Αποτελέσματα live αναζήτησης

Β. Σπανάκης: «Δεν μπορεί να ξεχαστεί ο ρόλος των λογιστών-φοροτεχνικών στα ηλεκτρονικά βιβλία» - Πέντε προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

3 Δεκέμβριος 2019
Β. Σπανάκης: «Δεν μπορεί να ξεχαστεί ο ρόλος των λογιστών-φοροτεχνικών στα ηλεκτρονικά βιβλία» - Πέντε προτάσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΚατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Βασίλης Σπανάκης αναφέρθηκε εκτός των άλλων και στα ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά και στην πρόταση της ΠΟΦΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, αφού εξήρε τις προσπάθειες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την πραγματοποίηση του σχεδίου για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα οποία όπως τόνισε «πηγαίνουν τη χώρα μπροστά», τόνισε ότι, δεν μπορεί να ξεχαστεί ο ρόλος των λογιστών-φοροτεχνικών, «των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μία διαδρομή από τα χειρόγραφα βιβλία, στα προγράμματα και τώρα στα ηλεκτρονικά βιβλία» και επιτελούν πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία και το Υπουργείο πρέπει να δει την πρόταση των λογιστών.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της ευθύνης των συμβολαιογράφων κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων (άρθρο 47 παρ. 5 και άρθρο 36). Η ευθύνη πρέπει να είναι στο φορολογούμενο και η αντίδραση των συμβολαιογράφων είναι εύλογη.

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, είναι το πιο φιλολαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Είναι μια βάση για την Ελλάδα του αύριο» και στη συνέχεια κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης:

1) Συμμετοχή εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτροπή που θα εξετάσει και θα επαναπροσδιορίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Σπανάκη έγινε ήδη αποδεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό.

2) Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομικές αποδοχές από μισθούς και συντάξεις, για φορολογητέο ποσό αθροιστικά μέχρι και 100 €. Όπως εξήγησε ο κ. Σπανάκης, «με την προτεινόμενη διάταξη περιορίζεται το διοικητικό κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες και τους επαγγελματίες λογιστές, φοροτεχνικούς, μειώνεται η επιβάρυνση του συστήματος που υποδέχεται τις δηλώσεις  ηλεκτρονικά, απελευθερώνονται οι ανθρώπινοι πόροι στην φορολογική διοίκηση που απασχολούνται για την παραλαβή και εκκαθάριση των δηλώσεων και δεν υπάρχει ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος, δεδομένου, ότι για τις αποδοχές αυτές έχει ήδη διενεργηθεί  παρακράτηση φόρου στην πηγή».

3) Μειώσεις φόρων για ιατρικές δαπάνες εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Προτείνω το ποσό του φόρου να μειώνεται κατά 10% για ιατρικά και νοσοκομειακά έξοδα εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή για τις αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς, γυναικολόγους, μαιευτήρες, για τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές κ.α., κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ως άνω δαπάνες να συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί στο 100% με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, κάτι που θα έρθει και θα χτυπήσει στη βάση τη φοροδιαφυγή», διευκρίνισε.

4) Εξέταση της δυνατότητας να ενταχθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί στο άρθρο 22 παράγραφος 2, βάση του οποίου τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των αγροτικών συνεταιρισμών του ν. 4384/2016, φορολογούνται με συντελεστή 10%, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας.

5) Επέκταση του leasing και σε ιδιώτες (μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους) πέρα από ελεύθερους επαγγελματίες. «Κάτι τέτοιο θα κάνει καλό στην οικονομία και την ίδια στιγμή θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», τόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε το σχετικό video:


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης