Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΜΙΔΑ: «Λύση-λύτρωση με την οικειοθελή δήλωση πρόσθετων τετραγωνικών στους Δήμους χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά!»

ΠΟΜΙΔΑ: «Λύση-λύτρωση με την οικειοθελή δήλωση πρόσθετων τετραγωνικών στους Δήμους χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά!»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Λύση – λύτρωση για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα με λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά στους Δήμους, που τους απαλλάσσει από πρόστιμα και αναδρομικά, αλλά που θα φέρει άμεση και σημαντική επαύξηση των εσόδων των ΟΤΑ, νομοθετήθηκε χθες με το άρθρο 51 παρ. 2 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου!

Η ρηξικέλευθη αυτή ρύθμιση η οποία υπήρξε επίμονο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ κατά την τελευταία πενταετία, δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν. Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουν όλοι οι Δήμοι, σε όλη τη χώρα, γιατί θα αυξήσει άμεσα τις εισπράξεις τους μέσω ΔΕΗ κλπ. παρόχων.

Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, και ιδιαίτερα όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα, να σπεύσουν να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στους οικείους Δήμους.  

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ότι στις 31.12.2019 λήγει η προθεσμία δήλωσης για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα παραταθεί, όπως έχει ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό.

Τέλος η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει να επανέλθει νομοθετικά η προισχύσασα πενταετής παραγραφή και στις οφειλές προς τους Δήμους, όπως καθορίστηκε νομοθετήθηκε προχθές και για τις αξιώσεις του Δημοσίου με το νέο φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:
«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης