Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχονται μέτρα μετά τις ευρωεκλογές- Δραστηριοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο για τη Φοροδιαφυγή

7 Απρίλιου 2009
  • Επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέσω της καθιέρωσης κλίμακας συντελεστών στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, ενώ θα επιβληθεί τέλος διατήρησης στους ημιυπαίθριους χώρους. Παράλληλα, νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και νέα αύξηση στη φορολόγηση των τσιγάρων αναμένεται να αποφασιστούν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου για την αύξηση των εσόδων «δίνουν και παίρνουν».
Ερχονται μέτρα μετά τις ευρωεκλογές- Δραστηριοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο για τη Φοροδιαφυγή

Επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μέσω της καθιέρωσης κλίμακας συντελεστών στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, ενώ θα επιβληθεί τέλος διατήρησης στους ημιυπαίθριους χώρους. Παράλληλα, νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και νέα αύξηση στη φορολόγηση των τσιγάρων αναμένεται να αποφασιστούν μετά τις ευρωεκλογές, ενώ οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου για την αύξηση των εσόδων «δίνουν και παίρνουν».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπουργείο Οικονομίας, ως τις ευρωεκλογές «θα έχουμε ήσυχα νερά, χωρίς λήψη νέων μέτρων», ενώ παράλληλα υπόσχονται «θεαματική μείωση του ελλείμματος το 2009», μετά τη θεαματική άνοδό του το 2008. Εν τω μεταξύ, η πορεία των εσόδων και των δαπανών θα παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα ανακοινώσει τον Μάιο τις εκτιμήσεις της και τις προβλέψεις της για το έλλειμμα του 2008 και του 2009 για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι οποίες θα είναι χειρότερες από εκείνες στις οποίες είχε προχωρήσει τον περασμένο Ιανουάριο. Τούτο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι η εξάρτηση των εξαγωγών μας και του τουρισμού από τον «σκληρό πυρήνα» των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι μεγάλη. Ετσι, όταν οι οικονομίες των χωρών αυτών «συρρικνώνονται» η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη περισσότερα προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι πληροφορίες πως θα τεθούν υπό επιτήρηση και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. (εκτός των Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ιρλανδίας) ανησύχησαν την «ευρωζώνη» στο Ατυπο Συμβούλιο του Εurogroup και του Εco/Fin που συγκλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα.

Με βάση τα ανωτέρω και το γεγονός ότι το έλλειμμα στην Ελλάδα κυμάνθηκε μεταξύ του 4,2%- 4,4% το 2008, το υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να προβεί σε «θεαματική μείωση» του ελλείμματος για το 2009 προχωρά:

Στην επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και στην επιβολή τέλους διατήρησης στους ημιυπαίθριους χώρους.

Στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στην αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα (μετά τις ευρωεκλογές).

Στη δραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, το οποίο έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο υπουργός Οικονομίας κ.

Ι. Παπαθανασίουθα συγκαλέσει το συμβούλιο με στόχο να συμμετέχουν τα μέλη του στις προσπάθειες που θα καταβληθούν για τον περιορισμό αυτής της «λερναίας ύδρας». Η κρίση έδωσε νέα αφορμή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να επεκταθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

Στην καταχώριση κατά το 2009 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Πρόκειται για κοινοτικούς πόρους οι οποίοι εισπράχθηκαν το 2008, αλλά η καταχώρισή τους έγινε (με διαφορά λίγων ημερών) στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομίας το 2009. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα συνολικά έσοδα τρέχοντος έτους.

Αυτονόητο είναι ότι τα ανωτέρω ισχύουν με τα «σημερινά δεδομένα». Εάν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί θα εξεταστούν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και για άλλα μέτρα.

Πηγή Το βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης