«Ηλεκτρονικά βιβλία ναι, αλλά ας δούμε όμως και κάποια άλλα θέματα»

Απόψεις

4 Νοέμβριος 2019
Taxheaven.gr


Εν όψει της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων, ως μέλος του Ο.Ε.Ε. αλλά και ως Λογίστρια- Φοροτεχνικός Α΄ Τάξης, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες απόψεις όσον αφορά στο λογιστικό –φορολογικό πλαίσιο που διέπει την οικονομία στη χώρας μας.

Αρχικά, πριν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καλό θα ήταν να εξεταστούν κάποια ζητούμενα:

Για παράδειγμα πως μπορούμε να μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν υπάρχει έλλειψη ενιαίου Λογιστικού συστήματος:

Το Λογιστικό μας σύστημα είναι δυο (2) ταχυτήτων : απλογραφικό και διπλογραφικό. Δύο συστήματα που αφορούν μια οικονομία, με διαφορετική φιλοσοφία το καθένα και με διαφορετικούς κανόνες εφαρμογής για ομοειδείς οντότητες. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο είναι μόνο Ελληνικό! Μια σοβαρή προσπάθεια έγινε με το νόμο Ν 4308/2014 για την εφαρμογή Λογιστικών προτύπων σε δυο συστήματα όμως. Μήπως θα έπρεπε να εξεταστούν τα Λογιστικά συστήματα που εφαρμόζονται αν προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και κατόπιν τη φορολογική δικαιοσύνη;

Ακόμη, είναι γεγονός ότι υφίσταται ακόμη στις μέρες μας το αναχρονιστικό Δημόσιο Λογιστικό και αναρωτιέμαι αν σήμερα εξυπηρετεί τις ίδιες ανάγκες που εξυπηρετούσε όταν είχε πρώτο εφαρμοστεί.  Μήπως οι τομείς της Ιδιωτικής και Δημόσιας οικονομίας μας δεν μπορούν να βρουν παράλληλο βηματισμό ως προς την εκπλήρωση των σκοπών τους, με αποτέλεσμα να οδηγεί στα φαινόμενα της διαφθοράς, φοροδιαφυγής κ.α.

Μεγάλη προσπάθεια έγινε τα τελευταία χρόνια για την πάταξη της «μαύρης- αδήλωτης» εργασίας, που σίγουρα περιορίστηκε ως ένα βαθμό αλλά δεν εξαλείφθηκε. Μήπως καλό θα ήταν η «μαύρη- αδήλωτη» εργασία να οριστεί ως ποινικό αδίκημα για αυτόν που το πράττει και όχι για αυτόν που το αποδέχεται; μήπως να συμπεριληφθεί η «μαύρη- αδήλωτη» εργασία στα αδικήματα περί κλοπής; Μήπως οι νόμοι που αφορούν πρόστιμα – κυρώσεις δεν έχουν πρακτική εφαρμογή;

Τέλος είναι γενικά παραδεκτό , πως αν δεν μπει «φρένο» , στην φορολογική υπέρ νομοθέτηση , αν δεν υπάρξει ένας εκσυγχρονισμένος Φορολογικός Οδηγός που να αντικατοπτρίζει τη σημερινή οικονομία έτσι όπως διαμορφώνεται και μεταβάλλεται μέσα τις συνθήκες που την επηρεάζουν, τότε η προσπάθεια της ηλεκτρονικής εφαρμογής των βιβλίων θα πέσει στο κενό και είναι σημαντικό αυτή η προσπάθεια να την Υπηρετήσουμε όλοι μας, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί πρώτα το Δημόσιον συμφέρον και μετά το ατομικό!!!

Μαρία Βοντίτσου - Λογίστρια Φοροτεχνικός Α΄Τάξης