Αποτελέσματα live αναζήτησης

G20: Συμφωνία ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων

3 Απρίλιου 2009 Σχόλια
  • H συμφωνία των 20 ηγετών στο Λονδίνο και η δέσμευση για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιλύσει από μόνη της την παγκόσμια οικονομική κρίση,αλλά σηματοδοτεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της ανάκαμψης ,εκτιμούν οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες.
G20: Συμφωνία ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων

H συμφωνία των 20 ηγετών στο Λονδίνο και η δέσμευση για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιλύσει από μόνη της την παγκόσμια οικονομική κρίση,αλλά σηματοδοτεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της ανάκαμψης ,εκτιμούν οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες.

    Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας",τονίζουν οι Φαινάσιαλ Τάιμς ,συνοψίζοντας την εκτίμηση των περισσοτέρων εφημερίδων, που χαρακτηρίζουν επιτυχημένη τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου,αν και αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα αποτελέσματα."Ο κόσμος θα πάει καλύτερα, μετά τη σύνοδο κορυφής. Το ενδεχόμενο μιάς επικίνδυνης επέκτασης της κρίσης είναι μικρότερο καθώς επετεύχθη αξιοσήμειωτη πρόοδος σε μιά σειρά θεμάτων" σημειώνει η βρετανική εφημερίδα τονίζοντας ότι είναι "ακρως ενθαρρυντική" η υπόσχεση για αύξηση των πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Οι ηγέτες δεν πρέπει να λησμονούν ότι η κρίση δεν θα επιλυθεί μέχρι να προωθηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα".

    Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κατεληξαν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με τη διάθεση κονδυλίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κονδυλίων ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

   

    Η συμφωνια προβλέπει:

    - τον τριπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ (σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα διατεθούν για την ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

    - Την επιβολή κυρωσεων στις χώρες που αποτελούν "φορολογικούς παραδείσους"

    -τη διάθεση 250 δισεκατομμυρίων δολαριων για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου.

    -τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες στις φτωχότερες χώρες .

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να αποτελέσει ένα "σημείο καμπής" για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τόνισε οι 20 ανέλαβαν τη δέσμευση να κάνουν ότι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της κρίσης."Είναι μιά ημέρα που όλος ο κόσμος συμφωνησε από κοινού για την καταπολέμηση κατά της παγκόσμιας ύφεσης,όχι με λόγια, αλλά με ένα σχέδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη" τόνισε ο Μπράουν. Ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και των πιστωτικών οργανισμών,όπως επίσης και μια κοινή προσέγγιση στον καθαρισμό των τοξικών ομολόγων.

    Η συμφωνία του Λονδίνου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τα διεθνή χρηματιστήρια που έκλεισαν χθες με μεγάλη άνοδο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε μέ άνοδο 4,3%,στο Παρίσι, ο CAC 40 αυξήθηκε κατά 5,4% και στη Φρανκφούρτη, ο Dax κατά 6%.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ήταν "σημαντικότερα από ό, τι ελπίζαμε".Ο Σαρκοζί είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα,  

    Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ εξήρε επίσης την εκβαση της συνόδου και έκανε λόγο για έναν " ιστορικό συμβιβασμό",καθως δεν υποχρεώνονται οι χώρες να προωθήσουν νέα πακέτα στήριξης.

    Η βρετανική Guardian υποστηρίζει ότι " στο άμεσο μέλλον η παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντιμετωπισει δύο κοινά προβλήματα: την παγκόσμια ύφεση και την άνευ προηγουμένου κρίση στο τραπεζικό σύστημα .Το μήνυμα του G20 ήταν ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά στο σύνολό τους".

    "Η σύνοδος των G20 δεν οδήγησε σε σχέδιο ανάκαμψης " γράφει από την πλευρά της η συντηρητική Ντέιλι Τέλεγκραφ ,εκτιμά πάντως ότι ο αισιόδοξος τόνος των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών μπορεί να "συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

    "Επιτεύχθηκε συμφωνία " γράφει η ιταλική Ρεπούμπλικα ,καθώς "είχαν εκφραστει φόβοι ότι δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν".

    Η γαλλική Μόντ τονιζει επίσης ότι "'ενας νέος κόσμος αναδύθηκε στο Λονδίνο" ενώ η Λιμπερασιόν κάνει λόγο για "αδιαμφισβήτη πρόοδο".

 Πηγή Epxress


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης