Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μαξιλάρι 8 ημερών για τις ακάλυπτες επιταγές

  • Με έμφραγμα απειλείται η αγορά από την αναμενόμενη έκρηξη τους επόμενους μήνες των «επιταγών της κρίσης», όσων δηλαδή εκδόθηκαν από την έξαρσή της τον περασμένο Οκτώβριο και μετά.
Μαξιλάρι 8 ημερών για τις ακάλυπτες επιταγές

Με έμφραγμα απειλείται η αγορά από την αναμενόμενη έκρηξη τους επόμενους μήνες των «επιταγών της κρίσης», όσων δηλαδή εκδόθηκαν από την έξαρσή της τον περασμένο Οκτώβριο και μετά.

Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο η απόφαση της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος να χαλαρώσει τα κριτήρια αναγγελίας μιας επιταγής ως ακάλυπτης.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη ρύθμιση θεσπίστηκε η αναγγελία μιας επιταγής ως ακάλυπτης εντός προθεσμίας 8 ημερών από τη σφράγισή της και όχι από την λήξη της, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή αν πληρωθεί μέσα σε 8 μέρες από τη σφράγισή της, δεν αναγγέλλεται η επιταγή στο αρχείο του Τειρεσία, ανεξάρτητα από το πότε έχει λήξει.

Την ίδια στιγμή τους φόβους του για απογείωση του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών από τον Απρίλιο και μετά εκφράζει με δηλώσεις του στην «Ι» ο πρόεδρος της Τειρεσίας ΑΕ Γιάννης Μούργελας.

«Πολύ φοβάμαι για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν να σκάνε στην αγορά οι επιταγές που εκδόθηκαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», τονίζει χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι βάσει του άτυπου πλέον κανόνα να εκδίδονται μεταχρονολογημένες επιταγές 6 έως 9 μηνών, ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μήνας που θα γίνει αισθητό το μέγεθος του προβλήματος.

Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι οι επόμενοι μήνες, μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα είναι ακόμα πιο κρίσιμοι, καθώς το διάστημα αυτό λήγουν οι περισσότερες μεταχρονολογημένες επιταγές που εκδόθηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2008, μετά δηλαδή το ξέσπασμα της κρίσης και στην Ελλάδα. Η αγορά προς το τέλος της άνοιξης, επισημαίνουν, θα μετρήσει τις αντοχές της, καθώς θα αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό το σφράγισμα εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας μεταχρονολογημένων επιταγών που έμειναν ακάλυπτες.

Σημειώνεται ότι ήδη από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου έχει αρχίσει να διαφαίνεται καταρχήν η έκταση του προβλήματος, δεδομένου ότι σε αριθμό τόσο τεμαχίων όσο και ποσών οι ακάλυπτες επιταγές τρέχουν με τον ιλιγγιώδη ρυθμό του 346% και του 242% αντίστοιχα.

Πηγή Ισοτιμία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης