Αποτελέσματα live αναζήτησης

Α. Βεσυρόπουλος: «Ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών»

20 Σεπτέμβριος 2019
Α. Βεσυρόπουλος: «Ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Απόσπασμα από την ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών κου Απ. Βεσυρόπουλου

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να καταστήσω σαφές ότι από την Κυβέρνηση, αλλά και από τη δική μου πλευρά, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει σεβασμός απέναντι στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θήτευσα κι εγώ στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, και δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ο ανάλογος σεβασμός στο Κοινοβούλιο και στη θεσμική αυτή διαδικασία από τους Υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Συνεπώς, θα ήθελα να απαντήσω στη συνάδελφο επί της ουσίας.
Καταρχήν, στον βασικό πυρήνα του ερωτήματός σας, για αναστολή δραστηριοτήτων στη ΔΟΥ Αχαρνών, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση προς το παρόν. Φυσικά στόχος μας δεν είναι σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε προβλήματα εξυπηρέτησης στους φορολογούμενους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, το αντίθετο μάλιστα. Όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για το σύνολο της χώρας ο στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες των φορολογικών αρχών. Με την ίδρυση και τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η ελληνική Πολιτεία πραγματοποίησε ένα βήμα προόδου και χειραφέτησης της Αρχής που είναι αρμόδια για τα δημόσια έσοδα και το μοντέλο λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ΔΟΥ.
Το κυριότερο, όμως, είναι ότι όλα πλέον βρίσκονται σε μία διαρκή φάση αξιολόγησης και επικαιροποίησης σε ό,τι αφορά δράσεις, απόδοση υπηρεσιών αλλά και στρατηγικές επιλογές. Με δεδομένο ότι οι ΔΟΥ αποτελούν τον καίριο μηχανισμό βεβαίωσης και είσπραξης δημοσίων εσόδων, η αξιολόγηση και η διαρκής παρακολούθηση όσον αφορά την απόδοση, τη λειτουργία τους αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες, είναι επιβεβλημένη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαρκούς παρακολούθησης και αξιολόγησης πραγματοποιούνται οργανωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση που κριθεί ότι απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των ΔΟΥ, και κατά συνέπεια της ΑΑΔΕ, που θέλουμε να αποτελεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό οργανισμό διασφάλισης των δημοσίων εσόδων και ελέγχου της φοροδιαφυγής, με απώτερο στόχο να καταστεί μοχλός ανάπτυξης και  εξυγίανσης της οικονομίας.
Κυρίως, όμως, θέλουμε ένα πρότυπο λειτουργίας που να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη και εμπέδωση της ιδέας της φορολογικής συμμόρφωσης. Όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία είμαστε σε μια διαδικασία ολικής αξιολόγησης σε ό,τι αφορά τη δομή και τη λειτουργία υπηρεσιών. Όποια απόφαση ληφθεί θα στηρίζεται σε σφαιρική μελέτη και θα συνιστά ορθολογική αποτύπωση αναγκών με γνώμονα τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών, αλλά κυρίως την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να ενεργοποιήσουμε ένα νέο πλέγμα καινοτομιών με διαδικτυακές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες που δεν θα καθιστούν αναγκαία και απαραίτητη τη συχνή παρουσία των πολιτών στις ΔΟΥ. Σε αυτές τις καινοτομίες θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου. Νομίζω, όμως, ότι αυτές οι δράσεις που αφορούν την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Φορολογική Αρχή προς τους πολίτες πρέπει να αποτελέσουν πεδίο ευρείας συναίνεσης και συμφωνίας.
Σας ευχαριστώΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπει το αύριο, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με σημείο αναφοράς στο μέλλον. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει άμεση σχέση με τον πολίτη, να μειώσουμε τη συχνότητα αλλά και την αναγκαιότητα της παρουσίας των φορολογουμένων στις εφορίες. Το ζητούμενο δεν είναι η ποσοτική διάσταση των ΔΟΥ, αλλά το ποιος είναι ο δείκτης εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποδοτικότητας των φορολογικών υπηρεσιών.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες και η αυτοπρόσωπη παρουσία να απαιτείται μόνο για ζητήματα φορολογικού ελέγχου και αυτή να είναι προγραμματισμένη και σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Στόχος μας είναι, επίσης, να μεταβιβάζονται ακίνητα χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία στην εφορία και ο στόχος αυτός περνά μέσα από την ψηφιοποίηση των τμημάτων κεφαλαίου των εφοριών.


Να γίνεται, δηλαδή, αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών όπως η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης κληρονομιών και γονικών παροχών με ηλεκτρονικό τρόπο.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και δράσεις όπως η αυτόματη ενημέρωση και διασύνδεση του μητρώου φορολογουμένων με τα άλλα μητρώα της δημόσιας διοίκησης, η διασύνδεση και η διασταύρωση, ενημέρωση ανάμεσα στο φορολογικό μητρώο και στο γενικό εμπορικό μητρώο, για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων, η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και άλλων φόρων, η διασύνδεση με την «Κτηματολόγιο ΑΕ» προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν, αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον, αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες.

Σας ευχαριστώ."

Το Δελτίο Τύπου από το Υπ. Οικονομικών:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.:2103332644
e-mail: [email protected]


Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου
Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας στις Εφορίες με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές»


Την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΔΟΥ, σε ό,τι έχει σχέση με τις συναλλαγές τους με τους πολίτες, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει άμεση σχέση με τον πολίτη. Να εξαλειφθεί, δηλαδή, η αναγκαιότητα παρουσίας του φορολογούμενου στις εφορίες.

Εξήγγειλε την ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αλλά και των υποδομών των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά και από το σπίτι του για όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, που πραγματοποιούνται σήμερα στις εφορίες.

«Στόχος μας είναι να μεταβιβάζονται ακίνητα χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία στην Εφορία και ο στόχος αυτός περνά μέσα από την ψηφιοποίηση των τμημάτων κεφαλαίου των εφοριών. Να γίνονται αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά μια σειρά διαδικασιών όπως:

1ον) Ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

2ον) Η υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών. Οι δηλώσεις αυτές θα γίνονται από απόσταση και από τον συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει τη μεταβίβαση», τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις όπως:

- Η αυτόματη ενημέρωση και διασύνδεση του Μητρώου Φορολογουμένων με τα άλλα Μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης.

- Η διασύνδεση και η διαδραστική ενημέρωση ανάμεσα στο Φορολογικό Μητρώο και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο για να καταγράφονται άμεσα οι μεταβολές νομικών προσώπων.

- Η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την αυτοματοποιημένη βεβαίωση προστίμων εκπρόθεσμης αρχικής υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. και άλλων φόρων, αλλά και για την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική ενημέρωση των φορολογούμενων για την καταβολή οφειλών.

- Η διασύνδεση με την Κτηματολόγιο Α.Ε προκειμένου να υπάρχουν διασταυρώσεις για ενδεχόμενη αδήλωτη ακίνητη περιουσία.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης