Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προς αναστολή το «πόθεν έσχες» για Ι.Χ. και αγορά κατοικίας

13 Απρίλιος 2009
  • Με στόχο την αποτροπή μιας γενικευμένης ύφεσης, και για την ενίσχυση της ρευστότητας και την κίνηση της αγοράς, η κυβέρνηση ήδη από το φορολογικό νομοσχέδιο αφήνει «ανοιχτά παράθυρα» σε όσους διαθέτουν εισοδήματα από «μαύρο» χρήμα. Ετσι προς το παρόν καταργείται ουσιαστικά ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για αγορά Ι.Χ., ενώ παράλληλα μελετάται η αναστολή για 6 - 12 μήνες του «πόθεν έσχες» για την ανέγερση ή αγορά κατοικιών.
Προς αναστολή το «πόθεν έσχες» για Ι.Χ. και αγορά κατοικίας

Με στόχο την αποτροπή μιας γενικευμένης ύφεσης, και για την ενίσχυση της ρευστότητας και την κίνηση της αγοράς, η κυβέρνηση ήδη από το φορολογικό νομοσχέδιο αφήνει «ανοιχτά παράθυρα» σε όσους διαθέτουν εισοδήματα από «μαύρο» χρήμα. Ετσι προς το παρόν καταργείται ουσιαστικά ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» για αγορά Ι.Χ., ενώ παράλληλα μελετάται η αναστολή για 6 - 12 μήνες του «πόθεν έσχες» για την ανέγερση ή αγορά κατοικιών.


Στο χρήμα που παράγεται από παραοικονομία και φοροδιαφυγή φαίνεται πως έχει εναποθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις ελπίδες για να ενισχυθεί η ρευστότητα, να κινηθεί η αγορά και να αποτραπεί μια γενικευμένη ύφεση.

Το πρώτο παράθυρο για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος άνοιξε με τη διάταξη που περιελήφθη στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία από τα εισοδήματα προηγουμένων ετών που επικαλείται κάποιος για να δικαιολογήσει το πόθεν έσχες της δαπάνης για αγορά αυτοκινήτου, ακινήτου ή κινητού μεγάλης αξίας δεν θα αφαιρούνται οι τεκμαρτές δαπάνες που προκύπτουν από τα τεκμήρια από το εισόδημα κάθε έτους που επικαλείται ο ελεγχόμενος.

Με τη διάταξη αυτή που καταργεί ουσιαστικά εργαλεία για τον έλεγχο του πόθεν έσχες και τη μείωση των τελών ταξινόμησης για τα Ι.Χ κατά 50% υπολογίζεται ότι θα κινηθεί η αγορά αυτοκινήτου. Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε όποιον διαθέτει μαύρο χρήμα να επικαλεστεί ότι το σύνολο των εισοδημάτων που δήλωσε τα προηγούμενα χρόνια αποταμιεύτηκε και διατίθεται τώρα για την ελεγχόμενη αγορά.

Στα σκαριά
Το επόμενο μέτρο που βρίσκεται στα σκαριά και πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθεί πριν από τις ευρωεκλογές για την τόνωση της αγοράς των ακινήτων που επίσης βρίσκεται στο ναδίρ είναι η αναστολή για 6-12 μήνες του πόθεν έσχες για την ανέγερση ή αγορά ακινήτων ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία ή επαγγελματική στέγη.

Ανάλογη διάταξη θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 και λόγω της κατακραυγής καταργήθηκε μετά από 6 μήνες οδηγώντας στον παραλογισμό να ελέγχεται για πόθεν έσχες όποιος αγόρασε ακίνητο το δεύτερο εξάμηνο του 1992 αλλά όχι όποιος έσπευσε να αγοράσει το πρώτο εξάμηνο που υπήρχε η αναστολή.

Η συνηθέστερη πρακτική που καταφεύγουν οι φορολογούμενοι που διαθέτουν αδήλωτο, μαύρο χρήμα για να καλύψουν μια μεγάλη αγορά (σπίτι, οικόπεδο, σκάφος αναψυχής κλπ) είναι η επίκληση της ανάλωσης κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα προηγούμενα έτη, δηλαδή εισόδημα που δηλώθηκε, φορολογήθηκε και θεωρητικά αποταμιεύτηκε για να χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα για τον προσδιορισμό αυτού του κεφαλαίου λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί από τον φόρο στα οποία προστίθενται τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, από εισαγωγή συναλλάγματος, ποσά από δάνεια που έχουν ληφθεί πριν την αγορά, δωρεές ή γονικές σε χρήμα.

Από το άθροισμα των παραπάνω εισοδημάτων ή εσόδων αφαιρούνται οι δαπάνες διαβίωσης και οι δαπάνες κτήσης περιουσιακών στοιχείων που έγιναν τα έτη από τα οποία επικαλείται εισοδήματα ο φορολογούμενος και η διαφορά αποτελεί το κεφάλαιο που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες».

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης