Παρουσίαση αντιλαθρεμπορικών σκαφών από το υπ. Οικονομίας

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Μάιος 2009
Τα δύο νέα αντιλαθρεμπορικά σκάφη «Ποσειδώνας» και «Ερμής» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «βάπτισε» σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο αρμόδιος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας κατά την τελετή παραλαβής τους. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μπέζας, η απόφαση να προχωρήσει στον εξοπλισμό εκ νέου με πλωτά μεταφορικά μέσα και μάλιστα τύπου περιπολικών της τελωνειακής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αποτελεσματικότερη άσκηση του έργου των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου. Taxheaven.gr

Παρουσίαση αντιλαθρεμπορικών σκαφών από το υπ. Οικονομίας

Ο εξοπλισμός κρίθηκε αναγκαίος για τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου δήλωσε ο Αντώνης Μπέζας.

Τα δύο νέα αντιλαθρεμπορικά σκάφη «Ποσειδώνας» και «Ερμής» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «βάπτισε» σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο αρμόδιος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας κατά την τελετή παραλαβής τους. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μπέζας, η απόφαση να προχωρήσει στον εξοπλισμό εκ νέου με πλωτά μεταφορικά μέσα και μάλιστα τύπου περιπολικών της τελωνειακής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ανταποκρίνεται στην ανάγκη για αποτελεσματικότερη άσκηση του έργου των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Στόχος των νέων αντιλαθρεμπορικών πλοίων είναι η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, που διαπιστώνεται και διαπράττεται στο θαλάσσιο χώρο, όπως της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών, όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, καθώς και αρχαιοτήτων και άλλων ειδών ή θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπλέον τα νέα σκάφη θα είναι τα βασικά εργαλεία του συστήματος

«ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ», που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από φέτος την άνοιξη. Κάθε φορά που θα διαπιστώνεται παρεκτροπή δρομολογίου ή οποιαδήποτε «ύποπτη» ενέργεια από εφοδιαστικό πλοίο, το κέντρο ελέγχου - θάλαμος επιχειρήσεων, θα το εντοπίζει μέσω του συστήματος A.I.S και θα δίνεται αμέσως εντολή στα αντιλαθρεμπορικά σκάφη για επιτόπιο έλεγχο.

Τα πληρώματα των σκαφών, θα προέρχονται σε πρώτη φάση από τελωνειακούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην πρώην Θαλάσσια Οικονομική Αστυνομία (Θ.Ο.Α.) Στα πλοία θα επιβαίνουν επιπρόσθετα, εξειδικευμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με τη διενέργεια των ελέγχων. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να μετέχουν στις αποστολές που αναλαμβάνουν τα σκάφη, και υπάλληλοι άλλων Ελεγκτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, όπως για παράδειγμα της ΥΠΕΕ.

Για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των πλοίων θα χρησιμοποιείται τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, με τη συνδρομή του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Τηλεπικοινωνιακής Υποστήριξης της ΥΠΕΕ. Την ευθύνη για τις δράσεις και τις ενέργειες, που συνδέονται με το επιχειρησιακό έργο των αντιλαθρεμπορικών σκαφών όπως και για τη συντήρηση τους, έχει η 33η Διεύθυνση Τελωνειακών Ελέγχων. Τέλος, χώρος περιπολίας εντός του οποίου θα κινούνται τα πλοία, θα είναι η ευρύτερη περιοχή των λιμανιών του Πειραιά, της Ελευσίνας και του Λαυρίου, καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Τέλος, ο κ. Μπέζας εξήγγειλε την αγορά πέντε επιπλέον σκαφών. Τα τρία από αυτά θα είναι ανοιχτής θαλάσσης και θα περιπολούν στο Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, ενώ τα άλλα δύο θα είναι όμοια με αυτά που παραδόθηκαν σήμερα, δηλαδή πλοία περιπολίας εντός και πέριξ των λιμένων.

www.kathimerini.gr