Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Παπαθανασίου: Στόχος η μείωση του δημόσιου χρέους"

7 Απρίλιος 2009
  • Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει το δημόσιο έλλειμμα και χρέος, υπογράμμισε εκ νέου, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι μεν πολύ δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη και ότι το κλίμα καταστροφολογίας κάνει τελικά μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την κρίση.
Γ. Παπαθανασίου: Στόχος η μείωση του δημόσιου χρέους                                         

 Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει το δημόσιο έλλειμμα και χρέος, υπογράμμισε εκ νέου, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι μεν πολύ δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη και ότι το κλίμα καταστροφολογίας κάνει τελικά μεγαλύτερη ζημιά από την ίδια την κρίση.

    Μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β.Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ.Παπαθανασίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το στοίχημα για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2010, αν και τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία είναι μπροστά μας. Επανέλαβε δε, ότι όσοι ζητούν να πιεστεί η ΕΕ για να επιτρέψει την ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, «είτε δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της πραγματικής απειλής για την εθνική οικονομία, είτε το αντιλαμβάνονται και σκόπιμα παραπλανούν».

    Ο κ. Παπαθανασίου επέμεινε στην επιλογή για μη αύξηση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι κάθε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στις επιχειρήσεις αυτή την περίοδο, σημαίνει, μεταξύ άλλων, πτωχεύσεις και ανεργία.

    Επεσήμανε ακόμη, ότι αν η κρίση απαιτήσει επιπλέον προσαρμογές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τις κάνει. Υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί και «αν χρειασθεί θα γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις».

    Ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση βάζει πρωτίστως βαθιά το μαχαίρι στις δαπάνες του κράτους, μειώνοντας τις προσλήψεις στο δημόσιο (12.000 φέτος έναντι 21.000 αποχωρήσεων), περιορίζοντας τον αριθμό των δημοσίων οργανισμών και υιοθετώντας τη μέθοδο leasing στις κρατικές προμήθειες.

    Παράλληλα, εντείνεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (όπως είπε, από τα βεβαιωθέντα χρέη 20 δισ. Ευρώ, τα μισά θεωρούνται εισπράξιμα και ο στόχος είναι φέτος να εισπραχθούν τουλάχιστον 1,8 δισ.).

    Υπενθύμισε ότι γίνονται ενέργειες ώστε το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ -μέσω του οποίου διασφαλίστηκαν μέχρι στιγμής ευνοϊκά δάνεια για 20.000 ΜΜΕ- να συνεχιστεί και να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για το ΕΤΑΚ θα συζητηθεί τη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

    Ο κ.Παπαθανασίου τόνισε ότι το 40% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή έργα 7,5 δισ. ευρώ αφορούν τη Β.Ελλάδα.

    Υπενθύμισε εξάλλου ότι, στο πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), έχουν εγκριθεί επενδύσεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ και τις επόμενες βδομάδες ξεκινούν τα πρώτα έργα, ενώ φέτος θα ορισθούν ανάδοχοι για project 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης