Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το νέο πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις - Ολόκληρη η τροπολογία

Το νέο πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις - Ολόκληρη η τροπολογία
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 10 λεπτά


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποτελεσματικός εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις από τον ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης δίνει νέα πνοή στον θεσμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ) εκσυγχρονίζοντας τη νομοθεσία που τις διέπει προς όφελος κάθε κλάδου του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό συνέταξε και κατέθεσε τροπολογία με την οποία οριοθετείται η νομική μορφή των διεπαγγελματικών οργανώσεων, ρυθμίζονται και καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισής τους, βελτιώνοντας έτσι σαφώς τα όσα προέβλεπε σχετικά το άρθρο 34 του Νόμου 4384/2016, το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η τροπολογία αυτή κρίθηκε αναγκαία και κατάλληλη προκειμένου να υποστηριχθεί το αντίστοιχο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης κάθε κλάδου για πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας για τα εκπροσωπούμενα αγροτικά προϊόντα.

Αποτελείται από συνολικά έξι άρθρα στα οποία οριοθετείται η νομική μορφή των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ρυθμίζονται και καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισής τους και η αντιπροσωπευτικότητά τους και θεσμοθετούνται οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους από κρατικές πιστώσεις για την ενίσχυση του έργου τους.

Στις σχετικές διατάξεις αναφέρεται ρητώς ότι «οι ΔΟ που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο που ορίζονται οι διαδικασίες αναγνώρισης, εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων» ενώ «συγκροτούνται, λειτουργούν και αναγνωρίζονται, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα εφαρμογής του»

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι «μόνο μία (1) ΔΟ αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο για κάθε προϊόν ή κοινή ομάδα προϊόντων, είναι όμως δυνατόν να αναγνωρίζονται ΔΟ σε περιφερειακό επίπεδο».

Σε αντίθεση με το άρθρο 34 του Νόμου 4384/2016 ρυθμίζονται σαφώς οι όροι αντιπροσωπευτικότητάς τους και προστίθεται ότι για την αναγνώριση ίδρυσης και λειτουργίας τους «απαιτείται να αποδεικνύεται ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύουν δια των μελών τους τουλάχιστον το 15% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 15% της μεταποίησης ή/και της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση».

Επιπροσθέτως, γίνεται σαφές ότι «οι ΔΟ οφείλουν εντός πέντε ετών από την ημερομηνία αναγνώρισης τους, να αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το 30% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 30% της μεταποίησης ή της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο έχει εκδοθεί απόφαση αναγνώρισης, άλλως η αναγνώριση ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Σε άλλο άρθρο της τροπολογίας αναφέρεται διεξοδικά η διαδικασία αναγνώρισής τους καθώς και όλα τα δικαιολογητικά που οφείλουν να συνοδεύουν τη σχετική αίτηση η οποία κατατίθεται σε καθ' ύλη αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάλογα με τον τομέα ή τους τομείς για τους οποίους ζητείται η αναγνώριση. Η επιτροπή αυτή εισηγείται σχετικά προς τον Υπουργό ο οποίος και αποφασίζει την αναγνώρισή της.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των αναγνωρισμένων ΔΟ ορίζεται ότι «είναι δυνατή η θέσπιση εισφοράς επί των μελών τους καθώς και η αξιοποίηση κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων. Για την ενίσχυση του έργου τους, είναι δυνατό επίσης να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από όποιο άλλο πόρο που επιτρέπεται από τoν νόμο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας θέσπισης, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εισφοράς υπέρ τρίτου και την απόδοσή της στην ΔΟ».

Ο κ. Βορίδης με τη συγκεκριμένη τροπολογία ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα τριών τουλάχιστον ετών και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό την υπεράσπιση, την υποστήριξη και την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφασή του από τις 26 Αυγούστου 2019 είχε καταργήσει προγενέστερη Υπουργική Απόφαση (της 20ης Ιουνίου 2019), η οποία αφορούσε, σύμφωνα με τον τίτλο της, «συμπληρωματικά μέτρα για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε εθνικό επίπεδο», μετά τη σχετική δέσμευση που είχε αναλάβει στη συνάντησή του με εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου των Διεπαγγελματικών, στις 20 Αυγούστου, οι οποίοι είχαν επισημάνει ότι η υπουργική εκείνη απόφαση (η οποία εξεδόθη μεσούσης της προεκλογικής περιόδου) υπεγράφη εν αγνοία τους και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ενώ είχαν εκφράσει για μία ακόμη φορά τη διαφωνία τους με τις ρυθμίσεις της.




Τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις»

Αιτιολογική Έκθεση

Επί του άρθρου 1
Διεπαγγελματικές Οργανώσεις - Νομική μορφή

Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις, θα πρέπει να αποτελούν στο εσωτερικό της ζώνης παραγωγής, την οποία καλύπτουν, ένα ανοιχτό χώρο συζητήσεων και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κατόχων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των βιομηχανιών μεταποίησης και των εμπόρων, με βάση την εθελοντική συμμετοχή των μελών τους.
Το πεδίο της διεπαγγελματικής δράσης θα πρέπει να αφορά κυρίως σε ενέργειες, που έχουν σχέση με τη διαφάνεια της αγοράς, την οργάνωση των τομεακών σχέσεων, την προώθηση των προϊόντων του τομέα στις εσωτερικές και εξωτερικές αγορές, καθώς και σε ενέργειες σχετιζόμενες με την έρευνα. Ενώ η λειτουργία τους θα πρέπει, επιπλέον, να αποσκοπεί στο να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, ο καθορισμός τιμών, οι διακρίσεις, καθώς και η κατάργηση του ανταγωνισμού για ένα ουσιαστικό μέρος των εν λόγω προϊόντων.
Προς τον σκοπό αυτό με το προτεινόμενο άρθρο οριοθετείται η νομική μορφή των διεπαγγελματικών οργανώσεων και καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εποπτεία και τον έλεγχο τους.
Προκειμένου να είναι δυνατό, οι διεπαγγελματικές οργανώσεις να επιτελέσουν το ρόλο και να εκπληρώσουν αποτελεσματικά τους σκοπούς τους, όπως αυτοί περιγράφονται στην ενωσιακή νομοθεσία, ώστε να συμβάλλουν στον καλύτερο συντονισμό του τρόπου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, στην πληρέστερη αξιοποίηση του δυναμικού των προϊόντων και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, προς όφελος όλων των κλάδων της
αγροτικής οικονομίας, προβλέπεται η αναγνώριση μίας (1) Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, σε εθνικό επίπεδο για κάθε προϊόν ή κοινή ομάδα προϊόντων.
Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα αναγνώρισης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και σε Περιφερειακό επίπεδο.

Επί του άρθρου 2
Προϋποθέσεις αναγνώρισης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Με την προτεινόμενη διάταξη καθορίζονται οι προϋποθέσεις αναγνώρισης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σύμφωνα και με την υφιστάμενη ενωσιακή νομοθεσία

Επί του άρθρου 3
Αντιπροσωπευτικότητα Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Με το προτεινόμενο άρθρο, ρυθμίζεται αναλυτικά το ποσοστό αντιπροσώπευσης που πρέπει να διαθέτουν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ώστε να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές, με σκοπό να μπορούν χαράξουν στρατηγικές αναπτυξιακές για τα αγροτικά προϊόντα που καλύπτουν.

Επί του άρθρου 4
Διαδικασία Αναγνώρισης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Με το προτεινόμενο άρθρο ρυθμίζεται η διαδικασία αναγνώρισης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και προβλέπονται ιδίως τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση αναγνώρισης.

Επί του άρθρου 5
Με την προτεινόμενη διάταξη θεσμοθετείται ο τρόπος χρηματοδότησης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς η χρηματοδότηση αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για την ανάπτυξη του θεσμού, για την συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων (παραγωγή, εμπορία, κ.α.) σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να υποστηριχθούν οι εθνικές θέσεις και το αντίστοιχο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του κάθε κλάδου, για πρωτοβουλίες έρευνας και καινοτομίας για το/τα εκπροσωπούμενο/α αγροτικό/ά προϊόν/ντα. Προβλέπεται επίσης, εφόσον πληρούνται οι
προϋποθέσεις που τάσσονται από την Ενωσιακή Νομοθεσία, η δυνατότητα θέσπισης εισφοράς και σε οικονομικούς φορείς ή ομάδες που δεν είναι μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης αλλά επωφελούνται από τις εν λόγω δραστηριότητες εφόσον οι εισφορές αυτές προορίζονται για την κάλυψη δαπανών που προκύπτουν άμεσα από την άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων.

Επί του άρθρου 6
Με την προτεινόμενη διάταξη χορηγείται ειδική και σαφής νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη ρύθμιση λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων αυτών καθώς και κάθε θέματος αναγκαίου για την εφαρμογή τους.

Προτεινόμενες ρυθμίσεις

Άρθρο 1
Διεπαγγελματικές Οργανώσεις - Νομική μορφή
1. Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, εφεξής ΔΟ, είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συνιστώνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες ή για τα σωματεία, έχουν νομική προσωπικότητα, συνιστώνται ανά τομέα αγροτικών προϊόντων και αποτελούνται από εκπροσώπους οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την παραγωγή των προϊόντων αυτών και τουλάχιστον με ένα από τα ακόλουθα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού: την μεταποίηση ή το εμπόριο συμπεριλαμβανομένης της διανομής.
2. Οι ΔΟ συγκροτούνται, λειτουργούν και αναγνωρίζονται, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα εφαρμογής του.
3. Οι ΔΟ εποπτεύονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αναγνωρίζονται και ελέγχονται ως προς τα κριτήρια αναγνώρισης από τις αρμόδιες καθ' ύλην υπηρεσίες του Υπουργείου, ανάλογα με τον τομέα αγροτικών προϊόντων που τις αφορούν.
4. Οι ΔΟ που έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο που ορίζονται οι διαδικασίες αναγνώρισης, εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων.
5. Μόνο μία (1) ΔΟ αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο για κάθε προϊόν ή κοινή ομάδα προϊόντων, είναι όμως δυνατόν να αναγνωρίζονται ΔΟ σε περιφερειακό επίπεδο.

Άρθρο 2
Προϋποθέσεις αναγνώρισης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Οι ΔΟ αναγνωρίζονται εφ' όσον πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α) Συνιστώνται με πρωτοβουλία του συνόλου ή μέρους των φορέων που τις αποτελούν και σύμφωνα με τις διαδικασίες σύστασης που ορίζονται από τις οικείες διατάξεις του ΑΚ ανάλογα με την νομική τους μορφή.
β) Είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα και ασκούν τις δραστηριότητές τους σε αυτήν,
γ) Ικανοποιούν τις απαιτήσεις των άρθρων 157, 158, 159, 162 και 163 του Κανονισμού 1308/2013.
δ) Το καταστατικό τους προβλέπει κατ' ελάχιστον τη διαδικασία εισόδου και εξόδου νέων μελών, τα όργανα διοίκησης, καθώς και τους πόρους της ΔΟ.
ε) Δεν δραστηριοποιούνται οι ίδιες στην παραγωγή, τη μεταποίηση ή το εμπόριο, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου.
στ) Αποδεικνύουν ότι διαθέτουν την απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα του αμέσως επόμενου άρθρου.

Άρθρο 3
Αντιπροσωπευτικότητα Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Για την αναγνώριση ίδρυσης και λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, απαιτείται να αποδεικνύεται ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το 15% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 15% της μεταποίησης ή/και της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο ζητείται η αναγνώριση.
Οι ΔΟ οφείλουν εντός πέντε ετών από την ημερομηνία αναγνώρισης τους, να αντιπροσωπεύουν διά των μελών τους τουλάχιστον το 30% της συνολικής παραγωγής και τουλάχιστον το 30% της μεταποίησης ή της εμπορίας συμπεριλαμβανομένης της διανομής, σε κάθε τομέα για τον οποίο έχει εκδοθεί απόφαση αναγνώρισης, άλλως η αναγνώριση ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Άρθρο 4
Διαδικασία Αναγνώρισης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Για να αναγνωριστεί μια ΔΟ ,σε εθνικό επίπεδο υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης στην καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανάλογα με τον τομέα ή τους τομείς για τους οποίους ζητείται η αναγνώριση. Στην αίτηση αναγνώρισης αναφέρονται υποχρεωτικά η επωνυμία και η έδρα της ΔΟ και πρέπει να συνοδεύεται από:
α) αντίγραφο του Καταστατικού της ΔΟ και τα συστατικά έγγραφα των μελών της ανάλογα με την νομική τους μορφή, νομίμως επικυρωμένα, κατά τις σχετικές με τη νομική τους μορφή διατάξεις,
β) κατάσταση των μελών της,
γ) νόμιμα επικυρωμένο έγγραφο από το οποίο προκύπτουν τα όργανα διοίκησης και νόμιμης εκπροσώπησης της ΔΟ,
δ) συγκεντρωτική κατάσταση, υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπο της ΔΟ και από ορκωτό λογιστή, όπου θα βεβαιώνεται ο μέσος όρος των τριών προηγούμενων ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης: αα) των παραγόμενων και ββ) των εμπορευόμενων ή μεταποιημένων ποσοτήτων των σχετικών προϊόντων του τομέα ή των τομέων για τους οποίους ζητείται η αναγνώριση,
ε) για τις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η διαπίστωση της αντιπροσωπευτικότητας σε συνάρτηση με τις παραγόμενες ποσότητες, είναι δυνατό να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των οργανωμένων παραγωγών/αγροτών σε ΑΣ, οργανώσεις παραγωγών, ομάδες παραγωγών.
στ) Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση της καθ' ύλην αρμόδιας υπηρεσίας αναγνωρίζεται η ΔΟ.

Άρθρο 5
Χρηματοδότηση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
1. Για τη χρηματοδότηση των αναγνωρισμένων ΔΟ είναι δυνατή η θέσπιση εισφοράς επί των μελών τους, καθώς και η αξιοποίηση κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων.
2. Για την ενίσχυση του έργου των αναγνωρισμένων ΔΟ είναι δυνατό να χρηματοδοτούνται από όποιο πόρο επιτρέπεται από τον νόμο.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να προβλέπεται η ενίσχυση του έργου των αναγνωρισμένων ΔΟ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή μέσω της επιβολής εισφοράς υπέρ της ΔΟ σε μη- μέλη, με την επιφύλαξη των διατάξεων του ενωσιακού δικαίου, και της απόδοσής της στην ΔΟ.
4. Οι ΔΟ στα πλαίσια εκπλήρωσης του σκοπού και των ειδικότερων στόχων τους, συνεργάζονται κατά περίπτωση με άλλους φορείς, όπως οι ομάδες προστασίας και διαχείρισης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. 

Άρθρο 6
Εξουσιοδοτική - Καταργούμενες διατάξεις
1. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής των άρθρων που αφορούν ιδίως στη διαδικασία και στα δικαιολογητικά αναγνώρισης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και στην ανάκληση αναγνώρισης των ΔΟ, καθώς και σε κάθε θέμα αναγκαίο για την εφαρμογή τους.
2. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται το άρθρο 34 του ν. 4384/2016 (Α' 78).



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης