Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 1%-1,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

29 Απρίλιος 2009
  • Μεταξύ 1% και 1,1% αναμένεται να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από το 1968, από 1,3% το Μάρτιο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στο 1%-1,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Μεταξύ 1% και 1,1% αναμένεται να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα από το 1968, από 1,3% το Μάρτιο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Με τα σημερινά δεδομένα ο μέσος πληθωρισμός έτους αναμένεται στο 1,5% - 1,7%, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να «περάσει» η κυβέρνηση «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο και τον επόμενο χρόνο.

Η αναμενόμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο αποδίδεται κυρίως στη θετική επίπτωση από τις εκπτώσεις στις τιμές των αυτοκινήτων και δευτερευόντως σε κάποιες μειώσεις στα είδη διατροφής.

Οι λόγοι
Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο δομικός τιμάριθμος, από τον οποίο εξαιρούνται οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών παραμένει υψηλός. Οι δυσλειτουργίες του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά διατηρούν υψηλά τις τιμές σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, ευρείας κατανάλωσης και χρήσης αντιστοίχως.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7%, όταν ο γενικός δείκτης υποχωρούσε στο 1,3%, με την ΕΣΥΕ να καταγράφει σε δωδεκάμηνη βάση, αυξήσεις υψηλότερες του πληθωρισμού σε 44 προϊόντα και υπηρεσίες από το σύνολο των 50 που συνθέτουν τον γενικό δείκτη. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα, τις συγκοινωνίες, τα δίδακτρα και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης