Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σχέδιο «Ηρακλής» - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.»

17 Δεκέμβριος 2019
Σχέδιο «Ηρακλής» - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος "Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων."

Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο αυτό υιοθετείται το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου «ΗΡΑΚΛΗΣ» σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα επίσης με την αιτιολογική έκθεση:

Σκοπός του νόμου είναι η ελάφρυνση των τραπεζών από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βασική αρχή του προγράμματος είναι ότι αποτελεί μια συστημική λύση που λαμβάνει υπόψη της τους όρους λειτουργίας της αγοράς, στηρίζεται στους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον πολίτη, γιατί το κράτος θα εγγυάται μόνο ένα μέρος των ομολόγων της τάξης των 12 δις, που θα είναι και το περισσότερο ασφαλές.

Με την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος επιδιώκεται η απελευθέρωση κεφαλαίων των τραπεζών, τα οποία αναμένεται να στραφούν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Μέχρι σήμερα αυτό δεν ήταν δυνατό εξαιτίας του μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες και τις είχε κάνει εσωστρεφείς και φειδωλές στη χορήγηση νέων δανείων.

Το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Επιπλέον, προβλέπεται η λήψη προμήθειας από το Δημόσιο για την εγγύηση που παρέχει, τιμολογημένη με όρους αγοράς.

Το σχέδιο βασίζεται στις γενικές αρχές του αντίστοιχου ιταλικού σχεδίου, αλλά είναι ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο απολύτως στις ανάγκες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι συνεπές με τις πρωτοβουλίες για την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών.


Δείτε το νόμο 4649/2019 από το αρχείο του κόμβου

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης