Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο

  • Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών, τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου, ΦΠΑ και προτείνει νομοτεχνικές βελτιώσεις διατάξεων που είναι σε ισχύ, καθώς και απλοποίηση διαδικασιών.
Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση οδηγιών, τις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου, ΦΠΑ και προτείνει νομοτεχνικές βελτιώσεις διατάξεων που είναι σε ισχύ, καθώς και απλοποίηση διαδικασιών.

«Το νομοσχέδιο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αφού προβλέπει μέτρα για συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μέτρα που έχουν σκοπό να τονώσουν την αγορά στη δύσκολη αυτή περίοδο» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αντώνης Μπέζας, από του βήματος της Ολομέλειας.

Απαντώντας στα πυρά της Αντιπολίτευσης περί χαριστικών ρυθμίσεων, εξυπηρετήσεων, φορολογικών απαλλαγών στο μεγάλο κεφάλαιο, έλλειψη μέτρων υπέρ των οικονομικά ασθενών και απαράδεκτων διατάξεων με την μορφή τροπολογιών, είπε πως πρόκειται για αιτιάσεις, που ουδεμία σχέση, έχουν με αυτά που περιέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι «φορολογικές ανακρίβειες και ασχετοσύνες».

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πληθώρα χαριστικών ρυθμίσεων και φοροαπαλλαγών με συγκεκριμένους αποδέκτες (κατόχους επαγγελματικών αυτοκινήτων, ναυτιλιακές εταιρείες, μεγαλοϊδιοκτήτες, εργοληπτικές επιχειρήσεις, προμηθευτές νοσοκομείων) και που ενισχύει την αυθαιρεσία και προάγει την αδιαφάνεια. Η κυρία Κατσέλη κατέθεσε στα πρακτικά τις προτάσεις του κόμματός της για ένα «δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα».

«Λόγοι δημόσιου συμφέροντος επέβαλλαν τις ρυθμίσεις και δεν είναι άλλοι από το να αναθερμανθεί η αγορά, η οποία βρίσκεται σε κάθετη πτώση τους τελευταίους μήνες, και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και για να ενισχυθούν από την αύξηση των πωλήσεων τα μειωμένα δημόσια έσοδα» αντέτεινε ο κ. Μπέζας. «Δεν μπορεί να λέγεται εδώ μέσα ότι είναι χαριστικές οι ρυθμίσεις οι οποίες εξυπηρετούν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών» και απηύθυνε το ερώτημα: «Είναι χαριστικές οι ρυθμίσεις για τους τρίτεκνους; Είναι χαριστικές κάποιες πιθανές ρυθμίσεις για παράδειγμα για τους ελαιοπαραγωγούς, επειδή απευθύνονται σε συγκεκριμένη ομάδα πολιτών;». Ο αρμόδιος υφυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι καθήκον της πολιτικής είναι να «εξυπηρετεί» και να διευκολύνει ομάδες πολιτών, αρκεί αυτή η «εξυπηρέτηση» να γίνεται με αντικειμενικά και γενικά κριτήρια και να υπάρχουν γενικότεροι λόγοι δημόσιου συμφέροντος.

Αναφορικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ο κ. Μπέζας σχολίασε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει μονότονα «ναι» στα εύκολα, τα οποία αν εφαρμοστούν θα επιδεινωνόσουν την κατάσταση και θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος κατά 11 δις. ευρώ και επιπλέον λέει μονότονα «όχι» στα δύσκολα, που είναι όμως αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης και το συμφέρον της οικονομίας και της χώρας.

Επικρίσεις δέχθηκε εκ μέρους της Αντιπολίτευσης η τροπολογία με την οποία δίδεται παράταση στην απαλλαγή φόρου του 2% των ακαθάριστων εσόδων στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Λ. Κατσέλη, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία επιχειρηματολογώντας πως «όχι μόνο γιατί στερεί έσοδα από το δημόσιο αλλά κυρίως διευκολύνουν την διαπλοκή, την αδιαφάνεια και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, μίλησε για χαριστική διάταξη, που πρώτη φορά την έφερε το ΠΑΣΟΚ και τώρα την παρατείνει η ΝΔ Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης την χαρακτήρισε σκανδαλώδη και απαράδεκτη και ζήτησε από τα κόμματα που έχουν την αναγκαία αριθμητική πλειοψηφία να προκαλέσουν ονομαστική ψηφοφορία. Ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία έκανε γνωστό με γραπτή ανακοίνωσή του και ο βουλευτής της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης.

Πηγή Α.Π.Ειδήσεων

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης