Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πώς θα γίνει η «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων

  • Τρεις εναλλακτικούς τρόπους «νομιμοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για «τακτοποίηση» μέσω της οποίας διασφαλίζεται η μη κατεδάφισή τους. Η «Κ» παρουσιάζει μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων το πρόβλημα των ημιυπαίθριων χώρων (Η.Χ.) καθώς και τις εξεταζόμενες λύσεις.
Πώς θα γίνει η «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων

Τρεις εναλλακτικούς τρόπους «νομιμοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Επί της ουσίας, δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για «τακτοποίηση» μέσω της οποίας διασφαλίζεται η μη κατεδάφισή τους. Η «Κ» παρουσιάζει μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων το πρόβλημα των ημιυπαίθριων χώρων (Η.Χ.) καθώς και τις εξεταζόμενες λύσεις.

– Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους χώρους;

– Oι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που ισχύει σήμερα). Θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις, προβλέπεται ότι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 3,50 μ. (από 2,50 μ. σήμερα) και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,80 μ. (αντί βάθος μικρότερο ή ίσο με το πλάτος, που αναφέρει ο ισχύων ΓOK). Tο YΠEXΩΔE θεωρεί πως η διάταξη αυτή περιορίζει σημαντικά τον ημιυπαίθριο χώρο, γιατί αν κλείσει, τότε δεν μπορεί να αποτελέσει λειτουργικό δωμάτιο.

– Πόσοι είναι οι Η.Χ. σήμερα στην Ελλάδα;

– Είναι περίπου 1.300.000 δεδομένου ότι κάθε χρόνο χτίζονται κατά μέσον όρο 70.000 κατοικίες. Αρα τα τελευταία 24 χρόνια κατασκευάστηκαν 1,7 εκατ. κατοικίες.

– Σε πόσα τ.μ. ανέρχονται οι Η.Χ.;

– Κάθε Η.Χ. έχει κατά μέσον όρο 10 τ.μ., άρα το συνολικό εμβαδόν των Η.Χ. φθάνει τα 13.000.000 μ2.

– Με ποια διαδικασία θα νομιμοποιηθούν οι Η.Χ.;

– Η μέθοδος Τρίτση (δήλωσέ το για να το σώσεις) κρίνεται η πλέον απλουστευμένη και οικονομική.

– Σε τι θα είναι χρήσιμη μια νομιμοποίηση, μια τακτοποίηση των Η.Χ.;

– Η Βεβαίωση ότι αποκλείεται η περίπτωση κατεδάφισης του Η.Χ. θα προστατεύει τον ιδιοκτήτη από ενδεχόμενη καταγγελία από τρίτον. Επίσης κατά την μεταβίβαση του Η.Χ. και τη σύνταξη του συμβολαίου αγοράς θα υπάρχει φορολογική «νομιμοποίηση».

– Ποια είναι η διαφορά μεταξύ «τακτοποίησης» ή «νομιμοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων;

– Με την «τακτοποίηση» παρακάμπτεται το ΣτΕ, το οποίο εκτιμάται ότι θα έκρινε αντισυνταγματική μια άμεση νομιμοποίηση των κλειστών Η.Χ.

–Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα με την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων;

– Η τακτοποίηση (και όχι η νομιμοποίηση) των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, εκτιμάται ότι θα φέρει προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ, ακόμη και στον επιμερισμό των κοινόχρηστων δαπανών σε συνιδιοκτησίες.

– Θα νομιμοποιηθούν και άλλοι χώροι εκτός από τους ημιυπαίθριους;

– Σκέπτονται να νομιμοποιήσουν και άλλους χώρους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε κατοικήσιμους όπως: υπόγεια, ημιυπόγεια, αποθήκες, ρετιρέ, γκαράζ, πυλωτές που έχουν μετατραπεί σε διαμερίσματα, σοφίτες.

– Εφ’ όσον νομιμοποιηθεί ή «τακτοποιηθεί» ο ημιυπαίθριος χώρος πρέπει να γίνει μετά κάποια διόρθωση και στο γραφείο Κτηματογράφησης;

– Με τις ισχύουσες διατάξεις αυτό δεν μπορεί να γίνει επειδή στο κτηματολόγιο έχει δηλωθεί όλο το εμβαδόν του κτιρίου και το εμβαδόν του ημιυπαίθριου χώρου δημιουργεί το πρόβλημα αφού είναι εκτός συντελεστή δόμησης. Πάντως, η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε από τη Διοίκηση της Κτηματολόγιο Α.Ε. να της αναφέρει εάν θα μπορούσε να αναλάβει την σχετική διαδικασία για την αναστολή των προστίμων για τους κλειστούς ημιυπαίθριους. Θέλε, δηλαδή, το ΥΠΕΧΩΔΕ να περάσει μέσα από το Κτηματολόγιο η διαδικασία τακτοποίησης του θέματος των κλειστών ημιυπαίθριων.

– Θα πληρώσουμε αναδρομικά δημοτικά τέλη για τους Η.Χ.;

– Πιθανόν οι δήμοι να ζητήσουν αναδρομικά την είσπραξη δημοτικών τελών, που θα διαμορφώνονται με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου. Γι’ αυτό κατά τη ρύθμιση που θα γίνει θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτή η διευθέτηση.

– Κατά τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση των Η.Χ. τι πρέπει να προσέξουν λοιπόν οι αρμόδιοι στα Υπουργεία Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ;

– Με την εφ’ άπαξ εισφορά τέλους νομιμοποίησης ή τακτοποίησης θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα υφιστάμενα πρόστιμα, αλλά και να λυθούν οι τυχόν πολεοδομικές εκκρεμότητες και να αποφύγουν τα πιθανά δικονομικά προβλήματα.

– Θα είναι προσιτό στις δυνατότητες του Ελληνα πολίτη το τέλος νομιμοποίησης;

– Εχουν σκεφθεί τρεις τρόπους για να υπολογίσουν το τέλος νομιμοποίησης:

1. Η επιβάρυνση θα είναι 50 - 100 ευρώ ανα τ.μ.

Ετσι σε ένα Η.Χ. 12 τ.μ. η επιβάρυνση μπορέι να είναι από 600 έως 1.200 ευρώ.

2. Το τέλος επιβάρυνσης θα είναι το 20% της αξίας του Η.Χ. Σε μια αξία 20.000 ευρώ, το τέλος επιβάρυνσης θα είναι 4.000 ευρώ.

3. Το τέλος επιβάρυνσης θα υπολογίζεται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης της περιοχής. Ετσι:

- Εάν η Τιμή Ζώνης είναι μέχρι 2.000 ευρώ, τότε θα χρεωθεί 100 ευρώ το τ.μ.

- Εάν η Τιμή Ζώνης είναι από 2.000 ευρώ μέχρι 3.500 ευρώ, τότε θα χρεωθεί 200 ευρώ το τ.μ.

- Εάν η Τιμή Ζώνης είναι από 3.500 ευρώ και πάνω, τότε θα χρεωθεί 300 ευρώ το τ.μ.


Πηγή ΚαθημερινήΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης