Αποτελέσματα live αναζήτησης

Από τη Δευτέρα άρχισε τυπικά και επίσημα η κοινοτική επιτήρηση.

28 Απρίλιου 2009
  • Από τη Δευτέρα άρχισε τυπικά και επίσημα η κοινοτική επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας μαζί με αυτές άλλων τριών χωρών της ευρωζώνης (Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία).
Αρχισε η επιτήρηση

Από τη Δευτέρα άρχισε τυπικά και επίσημα η κοινοτική επιτήρηση της οικονομίας της Ελλάδας μαζί με αυτές άλλων τριών χωρών της ευρωζώνης (Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία).

Οι ΥΠΕΞ της Ένωσης στη χθεσινή σύνοδο τους στο Λουξεμβούργο υιοθέτησαν χωρίς να προηγηθεί συζήτηση τους,δηλαδή (ως σημείο «Α»), τα επίσημα κείμενα  με τις συστάσεις της Κομισιόν που είχε υιοθετήσει το προηγούμενο ΕΚΟΦΙΝ γι αυτές τις τέσσερις χώρες.

Πρόκειται με άλλα λόγια για την  επισημοποίηση της κατ αρχήν συμφωνίας που είχε επιτευχθεί μεταξύ των 27 χωρών-μελών στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στην Πράγα στις 4 Απριλίου.

Τα κείμενα των συστάσεων θ αποσταλούν τώρα  στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών προκειμένου να λάβουν, όπως αυτές τις καλούν, συγκεκριμένα μέτρα για την διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος τους. Η ημερομηνία συμμόρφωσης προς τις κοινοτικές υποδείξεις της κάθε μιας από τις 4 χώρες διαφέρει ανάλογα με το ύψος της υπερβάσης των ελλειμμάτων της.

Ειδικά για την Ελλάδα, αυτή καλείται, μεταξύ άλλων, να μειώσει το έλλειμμα της κάτω του 3% του ΑΕΠ της μέχρι τα τέλη του 2010 με τη λήψη μέτρων μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Καλείται επίσης να  μειώσει το δημ. Χρέος της, να βελτιώσει την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της που κοινοποιεί στην Ένωση και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει αρχίσει των συστημάτων υγείας και συντάξεων. Οι συστάσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τα χειρότερα στοιχεία των προβλέψεων της Κομισιόν  για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιεύσει στην εαρινή έκθεση της στις 4 Μαίου.

 Στα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου η αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν θα κρίνει  αν τα μέτρα που θα έχει λάβει εντωμεταξύ η κυβέρνηση έχουν αρχίσει ν αποδίδουν  για την επίτευξη των ενδιάμεσων δημοσιονομικών στόχων της χώρας κατά το 2009. Αν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής κρίνουν τότε ότι τα ληφθέντα μέτρα είναι ανεπαρκή,  η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το επόμενο στάδιο της κοινοτικής επιτήρησης που είναι η στενή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή Ημερησία
Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης