Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το ΕΚ ζητά από τις πολυεθνικές να δημοσιοποιήσουν πού και τι φόρους πληρώνουν

26 Οκτώβριου 2019 Σχόλια
Το ΕΚ ζητά από τις πολυεθνικές να δημοσιοποιήσουν πού και τι φόρους πληρώνουν
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτάΤο ΕΚ υιοθέτησε την Πέμπτη ψήφισμα, καλώντας τα κράτη μέλη να εργαστούν, έστω αργοπορημένα, για τη θέσπιση κανόνων ώστε οι πολυεθνικές να δηλώνουν πόσους φόρους πληρώνουν σε κάθε χώρα.

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 572 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 21 αποχές, προτρέπει τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν για τη θέση τους σχετικά με τις νομοθετικές προτάσεις που θα επιβάλλουν τη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων των πολυεθνικών ανά χώρα. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της συμφωνίας επί του τελικού κειμένου των κανόνων.

Το ΕΚ στήριξε αυτές τις νομοθετικές προτάσεις ήδη από το 2017. Οι υπουργοί της ΕΕ ωστόσο έχουν αποτύχει να υιοθετήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, συνεπώς δεν έχει προχωρήσει η νομοθετική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη, οι βουλευτές του ΕΚ τόνισαν ότι η φορολογία των επιχειρήσεων αποτελεί τομέα μείζονος σημασίας για όλους και ότι, απουσία ανάληψης δράσης για τόσο καιρό, τα κράτη μέλη έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών. Υπογράμμισαν επίσης ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν πού πληρώνουν φόρους οι πολυεθνικές και ότι η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των επαναλαμβανόμενων σκανδάλων τα οποία έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια. Είπαν ακόμα ότι αν η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους φορολογικούς παραδείσους εντός των συνόρων της, θα είναι δύσκολο για την Ευρώπη να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος συνομιλητής στη διεθνή σκηνή όσον αφορά φορολογικά ζητήματα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη τη συζήτηση εδώ.

Σχετικές πληροφορίες

Οι κανόνες αυτοί θα συνεισφέρουν στη φορολογική διαφάνεια, υποχρεώνοντας τις πολυεθνικές να ενημερώνουν τους πολίτες ποιους φόρους πληρώνουν και σε ποιες χώρες. Προς το παρόν, οι πολυεθνικές έχουν την υποχρέωση να παρέχουν στοιχεία για το σύνολο των φόρων που έχουν καταβάλει, χωρίς να εμβαθύνουν όσον αφορά τα ποσά που πλήρωσαν σε κάθε χώρα. Η πρόταση στοχεύει στην καταπολέμηση της εταιρικής φοροαποφυγής, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει στις χώρες της ΕΕ 50-70 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση ως διαφυγόντα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης