Αποτελέσματα live αναζήτησης

Έλεγχοι από τις ΔΟΥ για μη δήλωση αναδρομικών του έτους 2013

20 Δεκέμβριου 2019 Σχόλια
Έλεγχοι από τις ΔΟΥ για μη δήλωση αναδρομικών του έτους 2013
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Επείγουσα εγκύκλιο έστειλε η Α.Α.Δ.Ε. στις εφορίες της χώρας προκειμένου να προβούν σε έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου για όσους φορολογούμενους δεν δήλωσαν αναδρομικά εισοδήματα που εισέπραξαν το 2013.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η φορολογική διοίκηση βάσει των αρχείων βεβαιώσεων αποδοχών - συντάξεων που υπέβαλλαν ηλεκτρονικά οι φορείς που τις κατέβαλλαν, πλήθος φορολογούμενων αν και εισέπραξαν το έτος 2013 αναδρομικά μισθών και συντάξεων προηγούμενων ετών, δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις εισοδήματος ως όφειλαν. Τα εισοδήματα αυτά δεν περιελήφθησαν ούτε στη δήλωση του οικονομικού έτους 2014, ούτε σε κάποια τροποποιητική δήλωση.

Μετά από τον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων και εν όψη της επικείμενης παραγραφής της του οικονομικού έτους 2014 (χρήση 2013) η Α.Α.Δ.Ε. έδωσε οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. για την άμεσο έλεγχο αυτών των υποθέσεων και την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Όπως επισημαίνει στο έγγραφό της η Α.Α.Δ.Ε., λόγω του μεγάλου πλήθους των Α.Φ.Μ. που θα αποσταλούν για έλεγχο στις ΔΟΥ και της δυσκολίας διαχείρισής τους μέχρι την ημερομηνία παραγραφής (σ.σ. 31.12.2019), η εκκαθάριση θα πρέπει να ξεκινήσει από τα μεγαλύτερα ποσά που εισπράχθηκαν και δεν δηλώθηκαν.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι βάσει των διατάξεων της παρ. δ' της παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 2238/1994 ίσχυαν τα ακόλουθα:

4. Δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και δεν υπόκειται σε φόρο:

....

δ) Ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) από τις κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, σε μισθωτούς ή συνταξιούχους με βάση νόμο, δικαστική απόφαση ή συλλογική σύμβαση, καθώς και από δεδουλευμένες καθαρές αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος, σε έτος μεταγενέστερο από το έτος στο οποίο ανάγονται, λόγω έκδηλης οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη του και εφόσον έγινε επίσχεση της εργασίας από τους μισθωτούς ή αν ο εργοδότης κηρύχτηκε σε κατάσταση πτώχευσης.



Συνεπώς, στις ανωτέρω περιπτώσεις που αφορούν στη χρήση 2013, μένει να φορολογηθεί ποσοστό 80% επί των αναδρομικών, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 20% αναγράφεται στους κωδ. 781-782 αντίστοιχα του εντύπου Ε1 και όχι στους κωδ. 659-660, διότι για το ποσό που δεν θεωρείται εισόδημα δεν οφείλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης