Παπαθανασίου: Αξιολόγηση της οικονομίας τον Ιούνιο και αναγκαίες προσαρμογές

Οικονομικές Ειδήσεις

5 Μάιος 2009
Μετά την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση: Taxheaven.gr

Παπαθανασίου: Αξιολόγηση της οικονομίας τον Ιούνιο και αναγκαίες προσαρμογές

Μετά την ανακοίνωση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις εαρινές προβλέψεις της, προχώρησε για μια ακόμα φορά σε αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο των προηγούμενων προβλέψεων της για την πορεία όλων των χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, αν και προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει και αυτή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης -0,9% το 2009, δείχνει ισχυρότερες αντοχές από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπου κατά μέσο όρο προβλέπεται ανάπτυξη -4%. Η διαφορά πρόβλεψης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (-0,9%) και της Ελλάδας (1,1%) εξηγεί και τις διαφορές των προβλέψεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

 Ωστόσο, οι νεότερες προβλέψεις της Επιτροπής δεν λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα μέτρα για την τόνωση του οικοδομικού κλάδου, της αγοράς αυτοκινήτου και της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει, θα αξιολογήσει τον Ιούνιο την πορεία της οικονομίας και αν χρειασθεί θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Στο επόμενο διάστημα κρίνεται η δυνατότητα να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ασφαλείς προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Κρίνεται η δυνατότητα μας να στηρίξουμε αποτελεσματικά τους πολίτες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Αυτό είναι το διακύβευμα που καλούμαστε να κερδίσουμε.

Οι περιστάσεις απαιτούν ειλικρίνεια, συναίνεση, ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Δεν υπάρχει σήμερα η πολυτέλεια να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να αναλωνόμαστε σε τυφλές κομματικές συγκρούσεις και να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις, τις οποίες καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει. Η κυβέρνηση αναπτύσσει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας και στηρίζει τους πολίτες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές, αν απαιτηθεί. Λέμε όλη την αλήθεια και είμαστε αποφασισμένοι να πορευτούμε βάζοντας το εθνικό πάνω από το οποιαδήποτε άλλο συμφέρον».

Πηγή Ισοτιμία