Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρόστιμο 20% επί της αντικειμενικής αξίας για τους ημιυπαίθριους χώρους

26 Μάρτιου 2009 Σχόλια
  • ΣE πρόστιμο που θα ανέρχεται στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου προσανατολίζεται η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να «τακτοποιήσει» το ζήτημα των παράνομων κλεισμένων χώρων, αλλά και να ενισχύσει τη μείωση του ελλείμματος.
Πρόστιμο 20% επί της αντικειμενικής αξίας για τους ημιυπαίθριους χώρους              

 
ΣE πρόστιμο που θα ανέρχεται στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου προσανατολίζεται η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να «τακτοποιήσει» το ζήτημα των παράνομων κλεισμένων χώρων, αλλά και να ενισχύσει τη μείωση του ελλείμματος.
 

Σύμφωνα με τα σενάρια που επικρατούν, το Yπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου για μια έμμεση νομιμοποίηση του 1,5 εκατομμυρίου κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων, κίνηση που θα μπορούσε να δώσει ανάσα στα δημόσια έσοδα καθώς, όπως υπολογίζεται, θα μπορέσουν να εξασφαλισθούν τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ από τις δηλώσεις των ιδιοκτητών.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, το πρόστιμο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο προκειμένου να υπάρξει μεγάλη προσέλευση ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σουφλιά, τον Μάιο αναμένεται να υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ οι εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών που εξετάζουν το μέτρο νομιμοποίησης των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων, στο πλαίσιο της μη κατεδάφισής τους. Υπογραμμίζεται ότι με την απόφαση αυτή δεν επέρχεται νομιμοποίηση σε ό,τι αφορά την αύξηση της νόμιμης επιφάνειας των κτιρίων.

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή τους στην κατάργηση των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και στη νομιμοποίησή τους, διότι θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα και παρενέργειες σε σχέση με ιδιοκτησίες στις οποίες εφαρμόζεται ο νόμος, εξέφρασε πρόσφατα με ψήφισμα η Πανελλήνια Eνωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ).

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες οι ημιυπαίθριοι χώροι θεσμοθετήθηκαν με κριτήρια όπως τη λειτουργία των κατασκευών σε σχέση με το ίδιο το κτίριο αλλά και με το περιβάλλον, τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας και την εξοικονόμηση ενέργειας και θα ήταν μεγάλο λάθος να καταργηθούν λόγω του γεγονότος αυτού.

Επίσης, θα ήταν λάθος να μην τροποποιηθούν συγκεκριμένες διατάξεις του Γενικού Oικοδομικού Kανονισμού (ΓΟΚ) ώστε να ανακοπεί η τάση για συνέχιση της αυθαιρεσίας προς την κατεύθυνση αυτή, μιας και από το 1985, οπότε και εφαρμόζεται ο ισχύων ΓΟΚ, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

Σημειώνουν δε ότι ούτε ο κλειστός ημιυπαίθριος χώρος μπορεί να νομιμοποιηθεί αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό στον βαθμό που αυξάνει τον συντελεστή δόμησης και θα δημιουργούσε πολλαπλά προβλήματα.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως η άρνηση του χρήστη να δεχθεί νέα υπέρογκα, «χαράτσια» πρέπει να είναι δεδομένη όταν μάλιστα στο μεγαλύτερο ποσοστό για τον ημιυπαίθριο «ως κλειστό χώρο» έχει πληρώσει τον πωλητή, την εφορία, το ΙΚΑ, τον δήμο, τη ΔΕΗ κ.λπ. και καταλήγουν στη συμβουλή να εγκαταλειφθούν προεκλογικές εξαγγελίες και σκοπιμότητες.


Πηγή: Express.grΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης