Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κλειστή η τραπεζική στρόφιγγα για κεφάλαια κίνησης των ΜμΕ

1 Απρίλιου 2009 Σχόλια
  • YΠOΣTHPIΞH από τις τράπεζες για την τόνωση του κεφαλαίου κίνησής τους αναζητούν κυρίως οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 635 επιχειρήσεων από τις 11 έως τις 26 Μαρτίου.
Κλειστή η τραπεζική στρόφιγγα για κεφάλαια κίνησης των ΜμΕ                                             


 YΠOΣTHPIΞH από τις τράπεζες για την τόνωση του κεφαλαίου κίνησής τους αναζητούν κυρίως οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό του ΕΒΕΑ, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 635 επιχειρήσεων από τις 11 έως τις 26 Μαρτίου.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σχέση επιχειρήσεων και τραπεζών σε ό,τι αφορά τον δανεισμό, ιδίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όπου σύμφωνα με τα πορίσματά της, το 81% των επιχειρηματιών υποστηρίζει πως οι τράπεζες ουσιαστικά κάνουν από δύσκολο έως αδύνατο τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αφού όπως τονίζουν θέτουν δυσμενέστερους όρους για τη χρηματοδότησή τους (επιπλέον εξασφαλίσεις, αύξηση επιτοκίων κ.ά.)

Ειδικότερα, από τις μισές περίπου ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναζητήσει κεφάλαια στις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο (ανεξαρτήτως του ΤΕΜΠΜΕ) μόλις στο 41% εγκρίθηκε κάποια χρηματοδότηση κάνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του 1/4 περίπου των επιχειρήσεων ασφυκτικό.

Eξι στους δέκα επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως στον τραπεζικό κλάδο δεν λειτουργεί ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο ο υγιής ανταγωνισμός κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις το 19% των επιχειρήσεων θεωρεί εύκολο τον τραπεζικό δανεισμό σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2007 ήταν περίπου 60%. Ως αποτέλεσμα της περιοριστικής πολιτικής των τραπεζών, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι δανεισμένες για πάγια έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2007, το ποσοστό όσων δανείζονται κεφάλαια κίνησης έχει μειωθεί οδηγώντας έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στα πρόθυρα της διακοπής της δραστηριότητάς τους. Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τα προβλήματα μείωσης της ζήτησης στην αγορά έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση. 176.000 επιχειρήσεις αδυνατούν ήδη να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους ενώ άλλες 153.000 εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη αδυναμία τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Express.gr 

 


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης