Live Search Results

Το σχόλιο της Δευτέρας - Οι «πλατφόρμες» γράφουν ιστορία

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια «Καφενεία των Λογιστών», όπως και οι πλατφόρμες άλλωστε. Το Σάββατο πήγα στο «Καφενείο των Λογιστών – της Πλατφόρμας το Κάγκελο»


 


Εκεί κουβεντιάζουν κυρίως  για « Πλατφόρμες» ( Ότι άκουσα γράφω ) :

 

Πλατφόρμα «Νωπών και Ευαλλοίωτων » [ Η « αλειτούργητη» πλατφόρμα ].

( Σχετική παροιμία : « Δουλειά δεν είχε ο διάολος, έπνιγε τα παιδιά του » )

 

Μετά από μεγαλεπήβολα σχέδια και Δηλώσεις Κυβερνητικών και Υπηρεσιακών Παραγόντων και δύο χρόνια από την ψήφιση του Ν.4492/2017, σήμερα βγαίνει στο http://e-services.minagric.gr/fftransactionlogbook/ , το παρακάτω μήνυμα :

 

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ψηφιακής υπηρεσίας για τη διακίνηση νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων για λόγους συντήρησης.


Το σύστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι το τέλος της αναβάθμισης της λειτουργίας

 

Παλιότερα λένε, ότι έβγαινε το μήνυμα :

Το σύστημα θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ανοίξει

 

Με διαφορά η πιο «Άχρηστη » ( ως προς τις πληροφορίες που ζητούσε ) και ποιο «Αποτυχημένη» ( ως προς την λειτουργία της ) Πλατφόρμα.

Ένας συνάδελφος ( έχει το προσωνύμιο «Γκάντι» ), είπε : « Είμαι κατά της λεκτικής βίας, αλλά πρέπει οι εμπνευστές της Πλατφόρμας αυτής, τουλάχιστον να εξομολογηθούν  …».

 

Ένας αξιόλογος, για την προστασία των Αγροτών, Νόμος ( εξόφληση των τιμολογίων που εκδίδουν εντός 60 ημερών ) παραμένει ανενεργός.

( Σχετική παροιμία : « όποιος δεν θέλει  να ζυμώσει δέκα μέρες ( εδώ : δυο χρόνια  )  κοσκινίζει » )

[ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΑΛΛΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ] 

[ Πηγή : http://iscreta.gr/2015/09/έχω-τρακτέρ-πάμε-μια-βόλτα/ ]


Πλατφόρμα της «Τράπεζας της Ελλάδας» ( Υποβολή των οικονομικών καταστάσεων ) [ Η « απρόθεσμη » Πλατφόρμα ]  .

 https://iris.bankofgreece.gr/iris_web/login.xhtml

( Σχετική παροιμία : « Ανεβαίνω κατεβαίνω, τα βρακιά μου λύνω-δένω…» )

 

·         Ένας θαμώνας ( ο Νικ. Καρ. ) είπε : «Θέλουν με βάση τα υποδείγματα να ξαναγράψεις, όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχουν οι οικονομικές καταστάσεις που έχεις αποστείλει στο ΓΕΜΗ. Θέλουν σε δικό τους format να γράψεις όλα τα σταθερά στοιχεία της εταιρίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανοησία "πλατφόρμα" που έχω δει έως τώρα, αλλά είπαμε «Γηράσκω αεί διδασκόμενος»….»

·         Αφορά την υποχρέωση, που προκύπτει από την απόφαση 2682/2019. Υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος, : «Ειδικά η πρώτη υποβολή θα αφορά στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρικών χρήσεων 2016, 2017 και 2018 και θα γίνει εντός του Νοεμβρίου 2019.»

·         Λέγεται «απρόθεσμη» εξαιτίας των κατωτέρω :

«Τη διαβεβαίωση, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ουδέποτε έχει επιβάλει πρόστιμα για μη υποβολή στατιστικών στοιχείων σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και ούτε πρόκειται να το κάνει τώρα, έλαβε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, από το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στη μεταξύ τους συνάντηση.  …

Παρά τη διαβεβαίωση για τη μη επιβολή προστίμων από την πλευρά του Διοικητή, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ενθαρρύνει όλες τις επιχειρήσεις, που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό, να υποβάλλουν τις συγκεκριμένες καταστάσεις, τουλάχιστον για το 2018, ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της διευκόλυνσης του δανεισμού τους.
Συμφωνήθηκε επίσης, από την επόμενη χρονιά, για τις οικονομικές καταστάσεις του 2019, τα αρχεία να υποβάλλονται σε επεξεργάσιμη μορφή, μέχρι την οριστική διασύνδεση του ΓΕΜΗ με την Τράπεζα της Ελλάδος ».  ( Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε. 14-10-2019 )

Αξιέπαινη η προσπάθεια του Προέδρου, αλλά χρειάζεται και η σχετική επίσημη απόφαση, για την κάλυψη ….. 

 

·         Σχετικά με την «τροφοδότησή» της, δείτε το εξαιρετικό άρθρο : Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην ΤτΕ (Μπόνης Γιάννης, Λογιστής Φοροτεχνικός-TaxTime PC )

 

Χ. Σταϊκούρας: «Τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης» - Καταργούνται δικαιολογητικά για την προστασίας της πρώτης κατοικίας

 

[Αφορά Ακίνητα ] Δ. Οικονόμου: «Η ηλεκτρονική ταυτότητα τον Ιούνιο θα λειτουργεί πλήρως»

 

ΦΠΑ πωλήσεων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τους νέους κανόνες

 

►Ηλεκτρονικά Βιβλία [ Η μεγαλύτερη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα όλων των Εποχών ]

 

Είπαν :

α) Και τα δύο μεγαλύτερα σήμερα Πολιτικά κόμματα είναι ένθερμοι υποστηρικτές, θεωρώντας ότι θα υπάρχει αύξηση του ποσού Φ.Π.Α, που θα αποδίδεται συνολικά.

β)   Χωρίς «Ηλεκτρονική Τιμολόγηση », δεν μπορούμε να μιλάμε με επάρκεια, για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία»

γ) Τα «Λογισμικά Προγράμματα», θα είναι κύριος παράγοντας στην επιτυχή και « λιγότερο δύσκολη» υλοποίηση της εφαρμογής

δ)  Υπάρχει η εκτίμηση ότι, η επαφή των Υπηρεσιακών Παραγόντων, μέσω των συχνών παρουσιάσεων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, θα ωφελήσει στην βελτίωση της τελικής εφαρμογής της « πλατφόρμας»

ε) Η Χρήση 2020, θα είναι λένε « Πιλοτική » ( όχι «αυτόματος πιλότος » ), δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει τροφοδότηση με τα λογιστικά δεδομένα, χωρίς όμως να υπάρχουν «στενές προθεσμίες» και «πρόστιμα»

στ) «Ηλεκτρονικά βιβλία ναι, αλλά ας δούμε όμως και κάποια άλλα θέματα» ( της Μαρίας Βοντίτσου - Λογίστρια Φοροτεχνικός )

Τέλος δείτε το μόνιμο κουμπί του Κόμβου : Ηλεκτρονικά βιβλία - Ηλεκτρονική τιμολόγηση


Δείτε και τις «ωραίες» Πλατφόρμες :

 

[ Πηγή : Η πρώτη συναυλία σε... πλατφόρμα τρακτέρ με τον Τώνη Sfinos ( http://www.trikalaenimerosi.gr/blog/trikala/i-proti-synaylia-se-platforma-trakter-me-ton-toni-sfinos ) ]

 

ΥΓ.

(1)   Σχετικά με όλες τις Πλατφόρμες, δείτε το μνημειώδες έργο του φίλου και συναδέλφου Νικόλα Καραδημήτρη ( περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για 7.377 ενεργές Πλατφόρμες και για 4.124 ανενεργές )

 


(2)   Σχετικά με την πλατφόρμα των « Πραγματικών Δικαιούχων» και τις αναλυτικές οδηγίες που θα εκδοθούν ( μάλλον) μετά την λήξη των προθεσμιών, δείτε κατωτέρω (Θέμα 3 )

⥢⥤

1 )   Το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο  : «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Φορολογικό Νομοσχέδιο και με «Λογοτεχνική διάσταση» , θα πρόσθετα…

 

 Αναλυτική και πλήρης παρουσίαση του έγκριτου συναδέλφου και φίλου : Γ. Χριστόπουλος: Ιδού το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - Πως θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2019 και του 2020

  • Βήμα – βήμα ανάλυση όλων των διατάξεων σε αντιπαραβολή με τις προηγούμενες
  • Με πολλά σχόλια – επισημάνσεις, αλλά και προτάσεις για βελτιώσεις και διορθώσεις.

 

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ με το υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο - Σχετικοί προβληματισμοί

 του Φώτη Τσιατούρα, Φοροτεχνικού, συγγραφέα, τ. επόπτη Π.Ε.Κ. Αθηνών, επιστημονικού συνεργάτη του Taxheaven

 

Γραφείο Προϋπολογισμού: «Αμφίβολο το μέτρο της εναλλακτικής φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα»

 

ΔΕΕΦ Α 1132841 ΕΞ 2019 Ερώτημα για αναστολή επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα

 

Συνοπτική και εύχρηστη παρουσίαση : «Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο :  14 Σημαντικές Αλλαγές» ( της Εύας Λιλιοπούλου - Λογίστρια Φοροτεχνικός )

[ Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΛΑΟΣ» της Ημαθίας, στις 13/11/2019 ]

 

α/α

Νομοσχέδιο (υπό ψήφιση)

Ισχύουσα Νομοθεσία

(σήμερα )

1

Θέμα : Φορολογική Κλίμακα.

Έναρξη Ισχύος : Εισοδήματα που αποκτώνται  από 1/1/2020 και μετά

 

 

Αλλαγή στην Φορολογική Κλίμακα :

Φορολογική Κλίμακα ( Σήμερα ) :

 

Έως 10.000  ( 9% )

Δεν υπήρχε τέτοιο Κλιμάκιο

 

Από 10.001 έως 20.000 ( 22% )

Έως 20.000 ( 22% )

 

Από 20.001 έως 30.000 ( 28% )

29%

 

Από 30.001 έως 40.000 ( 36% )

37%

 

Από  40.001 και άνω ( 44% )

45%

2

Θέμα : Ποσοστό δαπανών με Ηλεκτρονικά μέσα.

Έναρξη Ισχύος : Από 1/1/2020 και μετά

 

 

α) Μισθωτοί & συνταξιούχοι, β) Ελεύθεροι επαγγελματίες και γ) όσοι εισπράττουν  ενοίκια :  θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους  εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα. [ Ανώτατο όριο 20.000 ευρώ αποδείξεις και Ειδικές Περιπτώσεις εξαιρέσεων]

Ο φορολογούμενος απαιτείται να πραγματοποιήσει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα : (Εισόδημα - Ποσοστό)  [1- 10.000, 10% ] ,  [10.000- 30.000, 15% ] ,  [30.000 και άνω , 20% ]

 

 Ποινή : Προσαύξηση του Φόρου  κατά  22% επί της διαφοράς ( ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών  ).

Ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με 22%.

3

Θέμα : Μειώσεις από τον φόρο εισοδήματος, λόγω Παιδιών.

Έναρξη Ισχύος : Από 1/1/2020 και μετά

 

 

Μειώσεις από τον φόρο εισοδήματος : α) 777 ευρώ χωρίς παιδιά, β) 810 ευρώ με 1 παιδί, γ) 900 ευρώ με 2 παιδιά, δ) 1.120 ευρώ με 3 παιδιά, ε) 1.340 ευρώ με 4 παιδιά,  και κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Μειώσεις από τον φόρο εισοδήματος : α) 1.900 ευρώ χωρίς παιδιά, β) 1.950 ευρώ με 1 παιδί, γ) 2.000 ευρώ με 2 παιδιά, δ) 2.100 ευρώ με 3 παιδιά και άνω

4

Θέμα : Έκπτωση φόρου για αναβάθμιση κτιρίων.

Έναρξη Ισχύος : Αφορά δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1/1/2020 μέχρι και 31/12/2022

 

 

Έκπτωση φόρου φυσικών προσώπων, για δαπάνες που αφορούν λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων

Δεν υπήρχε αντίστοιχη Διάταξη

5

Θέμα: Συντελεστής κερδών επιχειρήσεων. Έναρξη Ισχύος: για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019

 

 

Συντελεστής κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καθώς και οι υπόχρεοι των περιπτώσεων β', γ', δ', ε', στ' και ζ' του άρθρου 45 του ΚΦΕ που τηρούν απλογραφικά βιβλία: 24%, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019.

28%, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019

 

Κέρδη  αγροτικών συνεταιρισμών: Συντελεστής 10%.

13%

6

Θέμα : Συντελεστής φορολογίας Μερισμάτων

Έναρξη Ισχύος : Από 1/1/2020

 

 

Φόρος για διανομή μερισμάτων 5%.

10%

7

Θέμα : Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος

 

 

Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, που βεβαιώθηκε για τα εισοδήματα 2018, κατά 5% [100-5=95% ]

100%

8

Θέμα : Τρόπος Εξόφλησης Δαπανών. Έναρξη Ισχύος : Από 1/1/2020

 

 

Τμηματική ή ολική εξόφληση, με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής από 300 ευρώ και άνω.

Το όριο είναι 500 ευρώ και άνω

 

Οι δαπάνες ενοικίων πρέπει να εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

Μπορούσαν  να εξοφληθούν και με Μετρητά

9

Θέμα : Κίνητρα στις επιχειρήσεις.

Έναρξη Ισχύος : Από 1/1/2020

 

 

α) Δαπάνη αγοράς  καρτών απεριορίστων διαδρομών και β)   Δαπάνη μίσθωσης εταιρικού επιβατικού αυτοκινήτου  χαμηλών ρύπων : Έκπτωση  της δαπάνης, προσαυξημένης κατά 30%.

Δεν υπήρχε αντίστοιχο Κίνητρο

 

Κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αγορά ή τη χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας :  Αυξημένες Αποσβέσεις, ανάλογα με την εκπομπή ρύπων του Ε.Ι.Χ.

Δεν υπήρχε αντίστοιχο Κίνητρο

10

Θέμα : Δυνατότητα διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων.

Έναρξη Ισχύος : Από 1/1/2020 και μετά, ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο δημιουργήθηκε η απαίτηση

 

 

Δυνατότητα διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων έως 300 ευρώ, χωρίς να έχουν αναληφθεί όλες οι κατά νόμο ενέργειες για την είσπραξη της απαίτησης

Δεν υπήρχε αντίστοιχη Διάταξη

11

Θέμα : Παροχή σε είδος ( Ε.Ι.Χ ) από Επιχειρήσεις.

Έναρξη Ισχύος : Από 1/1/2020

 

 

Όριο εξαίρεσης των οχημάτων που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς  17.000 ευρώ.

Το όριο ήταν 12.000 ευρώ

 

Απαλλάσσεται η παραχώρηση οχήματος  χαμηλών ρύπων

Δεν υπήρχε αντίστοιχη Διάταξη

12

Θέμα : Φόρος Υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων

 

 

Αναστολή του φόρου υπεραξίας, 31/12/2022

Αναστολή μέχρι και την 31/12/2019.

13

Θέμα : Τροποποιήσεις στο ΦΠΑ

 

 

Αναστολή επιβολής ΦΠΑ (μέχρι 31.12.2022) στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και μετά. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων παραπάνω ακινήτων του Κατασκευαστή.

Δεν υπήρχε αντίστοιχη Διάταξη

 

Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, κράνη των μοτοσικλετιστών και  παιδικά καθίσματα  ( συντ.  13% ).

24%

14

Θέμα : Αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης.[Το άρθρο 43 του ν. 4174/2013, καταργείται για οφειλές που βεβαιώνονται στη Φορολογική Διοίκηση μετά την 1.1.2020].

 

 

Αύξηση του αριθμού των δόσεων των  ρυθμίσεων (πάγια ρύθμιση) :  α) Σε  24 δόσεις και β) Σε 48 δόσεις, ανάλογα με την περίπτωση.

α) Το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος (12 μήνες ), β) Κατ' εξαίρεση το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών μπορεί να εκτείνεται έως δύο  έτη (24 μήνες ) για φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ.

 

Δείτε τα 831 Σχόλια επι της Διαβούλευσης, που ολοκληρώθηκε : http://www.opengov.gr/minfin/?p=9002

 

⥢⥤


2)    Το «Μητρώο των Πραγματικών Δικαιούχων»  και οι Οδηγίες που «Χάθηκαν στην Σκόνη»

 

 

 

Καταρχήν δείτε : Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - Κρίσιμα σημεία και χρηστικές απαντήσεις


Μετά  την Παράταση για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων , κόσμος και κοσμάκης ( Λογιστές, Σύμβουλοι, Μυστικοσύμβουλοι, Ιερείς, Αμαρτωλοί, Πολύπλοκα Επιχειρηματικά Σχήματα, Πρώην Off-Shore, o Πρόεδρος του Συλλόγου της Άνω-Κάτω Ραχούλας, κ.λπ ), περιμένουν διευκρινήσεις για καίρια ζητήματα.

Οι Συχνές ερωτήσεις /απαντήσεις για το Μητρώο πραγματικών Δικαιούχων, έχουν σταματήσει στις 2/10/2019 ( !!!!! ).

Πρέπει να γίνει κατανοητό από την «Κρατική Μηχανή», ότι η απαραίτητη «Ψηφιοποίηση», του Ελληνικού Κράτους, δεν μπορεί να «προχωρήσει», χωρίς την άμεση ανταπόκριση του Κράτους, στα ερωτήματα/απορίες των Χρηστών.

 

ΥΓ.  τέρμινο ( ιταλικό  termino)  : (ειρωνικά.) για να δηλώσουμε ένα απροσδιόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα:

⥢⥤

  

3) Φορολογικά Θέματα και Αποφάσεις.

 

Ε.2188/2019. Προϋποθέσεις για τη μη απώλεια του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 61 του ν. 4446/2016

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 61 του ν.4446/2016, η καταβολή της οφειλής που προκύπτει από τις δηλώσεις που υποβάλλονται με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, γίνεται εφάπαξ, εντός τριάντα (30) ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, του τέλους ή της εισφοράς, ενώ ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών κατά τις κείμενες διατάξεις μέχρι την παρέλευση της κατά τα ως άνω νόμιμης προθεσμίας καταβολής. Σε περίπτωση μη καταβολής κατά τα ανωτέρω ή απώλειας της ρύθμισης, ο φορολογούμενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων των διατάξεων του προαναφερόμενου νόμου.

 

► [Σημαντικό ] ΔΕΑΦ Α 1134720 ΕΞ 2019. Φορολογική αντιμετώπιση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis») στον γεωργικό τομέα (σύμφωνα με τον Καν. 1408/2013)

Οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ("de minimis") στον γεωργικό τομέα (Καν. 1408/2013) συμπεριλαμβάνονται στις αγροτικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις (σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντάσσονται στην κατηγορία ΠΥΛΩΝΑΣ1/Λοιπές Περιπτώσεις Ενισχύσεων Επιδοτήσεων) και δεν αποτελούν αγροτικές αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ). Ωστόσο, οι αγροτικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ("de minimis") δεν φέρουν φορολογικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις για τις αγροτικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις εφόσον δεν αποτελούν βασική, πράσινη ή συνδεδεμένη ενίσχυση.

 

ΔΕΔ 2803/2019. Εκπρόθεσμη υποβολή μηδενικής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για λόγους ασθενείας

 

ΔΕΔ 2784/2019 Υποχρέωση παρακράτησης φόρου 3% και για αμοιβές που καταβάλλονται για παρεχόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκτέλεση και ολοκλήρωση των τεχνικών έργων

 

ΔΕΔ 2548/2019 Έλεγχος σε κλειστή αποθήκη επιχείρησης με εμπορία μαρμάρων

 

ΔΕΔ 299/2019 Μερική αποδοχή - Αθλητικό σωματείο μη κερδοσκοπικό - Πότε απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ

 

Απαλλαγή από το ΦΠΑ σε μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέλη

Τα κράτη της ΕΕ έχουν πλέον συμφωνήσει ότι οι εγχώριες και ξένες εταιρείες θα έχουν τα ίδια όρια απαλλαγής από το ΦΠΑ, τα οποία δεν θα υπερβαίνουν τα € 85.000 ετησίως. Ωστόσο, οι ξένες εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από αυτό μόνο εάν οι συνολικές πωλήσεις τους σε ολόκληρη την ΕΕ είναι 100.000 ευρώ ή λιγότερο.

⥢⥤

 

4) Εργατικά - Ασφαλιστικά.

 

► [ Σημαντικό ] Οικοδομοτεχνικά έργα: Η απόφαση του Υπ. Εργασίας - Υπόχρεοι και εξαιρέσεις

Δείτε την απόφαση οικ. 51524/1262/07-11-2019 από το αρχείο του κόμβου

Η ισχύς της Απόφασης αρχίζει από 1 Δεκεμβρίου 2019.

48320/1199/2019  Πληροφορίες για το διάλειμμα

⥢⥤

 

5)    Αρθρογραφία και «Επισημάνσεις» 

 

►33οTax Flash: «Περισσότερα εφόδια για το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει την απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να συμβάλει στην ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων»

[ Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Κάτοχος Έδρας: Κατερίνα Σαββαΐδου]

Οι πρόσοδοι που αποκτούν οι φορείς γενικής κυβέρνησης από το «κοινό κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων (κ.κ.ν.π.δ.δ. και α.φ.)» υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος - ΣΟΛ ΑΕ

 

Ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ από τον αγοραστή στη παράδοση κινητών τηλεφώνων, κονσολών για παιχνίδια, ταµπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και φορητών υπολογιστών (Άρθρο 39α § 5 ν.2859/2000)

 του Φώτη Τσιατούρα, Φοροτεχνικού, συγγραφέα, τ. επόπτη Π.Ε.Κ. Αθηνών, επιστημονικού συνεργάτη του Taxheaven

 

  Κλείσιμο έτους - Υποχρεώσεις αγροτών - Έλεγχος

Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου, Λογιστής – Φοροτεχνικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

  Ποσά προοριζόμενα για αύξηση κεφαλαίου. Τι ισχύει για την επιβολή χαρτοσήμου

 

Κατηγοριοποίηση νεοϊδρυόμενων ΑΕ από 1.1.2019 ανάλογα με το ύψος του κεφαλαίου [ για την ρύθμιση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων σε σχέση με τον Ν. 4548/2018 και όχι για τα Ε.Λ.Π ]

 

 ⥢⥤

 

 

 

 


6) Οι προθεσμίες στη ζωή μας...

 

Καταρχήν δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου και 2ας Δεκεμβρίου 2019

 

Επισημάνσεις ( « Πλατφορμιακές » υποχρεώσεις ) :

έως τις 25.11.2019 πραγματοποιείται η καταχώριση στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τους υπόχρεους της ομάδας Α' .

έως τις 28.11.2019 πραγματοποιείται η καταχώριση στοιχείων στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, για τους υπόχρεους της ομάδας Β'

 έως τις 29.11.2019 πραγματοποιείται η υποβολή των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων από επιχειρήσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στην Τράπεζα της Ελλάδος [ Δείτε και σχετική αναφορά στην Εισαγωγή ] .

 

Μην ξεχάσετε επίσης :

 

Παρατείνεται η προθεσμία των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων για την μετατροπή τους σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς 

 

Προθεσμίες για Ανώνυμες Εταιρείες :

 

Α/Α

ΘΕΜΑ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ του ΝΟΜΟΥ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

[ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ]

1

Χρόνος Εναρμόνισης των Καταστατικών των Α.Ε

α) Έως 31/12/2019, με απλή απαρτία και πλειοψηφία, β) Μεταγενέστερη εναρμόνιση, γίνεται κατά τις γενικές διατάξεις του Ν. 4548/2018.

Άρθρο 183

Δεν προβλέπονται

4

2

Ελάχιστο Μετοχικό Κεφάλαιο (25.000 Ευρώ)

Έως 31η Δεκεμβρίου 2019

Άρθρο 183

Αδυναμία νεότερων καταχωρίσεων στο Γ.Ε.ΜΗ.

9

3

Υποχρεωτική Ονομαστικοποίηση των Μετοχών

Έως 1/1/2020

Άρθρα 40 και 184

Οι μετοχές δεν παρέχουν μετοχικά δικαιώματα ούτε και μπορούν να μεταβιβασθούν

10

 

Δείτε αναλυτικά : Ν. 4548/2018 (Ανώνυμες Εταιρείες) 40 Κύρια σημεία - Διαφορές σε σχέση με τον κ.ν. 2190/1920 - Διατάξεις που αφορούν Λογιστές και Ελεγκτές

⥢⥤

 

7) Οι εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου 2019,  στο Οικονομικό Επιμελητήριο


 

 

(Upd) Εκλογές ΟΕΕ: Οι υποψήφιοι των συνδυασμών για την ανάδειξη των μελών της ΣτΑ και των Τοπικών Διοικήσεων

Αξιόλογοι Συνάδελφοι και Φίλοι συμμετέχουν σε όλες τις Παρατάξεις.

Η υποψηφιότητά μου, με την «Παράταξη Οικονομολόγων Φοροτεχνικών Εργαζομένων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.- Ε.) – Συνεργαζόμενες Δυνάμεις» , με εμποδίζει για λόγους δεοντολογίας, να υπεισέλθω μέσω του «Σχολίου», σε περαιτέρω σχολιασμό ουσίας.

 

Προσοχή : Για να ψηφίσετε, πρέπει να εκπληρώσετε τις ταμειακές υποχρεώσεις σας, μέχρι 29/11/2019.

Επίσης οι υπεύθυνοι των Παρατάξεων να μην ξεχάσουν την πρόσκληση του taxheaven : Κάλεσμα του κόμβου προς όλες τις παρατάξεις για παρουσίαση των θέσεων τους ενόψει των εκλογών του ΟΕΕ

 

Καλή επιτυχία, σε όλους τους υποψήφιους.

 

⥢⥤

8) 1o Συνέδριο Φορολογικού Δικαίου με θέμα: Επιχειρηματικότητα και Φορολογία

Εξαιρετικό το Συνέδριο, που διοργάνωσε η «Νομική Βιβλιοθήκη » (www.nb.org

 ) και η «economia» (www.economia.gr ), στις 15-11-2019, υπό την Επιστημονική Επιμέλεια της « Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Οφειλών » και την αιγίδα της Έδρας «Jean Monnet της Νομικης Σχολής του Α.Π.Θ.» 

Με σημαντικούς ομιλητές και με ενδιαφέροντα, εξειδικευμένα και σύγχρονα  θέματα ( Φορολογική Κατοικία, Μόνιμη Εγκατάσταση στην Φορολογία Εισοδήματος και στο Φ.Π.Α, Δραστηριοποίηση κατοίκων αλλοδαπής στην Ελλάδα, Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες, ο Γενικός Αντικαταχρηστικός Κανόνας, Φορολόγηση της Ψηφιακής Οικονομίας, Εισοδήματα από Μερίσματα, Τόκους και Δικαιώματα, ΣΑΔΦ, κ.λπ.).

Ιδιαίτερα «κρατώ» την εισήγηση της Κας Λυδίας-Ελισάβετ Σωφρονά ( Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης της ΑΑΔΕ ) , « Εταιρικοί Μετασχηματισμοί και φορολογική ουδετερότητα. Ζητήματα από την αλληλεπίδραση εταιρικών και φορολογικών ρυθμίσεων », κατά την οποία μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα «εκσυγχρονισμού » του Φορολογικού Δικαίου των Εταιρικών Μετασχηματισμών.

Θεωρώ άμεση την αναγκαιότητα «εκσυγχρονισμού », , ώστε ο Ν. 4601/2019 Νόμος 4601/2019 Εταιρικοί µετασχηµατισµοί , να λειτουργήσει με «φορολογική ασφάλεια», για τις επιχειρήσεις, που μετασχηματίζονται.

 

⥢⥤

   

9) «Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν μας διδάσκει η ιστορία».

[ Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος (Πηγή: www.gnomikologikon.gr)]

Ιστορική αναδρομή στην «Φορολογική Συνείδηση» και στην «Φορολογική Συμμόρφωση» ( Μέρος πρώτο )

Ιστορική αναδρομή στην «Φορολογική Συνείδηση» και στην «Φορολογική Συμμόρφωση»  ( Μέρος δεύτερο ) 

[ Γελοιογραφία του Δημήτρη Γεωργοπάλη  (Πηγή : www.real.gr) ]

« Η συνείδησή του ήταν πεντακάθαρη. Δεν την είχε χρησιμοποιήσει ποτέ».
(Stanislaw Jerzy Lec, 1906-1966, Πολωνός γνωμικογράφος)

(Πηγή: www.gnomikologikon.gr)

 

⥢⥤

10) Αξίζουν την προσοχή μας………….

 

«Καρτέλα του Αγρότη» : Ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και οφειλών - Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τη διαδικασία

Σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν. (ΕΕ) 1306/2016 ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε προχωρά στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2018.
Για την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών, σήμερα αναρτήθηκαν οι έγγραφες προσκλήσεις – ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και οφειλών διοικητικών κυρώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία….

 


Επενδυτικές δραστηριότητες πολιτών τρίτων χωρών: Όλα τα δικαιολογητικά για την άδεια διαμονής

 

► [ Προς Κύριον Κ. Κουλογιάννη ( Ενταύθα ) ] Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων επί της απαγόρευσης του καπνίσματος

 

Upd) Το ψηφισθέν νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας 

 

 ΣΕΒ: «Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων παρά τις αναληφθείσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και θετικές οικονομικές εξελίξεις»

 

ΕΛΤΕ: «Αξιολογώντας τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα των Επιτροπών Ελέγχου» [ Αφορά τις Εισηγμένες Εταιρείες ]

 

ΔΣΑ: Υποχρεωτική η συμμετοχή των δικηγόρων, ως δικαστικών αντιπροσώπων, στις αρχαιρεσίες αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών

 

► [Σημαντικό ] Άρειος Πάγος 547/2019. Αν το πρακτικό της γενικής συνέλευσης δεν υπογράφεται από όλους τους μετόχους ή τους αντιπροσώπους τους, τότε η απόφαση είναι ανυπόστατη και δεν μπορεί να θεραπευθεί

 

⥢⥤

Η ουσία των πραγμάτων και της ζωής. ( Ωδή στην Λογοτεχνία )

 

 

 

« Το σκίτσο του Δον Κιχώτη, πρωταγωνιστή του ομώνυμου κλασικού έργου του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα και του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα, ζωγραφισμένο από τον Pablo Picasso,. …. καταφέρνει με απλές τολμηρές γραμμές να συλλάβει την αίσθηση του μάταιου της περιπλάνησης των δυο αντρών και την εξάντληση που τους συνοδεύει….»

[ Πηγή: 10 Διάσημοι πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένοι από την λογοτεχνία! Αναστασία Κουτσώνα,

https://frapress.gr/2018/05/diasimoi-pinakes-zografikis-empneysmenoi-apo-tin-logotechnia/]

 

Αποσπάσματα από το έργο ενός άγνωστου στο ευρύ κοινό δημιουργού ( Φίλου και Συγχωριανού ), του Νεοκλή Δημόπουλου ….

 

α) «Χάρτινα Αλισβερίσια»

« Όλη τη νύχτα ψάρευα την πανσέληνο, που καθρεφτιζόταν στα μάτια της. Δυο κάρβουνα αναμμένα, ίδια με τη φωτιά που καίει άσβεστη μέρα -νύχτα στα εικονίσματα. Κολύμπησα σε μια θάλασσα ξεθωριασμένη, ζυμωμένη με τα δάκρυα, τον ιδρώτα και το σάλιο της και το πρωί με βρήκε αποκαμωμένο με ακρωτηριασμένα δάχτυλα κι ένα σπασμένο ρεφρέν στο στόμα, μαζί με τους άλλους, που είχαν ναυαγήσει στις νεροσυρμές του κορμιού της….

Χάρτινα αλισβερίσια στις άκρες του ύπνου με το φως του Σεπτέμβρη ολοένα να λιγοστεύει, φτηνές αλχημείες, που δεν μπορούν να μετατρέψουν το αίμα σε μελάνι…»

Ολόκληρο το έργο : https://3pointmagazine.gr/chartina-alisverisia/?fbclid=IwAR1S3ropT8JWbX8TYIiOJJnSXZHxUrPnQlGtpPYTQbaQWQZS0SjkTmvMEOo

 

β) «…Όσο μεγαλώνεις, μου μοιάζεις…»

«Αργά το βράδυ ήρθε και με βρήκε η μάνα μου…… Με ρώτησε πώς πορεύομαι και πώς κονομέμαι. Και κουβέντα στην κουβέντα μου παραπονέθηκε ότι έκανα πάντα του κεφαλιού μου, στα γράμματα, στη δουλειά, στην παντρειά, ακόμα και στα πολιτικά, αν και δεν τα πολυκαταλάβαινε. «Στεναχωριέμαι», μου είπε, «που όσο μεγαλώνεις, μου μοιάζεις, που δεν θα τον βρεις τον δρόμο σου. Μόνο να λοξοδρομείς ξέρεις και να κρύβεσαι»…»

Ολόκληρο το έργο : https://www.fractalart.gr/oso-megalwnis-mou-moiazeis/

 

γ) «Τo παλτό (« Τι πάθος ατελείωτο…»)»

«Σκυλάδικο Σαββάτο…». Με νοθευμένο αλκοόλ και σαμπάνια βήτα διαλογής από τις ντόπιες ποτοποιΐες…… Κοντά στην αυγή το γρέζι απ’ το μπουζούκι, πολλαπλασιασμένο από τα ηχεία, ήρθε και τσαλάκωσε το μέσα του. Τα «δεν» του βίου του βγήκαν στον αφρό. Πώς να ρεφάρει τόσες χασούρες κι αναδουλειές ; Καψούρες που για χάρη τους έκλεισαν σπίτια και κορμιά που δεν καταχτήθηκαν έκαναν παρέλαση μέσα του. Να χορέψει τότε, όπως παλιά, όχι για να τον δουν, αλλά για να μιλήσει με τον εαυτό του, ενώπιος ενωπίω…»
  Ολόκληρο το έργο :
https://www.fractalart.gr/to-palto/

 

Καλή Δύναμη και Καλή συνέχεια.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories