Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στην τελική ευθεία για τους ημιυπαίθριους

  • Σε πονοκέφαλο φαίνεται ότι εξελίσσεται για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, η ρύθμιση στην οποία πρέπει αναγκαστικά να προβεί για την «τακτοποίηση», όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει, του προβλήματος των ημιυπαίθριων χώρων των οικοδομών, που έχουν κλείσει παρανόμως, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό του περίπου 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη μέρους των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.
Στην τελική ευθεία για τους ημιυπαίθριους

Σε πονοκέφαλο φαίνεται ότι εξελίσσεται για τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, η ρύθμιση στην οποία πρέπει αναγκαστικά να προβεί για την «τακτοποίηση», όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει, του προβλήματος των ημιυπαίθριων χώρων των οικοδομών, που έχουν κλείσει παρανόμως, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό του περίπου 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει υπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη μέρους των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ΤΕΕ και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την επιβολή εφάπαξ εισφοράς για τη ρύθμιση του προβλήματος, θεωρώντας ότι πρόκειται για «χαράτσι», τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να γίνει νομιμοποίησή τους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει δεσμευτεί για «τακτοποίησή τους» και πρέπει να προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση.

Στην κατεύθυνση αυτή μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ενιαίας νομοθετικής ρύθμισης, όχι μόνο για τους ημιυπαίθριους, αλλά για το σύνολο των αυθαιρέτων, μέσω ενός πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το σύνολο των πολεοδομικών, συμπεριλαμβανομένης και της ενεργοποίησης του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται εισηγήσεις από εκπροσώπους των τεχνικών φορέων, κυρίως σε ό,τι αφορά στα παραδοσιακά κτήρια.

Ετσι υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν ταυτόχρονα τα δύο σχέδια νόμου σε ένα, αυτό για την αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών και έλεγχο των ανεγειρόμενων οικοδομών με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τη λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών, μαζί με το πολεοδομικό, που θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το σύνολο των αυθαιρέτων, την επιτάχυνση των εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης και την ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

Παρότι ο κ. Σουφλιάς έχει ζητήσει από την αρμόδια επιτροπή, που μελετά το θέμα των αυθαιρέτων, να ολοκληρώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του μήνα και να υποβάλει τις προτάσεις της για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, πληροφορίες επιμένουν ότι πρέπει να προηγηθεί η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ξεχωριστά, ώστε να κληθούν οι ιδιοκτήτες των περίπου 1,5 εκατ. ακινήτων να πληρώσουν την εφάπαξ εισφορά που θα αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας.

Και το πιθανότερο είναι ότι θα επικρατήσει η δεύτερη άποψη, την οποία πληροφορίες φέρουν να υποστηρίζει εκτός από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πηγή Ναυτεμπορική


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης