθρο 15 του Ν.4308/2014 (ΕΛΠ), που αφορά την «Αυθεντικότητα του τιμολογίου», ότι αυτή διασφαλίζεται: α)…β),.. «γ) Μέσω Υπηρεσιών Παρόχου για την Ηλεκτρονική Έκδοση Στοιχείων (Υ.ΠΑ.Η.Ε.Σ.)».  

Θα προσπαθήσω να καταγράψω το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων, όπως αυτό φαίνεται στην καθημερινότητα των συναδέλφων, στα γραφεία μας, στις συζητήσεις και τους προβληματισμούς μας.

Πάμε λοιπόν….

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ:

Η εφαρμογή είναι σχεδόν έτοιμη πριν από 15 μήνες, παρά ταύτα όμως εμφανίστηκε στο προσκήνιο τον Αύγουστο. Μήνας νεκρός για τους περισσότερους, με περιθώριο διαβούλευσης

[σσ. Διαβούλευση (η) ( ουσιαστικό)= όταν σου ζητάνε να γράψεις την γνώμη σου και στη συνέχεια σε γράφουν] μέχρι τις 6/9/19].

Πριν καιρό, κάποιος γραφικός τύπος είχε γράψει ένα δελτίο τύπου που έλεγε ότι το taxis δουλεύει καλύτερα τις ώρες 22:00 – 06:00. Πιθανόν να πίστευε ότι στις διακοπές μας του Αυγούστου θα ασχολούμασταν με τη διαβούλευση η οποία τέθηκε εκ του πονηρού σε νεκρό διάστημα.

Έχω νέα λοιπόν για τον γραφικό του Υπουργείου: τις ώρες 22:00-06:00 να δουλεύεις εσύ που σκέφτηκες να γράψεις αυτό το γελοίο δελτίο τύπου. Κι όταν δε δουλεύεις αυτές τις ώρες, να μη σε κολλάει ύπνος. Αι σιχτίρι…

Αιωρούνταν εντός του Σεπτεμβρίου ότι από 01.10.19 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή τους, τελικά λίγο καιρό μετά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν συμβεί αυτό, άρα μετατίθεται η πιλοτική(;) εφαρμογή τους για τον Απρίλη του 2020.

[σσ. Πιλοτική (η) (Επίθετο) = σου δίνω τη δυνατότητα να εφαρμόσεις κάτι κατ’ εντολή μου με τη μορφή παράκλησης, «στα πλαίσια της υγιούς συνεργασίας», με συνεργάτες οι οποίοι δεν αισθάνθηκαν ποτέ έτσι, αλλά εσύ τους αναφωνείς συνεργάτες όταν σε βολεύει].

Υπάρχει τεράστιος προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, το χρόνο που θα απαιτηθεί επιπλέον από τους συναδέλφους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν περαιτέρω χρήματα κ.λπ…

Ας δούμε ένα συγκριτικό πίνακα:- Πιλοτική εφαρμογή:

Πιλοτική εφαρμογή και πρόστιμα δεν πάνε μαζί. Εάν είναι πιλοτική η εφαρμογή, δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα. Επειδή όμως αν μείνει στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, θεωρώ δεδομένο ότι δεν θα τα εφαρμόσουν πολλοί, θεωρώ δεδομένη την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών, άμεσα, να εκδώσει ένα δελτίο τύπου στο οποίο να αναφέρει ρητά ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα. Είναι μία ελάχιστη έντιμη συμπεριφορά που έχει υποχρέωση να δείξει.  

- Ηλεκτρονική τιμολόγηση:

Υπάρχει αναφορά στο ενημερωτικό σημείωμα της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση. Όταν αυτή εφαρμοστεί, τότε θα γίνεται αυτόματος έλεγχος και διασταύρωση…… Πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί όμως, δε υπάρχει καμία νύξη. Γιατί; Πιθανολογώ επειδή, σε ερώτηση «γιατί δεν ενημερώνει η ΑΑΔΕ τις επιχειρήσεις για την ηλεκτρονική τιμολόγηση;», η απάντηση ήταν ότι «απαγορεύεται από την ΕΕ να υποχρεώσουμε τις επιχειρήσεις σε εγκατάσταση υπολογιστών και προγράμματος εμπορικής διαχείρισης…».
Άρα τι; Θα συνεχίσουν να εκδίδονται χειρόγραφα τα παραστατικά…

Μερικά από τα συμπεράσματα ενός φοροτεχνικού:

- Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν με ενοχλούν, με ενοχλεί ο τρόπος που προσπαθείτε να τα επιβάλλετε, αγνοώντας τις τεκμηριωμένες απόψεις του πλέον θεσμικά και μοναδικού κλάδου μέσω των οργάνων του, και τις επικαλούμενες σχετικές διατάξεις στην προταθείσα τροπολογία.
- Αφορά τις επιχειρήσεις. Κι όμως, οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτε ακόμη.
- Με ενοχλεί το γεγονός ότι κάνετε ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς να έχετε την πλατφόρμα για να βλέπουμε στην πράξη πως θα λειτουργεί η εφαρμογή.
- Θα ήταν πρακτικά αποδεκτό, να υπήρχε η εφαρμογή έτοιμη και οι ενημερώσεις και τα παραδείγματα να γίνονται κατευθείαν πάνω σε αυτή, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση. Και θα είχαμε και πιο απτά αποτελέσματα.
Θέλετε πράγματι να εξαλείψετε τη φοροδιαφυγή; Φροντίστε να καταστεί ασύμφορη. Όλα τα υπόλοιπα είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε….  
Ευελπιστώ το 2020, να ετοιμάσετε και μία πλατφόρμα για να δηλώνουμε το φλουρί που κερδίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας (κλεμμένο από το συνάδελφο ΣπύροςΚ σε σχόλιο στο Taxheaven [γιατί οι πηγές πρέπει να αναγράφονται..)]

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.!!

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκηςPrint word

printer word version

Add to library

click this to add to library

Clippy Clip

clip this

Email

email this to someone