Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα μέσα Μαϊου οι αποφάσεις για τους ημιυπαίθριους

23 Απρίλιου 2009
  • ΣTA μέσα Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή έχει προχωρήσει το έργο της και, εντός των ημερών, θα παραδώσει την εισήγηση στους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.
Στα μέσα Μαϊου οι αποφάσεις για τους ημιυπαίθριους

ΣTA μέσα Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές ρυθμίσεις για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή έχει προχωρήσει το έργο της και, εντός των ημερών, θα παραδώσει την εισήγηση στους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας, οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Οι διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο και να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί σήμερα βασική πολεοδομική παράβαση σε όλη τη χώρα, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις αφορά περισσότερα από 90% των διαμερισμάτων.

Αξίζει ωστόσο να τονισθεί ότι η όποια ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους θα είναι προαιρετική, υπό την απειλή όμως ελέγχων από την πολεοδομία σε όσους δεν την αποδεχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας μειώνεται μέχρι και 10 φορές το πρόστιμο για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων. Αναλυτικότερα, σε ένα κλειστό χώρο 12 τ.μ., για παράδειγμα, σε περιοχή με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ το τ.μ. ο ιδιοκτήτης, που δεν θα ενταχθεί στη ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει εφάπαξ πρόστιμο 18.000 ευρώ για την κατασκευή και 6.000 ευρώ για κάθε χρόνο που εκμεταλλευόταν παράνομα τον χώρο. Με τη νέα ρύθμιση το πρόστιμο μειώνεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Eτσι ο χώρος νομιμοποιείται με ένα εφάπαξ ποσό 1.800 ευρώ.

Εισπρακτικά η νομιμοποίησή τους (αν ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα) εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο Tαμείο 4,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το ενδεχόμενο δόσεων για την πληρωμή του προστίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία της νομιμοποίησης θα είναι η εξής:

• Υποβολή αίτησης, μαζί με σχέδιο αποτύπωσης του ακινήτου και του προς τακτοποίηση χώρου, από διπλωματούχο μηχανικό σε πολεοδομικές επιτροπές, στις κατά τόπους περιφέρειες.

• Υπολογισμός από την πολεοδομία και καταβολή μέσω της εφορίας του εφάπαξ προστίμου.

• Eκδοση της απόφασης τακτοποίησης και εξαίρεσης από την κατεδάφιση.

Εν τω μεταξύ, οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση και πρόστιμο εξαίρεσης που να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα είναι μερικές από τις προϋποθέσεις τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θεωρεί απαραίτητες για τη δίκαιη τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

«Αν πρόκειται να πληρωθεί ποσό από 4.000 έως 5.000 ευρώ ανά διαμέρισμα, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα ανταποκριθούν και το μέτρο δεν θα βρει καμία ανταπόκριση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων, Δημήτρης Καψιμάλης: «Αν το ποσό που πρέπει να καταβληθεί είναι πάνω από 50-100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους περισσότερους ιδιοκτήτες να πάνε να τακτοποιήσουν το ζήτημα, αφού χωρίς να γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία δεν γίνεται κανένας έλεγχος».

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το Yπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με το πώς θα διευθετηθεί το ζήτημα, ενώ αρκείται στο να παραπέμπει στην επιτροπή που έχει συσταθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει το σχετικό πόρισμα.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης