Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ν. Μηταράκης: «Μέσα στο 2019 το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης»

2 Σεπτέμβριος 2019
Ν. Μηταράκης: «Μέσα στο 2019 το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης»
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΣτη ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Μάνεση στον Alpha 989, έδωσε σήμερα το πρωί συνέντευξη ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης.

→ Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=VzEjWklj0e8&feature=youtu.be

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όταν ανακάλυψε πως υπάρχουν περίπου 470.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία εκκρεμούν, καθώς και 222.000 συντάξεις οι οποίες αναμένεται να επανυπολογισθούν. Η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων και η έλλειψη ηλεκτρονικής καρτέλας των ασφαλισμένων ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να γίνει ο επανυπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης.

Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εργασίας, από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης, και μάλιστα αναφέρθηκε και στην προ ημερών απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να επανατοποθετήσει 86 στελέχη σε κρίσιμες θέσεις του ΕΦΚΑ, που αφορούν την έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαράδεκτο οι πολίτες αυτή τη στιγμή να πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται.

Βασική προτεραιότητα προς τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, παραμένει η ολοκλήρωση του συστήματος «Άτλας», όπου στόχο έχει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια το 90% των συντάξεων να εκδίδονται αυθημερόν, με το 1/3 να έχει υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2020.

«Κάτι που δεν έχω αναφέρει ξανά και θα ήθελα να το πω σε αυτό το σημείο, είναι πως πριν ακόμα και από την ολοκλήρωση του συστήματος «Άτλας», έχουμε σαν στόχο να ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση των κανόνων απονομής των συντάξεων. Η ψηφιακή ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου σημαντική, προκειμένου ο κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει τι δικαιούται και πότε», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Τέλος, ως προς το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση μέσα στο 2019, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος προσαρμογής, το οποίο θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή του συστήματος στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 01/01/2021.

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κάθε εργαζόμενος πλέον θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει διασφαλισμένος στο όνομά του. Η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος και τη δυνατότητα μιας προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Έτσι με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα, θα επιτυγχάνεται η διάχυση του κινδύνου, που θα μπορούσε να προκύψει εξαιτίας μιας πιθανής δημοσιονομικής κρίσης ή μιας δημογραφικής κρίσης που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή.

Πηγή: Γραφείο Τύπου Ν. Μηταράκη

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης