ΑΑΔΕ προς συμβολαιογράφους: Μεμονωμένο περιστατικό η απαίτηση για τα πρωτότυπα συμβόλαια

Οικονομικές Ειδήσεις

11 Σεπτέμβριος 2019
Taxheaven.grΆμεση ήταν η αντίδραση της Α.Α.Δ.Ε. μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με θέμα «Έλεγχοι από υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του κόμβου, σε σχετική της επιστολή προς τη Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της Ελλάδος, η Α.Α.Δ.Ε. κατέστησε σαφές ότι, οι οδηγίες που έχουν παρασχεθεί προς τους υπαλλήλους της για τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας από τους συμβολαιογράφους δεν περιλαμβάνουν υποχρέωση προσκόμισης των ευρετηρίων, τα οποία, ως δημόσια έγγραφα, τηρούνται στα γραφεία των συμβολαιογράφων και φυλάσσονται από αυτούς, ούτε την υποχρέωση προσκόμισης των πρωτότυπων συμβολαιογραφικών εγγράφων.


Στην ίδια επιστολή τονίστηκε πως η Α.Α.Δ.Ε. ασχολείται επισταμένως με τα θέματα του ελέγχου των συμβολαιογράφων και φροντίζει να παρέχει άμεσα οδηγίες και κατευθύνσεις, στις περιπτώσεις που ανακύπτουν οποιαδήποτε ερωτήματα, ενώ παράλληλα στην επιστολή γίνεται αναφορά στο γεγονός της μη έγγραφης ενημέρωσης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος —στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου—  για τη μεμονωμένη περίπτωση υπέρβασης των οδηγιών της. Τέτοιες γενικευμένες αναφορές, σε μη νόμιμο τρόπο διενέργειας των ελέγχων έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση ψευδών εντυπώσεων τόσο στα μέλη των Συλλόγων των Συμβολαιογράφων όσο και στο σύνολο των φορολογουμένων. Τέλος, στην επιστολή της Α.Α.Δ.Ε. επισημαίνεται πως, ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων έχει ήδη καθοριστεί από το έτος 2018 (οπότε και διενεργήθηκαν 102 έλεγχοι) και συνεπώς είναι γνωστός τόσο στις υπηρεσίες της όσο και στους Συλλόγους των Συμβολαιογράφων.