Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μέσω διαδικτύου οι αλλαγές στοιχείων στην εφορία

24 Μάρτιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι
Μέσω διαδικτύου οι αλλαγές στοιχείων στην εφορία

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι

Από το σπίτι ή το γραφείο τους και μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν στην εφορία όλες τις αλλαγές που αφορούν στα προσωπικά τους στοιχεία, όπως νέα διεύθυνση κατοικίας, αλλαγή ταυτότητας, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.

Το «ηλεκτρονικό μητρώο» της εφορίας που σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2009.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι κάθε φορά που αλλάζει κάποιο από τα προσωπικά στοιχεία τους, όπως η διεύθυνση κατοικίας θα πρέπει να επισκέπτονται τη ΔΟΥ τους και να περιμένουν στην ουρά για να δηλώσουν τις μεταβολές, προκειμένου να ενημερωθεί το μητρώο που τηρεί η εφορία για κάθε φορολογούμενο.

«e-μητρώο»
Ειδικότερα, οι εγγραφές και οι δηλώσεις μεταβολών στο μητρώο, θα μπορούν να πραγματοποιούνται και μέσω διαδικτύου.

Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί η ηλεκτρονική υπηρεσία «e-μητρώο» στο δικτυακό τόπο  www.gsis.gr. Πρακτικά, αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να δηλώσει μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν:

-Αλλαγές στη διεύθυνση κατοικίας.
-Μεταβολή οικογενειακής κατάστασης.
-Νέα επαγγελματική έδρα.
-Αλλαγή αστυνομικής ταυτότητας κ.λπ.

Σε επόμενη φάση, το ηλεκτρονικό μητρώο αναμένεται να υποστηρίξει και υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με ίδρυση ατομικής επιχείρησης και έναρξη εργασιών από ελεύθερους επαγγελματίες, όπως π.χ. τα στοιχεία τίτλων ιδιοκτησίας ή μισθωτήριου συμβολαίου, υπεύθυνη δήλωση για χαρακτηρισμό οικίας ως επαγγελματικής εγκατάστασης, κ.λπ.

Ηλεκτρονικά
Πάντως ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι προτιμούν την ηλεκτρονική εφορία. Το 2008 ο αριθμός των φορολογούμενων που ακολούθησαν την ηλεκτρονική οδό για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους αυξήθηκε κατά 36,7%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΓΓΠΣ υπεβλήθησαν συνολικά 579.271 ηλεκτρονικές δηλώσεις του εντύπου Ε1. Το 2007 μέσω του διαδικτύου πραγματοποιήθηκαν 5.045.358 ηλεκτρονικές συναλλαγές, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 35% σε σχέση με το 2006, ενώ σε σύγκριση με το 2003 η αύξηση υπερβαίνει το 250%.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης