Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μετά τις ευρωεκλογές τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων

6 Μάιου 2009 Σχόλια
  • Μετά τις ευρωεκλογές θα παραλάβουν τη λυπητερή του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) 900.000 φορολογούμενοι.
Φορολυπητερή για 900. 000 ιδιοκτήτες

Μετά τις ευρωεκλογές τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων

Μετά τις ευρωεκλογές θα παραλάβουν τη λυπητερή του φόρου ακινήτων (ΕΤΑΚ) 900.000
φορολογούμενοι.

Η αναστολή της έκδοσης και αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου ακινήτων είναιμαζί με τις αυξήσεις στα καύσιμα, τα ποτά, τα τσιγάρα και τους φόρους εισοδήματος, κληρονομιών και γονικών παροχών- μερικά από τα εισπρακτικά μέτρα που για ευνόητες εκλογικές σκοπιμότητες μετατέθηκαν χρονικά από την κυβέρνηση για μετά τις εκλογές.

Εκκαθαριστικό σημείωμα του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων θα λάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, συνολικά περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά. Από αυτά, περίπου 2 εκατ. το έχουν ήδη λάβει. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις μηδενικών εκκαθαριστικών, δηλαδή για νοικοκυριά που έχουν στην κατοχή τους μόνο την κύρια κατοικία τους ή χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία, από την οποία προκύπτει φόρος κάτω των 27 ευρώ και σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία παραγράφεται.

300.000 δηλώσεις με λάθη
Από τα υπόλοιπα 1,2 εκατ. εκκαθαριστικά, 300.000 δεν μπορούν να εκδοθούν λόγω λαθών που έγιναν από τους φορολογουμένους στη συμπλήρωση των δηλώσεων ακινήτων (ΕΤΑΚ), ενώ τα υπόλοιπα 900.000 εκκαθαριστικά είναι κυρίως χρεωστικά, με τα οποία τα νοικοκυριά που θα τα λάβουν θα καλούνται να καταβάλουν φόρο. Σε αυτά περιλαμβάνονται και σχεδόν όλα τα εκκαθαριστικά με πολύ υψηλό φόρο που θα αποσταλούν σε φορολογουμένους με σημαντική ακίνητη περιουσία.

Επισήμως τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι να αποσταλούν τα περίπου 300.000 ειδοποιητήρια σε ισάριθμα νοικοκυριά για τη διόρθωση των λανθασμένων δηλώσεων ακινήτων και στη συνέχεια θα αποσταλούν τα υπόλοιπα 900.000 εκκαθαριστικά.

Τα εισπρακτικά μέτρα
Για μετά τις ευρωεκλογές έχουν μετατεθεί και τα εισπρακτικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει τη μαύρη τρύπα- ρεκόρ του προϋπολογισμού, ύψους 5 δισ. ευρώ. Δεδομένη θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών. Μάλιστα, εν όψει της επαναφοράς του φόρου παρατηρείται αυξημένη προσέλευση φορολογουμένων στα Τμήματα Κεφαλαίου των Εφοριών, οι οποίοι υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις προκειμένου να προλάβουν το σημερινό ευνοϊκό καθεστώς.

Τα υπόλοιπα μέτρα που θα αρχίσουν να λαμβάνονται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι οι αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα. Επίσης, προωθείται η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από το 40% στο 45%, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η επιβολή έκτακτου φόρου για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και η καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα προβλέπει μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές αποδοχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Πηγή Τα Νέα
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης