Το σχόλιο της Δευτέρας - Επιστροφή με ΕΝΦΙΑ, ηλεκτρονικά βιβλία, ΓΕΜΗ και 120 δόσεις

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

2 Σεπτέμβριος 2019
Taxheaven.gr



Καρποδίνης Μ. Δημήτριος
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός Α΄τάξης
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα καλή εβδομάδα και καλό μήνα. 

Ο καιρός κυλάει πολύ γρήγορα και για πολλούς οι μέρες της απόλυτης χαλάρωσης έφτασαν στο τέλος τους. Σιγά σιγά επιστρέφει ο κόσμος στη καθημερινότητά του και η κίνηση στους δρόμους αποδεικνύει πως επανερχόμαστε στη ρουτίνα μας. Όσοι κατάφεραν να ξεκουραστούν πηγαίνοντας διακοπές, ακόμα μέσα στο μυαλό τους θα τριγυρίζουν αναμνήσεις από όμορφες παραλίες, ακούγοντας το τραγούδι της θαλάσσιας αύρας κάτω από τη σκιά μιας ομπρέλας ή απολαμβάνοντας τους εκλεκτούς μεζέδες στα γραφικά ταβερνάκια.

Για τους λίγους που είχαν την υπομονή να περιμένουν και έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν τώρα τις ολιγοήμερες διακοπές τους ο Σεπτέμβρης πιστεύω είναι ο καλύτερος μήνας καθώς η τουριστική κίνηση επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς χωρίς πολλή ζέστη και ατελείωτες ουρές ή καθυστερήσεις σε λιμάνια και αξιοθέατα.

Αν και ο νους μου ακόμα τρέχει στις καλοκαιρινές αναμνήσεις με τις χρυσές αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά, πρέπει να συγκεντρωθώ στο σχολιασμό των θεμάτων της εβδομάδας που πέρασε. Για όσους έλειψαν και θέλουν να είναι πάντα ενήμεροι παραθέτω την ανασκόπηση του Αυγούστου.


Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2019. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο σε πέντε δόσεις ελαφρώς μικρότερο σε σχέση με πέρυσι και πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου. 

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τις αλλαγές στην ρύθμιση των 120 δόσεων οι οποίες ισχύουν από 1.9.2019
Με την απόφαση Α.1329/2019 τροποποιείται και συμπληρώνεται ανάλογα η Α.1196/2019 απόφαση της Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. με προσθήκες περιπτώσεων ( αλλαγές σε τόκους, προκαταβολές στη βασική οφειλή, δυνατότητα εκ νέου ρύθμισης ) που υπάγονται στην ρύθμιση ή απώλειας της ρύθμισης.

 

■  Ηλεκτρονική τιμολόγηση και ηλεκτρονικά βιβλία
Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την λήξη της διαβούλευσης για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Αρχές Αυγούστου είχαμε την έναρξη της διαβούλευσης με κοινοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών για δοκιμές από τις εταιρείες software. Σίγουρα ότι είναι καινούργιο εύκολα το απορρίπτεις όμως ακόμα υπάρχουν προβλήματα ( στους ελέγχους ) κατά την αποστολή παραστατικών για λήψη του ΜΑΡΚ ( π.χ. Αποστολή σε  Τιμολόγια Παροχής, Αποδείξεις Παροχής, Δελτία Διακίνησης και Ιδιοανάλωσης ) που πρέπει να διορθωθούν. Στο portal για τους προγραμματιστές οι απαντήσεις είναι ελάχιστες και η θυρίδα αποστολής όταν στείλεις email επιστρέφει mailbox is full και ενώ ο Σεπτέμβρης μας καλωσόρισε το api για την λήψη στοιχείων, δεν επιστρέφει κάποια elements ώστε να προσαρμοστούν οι εφαρμογές. (Εάν δεν καταλάβατε τίποτε από τα παραπάνω, μη με ρωτήσετε αν τα είπα στη μάνα μου.)
Ότι θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η ηλεκτρονική τιμολόγηση πιστεύω σίγουρα πως ΝΑΙ, ότι θα εφαρμοστεί πλήρως και υποχρεωτικά από 01/01/2020 το βλέπω λίγο δύσκολο καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις και έπρεπε οι τεχνικές προδιαγραφές να είχαν κοινοποιηθεί για δοκιμές πριν τις εκλογές.

●●●

Επισημάνσεις 

Η ομάδα του κόμβου από την αρχή του έτους 2019 σταχυολογεί τα σημαντικότερα θέματα που δημοσιεύθηκαν και θα δημοσιευθούν στο μέλλον στον κόμβο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έτσι ώστε οι συνάδελφοι να τα μελετήσουν όποτε αυτοί επιθυμούν. Δείτε αναλυτικά από εδώ τα θέματα που έχουν ταξινομηθεί ανά θεματική κατηγορία (φορολογία εισοδήματος, φόρου προστιθέμενης αξίας, κ.λπ.) και θα εμπλουτίζονται διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου. 

Η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ για το 2018 - Πλήρης οδηγός Δεν προκύπτει υποχρέωση δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ. των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τις προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε., Ε.Ε. στις οποίες δεν συμμετέχουν αποκλειστικά νομικά πρόσωπα ) και για τις  ατομικές. Οι πολύ μικρές ανώνυμες εταιρείες απαλλάσσονται από την υποχρέωση δημοσίευσης της έκθεσης διαχείρισης. Παραθέτω συνοπτικό πίνακα με τα υποχρεωτικά λογιστικά αρχεία όμως καλύτερα να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ (ατομικές οικονομικές καταστάσεις)

 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΜΕΣΑΙΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ [Αφορά τις οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 1 παρ. 2 εδάφιο γ' του 4308/2014][ΟΕ-ΕΕ, Ατομικές κλπ] . Οι οντότητες αυτές δεν έχουν υποχρέωση δημοσίευσης των εγγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ

ΤΥΠΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
[Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις (ισολογισμός, αποτελέσματα,καθαρή θέση, χρηματοροές & προσάρτημα) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 (άρθρο 16 παρ.2) αποτελούν ενιαίο σύνολο. Ωστόσο οι αιτήσεις  δίνουν την δυνατότητα στους υπόχρεους να μπορούν να ανεβάσουν και ατομικά το κάθε στοιχείο.]

1. Ισολογισμός ή Κατάσταση Χρημ/κής Θέσης υπ4. Β1.1 ή Β1.2

1. Ισολογισμός ή Κατάσταση Χρημ/κής Θέσης υπ. Β1.1 ή Β1.2

1. Ισολογισμός ή Κατάσταση Χρημ/κής Θέσης υπ. Β1.1 ή Β1.2

1. Ισολογισμός ή Κατάσταση Χρημ/κής Θέσης υπ. Β1.1 ή Β1.2 (ή εναλλακτικά υπ.Β5)

1. Ισολογισμός ή Κατάσταση Χρημ/κής Θέσης υπ. Β1.1 ή Β1.2  (ή εναλλακτικά υπ.Β5 ή και τίποτα από τα ανωτέρω)(2)

2. Κατάσταση Αποτελεσμάτων υπ. Β2.1 ή Β2.2

2. Κατάσταση Αποτελεσμάτων υπ. Β2.1 ή Β2.2

2. Κατάσταση Αποτελεσμάτων υπ. Β2.1 ή Β2.2

2. Κατάσταση Αποτελεσμάτων υπ. Β2.1 ή Β2.2 (ή εναλλακτικά υπ.Β6)

2. Κατάσταση Αποτελεσμάτων υπ. Β2.1 ή Β2.2 (ή εναλλακτικά υπ.Β6)

3. Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης υπ. Β3

3. Κατάσταση Μεταβολών Καθαρής Θέσης υπ. Β3

3. Προσάρτημα

3. Προσάρτημα

3. Προσάρτημα(1)

4. Κατάσταση Χρηματοροών υπ. Β4

4. Προσάρτημα

 

 

 

5. Προσάρτημα

 

 

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΚΤΩΝ με τον νόμο 4336/2015

Υποχρεωτική

Υποχρεωτική

Δυνητική

Δυνητική

Δυνητική

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΣ ή Διαχειριστών ΕΠΕ/ΙΚΕ

Υποχρεωτική

Υποχρεωτική

Υποχρεωτική

Δυνητική

-

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΟΕ/ΕΕ (μόνο όταν όλοι οι εταίροι είναι νομικά πρόσωπα που έχουν τη μορφή Α.Ε – Ε.Π.Ε – Ι.Κ.Ε.)[3]

Υποχρεωτική

Υποχρεωτική

Υποχρεωτική

Δυνητική  

-

 

 

Φορολογική αντιμετώπιση της μηνιαίας αποζημίωσης σε διανομείς (delivery) του μέλους της επιστημονικής ομάδας κ. Κώστα Γραβιά. Όταν οι εργαζόμενοι διανομείς χρησιμοποιούν μοτοποδηλάτο ή μοτοσυκλέτα δικής τους ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, δικαιούνται από τον εργοδότη τους μηνιαία αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσυκλέτας τους ποσού ίσου τουλάχιστον προς το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του νομοθετικά καθορισμένου κατώτατου μισθού ή την αντίστοιχη προκύπτουσα αναλογία σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Ο υπολογισμός του ποσοστού 15% γίνεται με βάση τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μηνιαίο μισθό ή την αντίστοιχη προκύπτουσα αναλογία σε περίπτωση μερικής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν δικαιούμενη προσαύξηση προϋπηρεσίας ή το γεγονός ότι ο εργαζόμενος αμείβεται βάσει δεσμευτικής ΣΣΕ/ΔΑ ή με ευνοϊκότερο όρο ατομικής σύμβασης εργασίας και ανεξαρτήτως της υπαλληλικής ή εργατοτεχνικής ιδιότητας του μισθωτού (βλ. και εγκύκλιο 29613/1754/2019 του Υπ. Εργασίας).

 ●●●

 

Παραθέτω μία αλλαγή ( από τον συμβολαιογραφικό σύλλογο ) στις μεταβιβάσεις όπου από 01/09/2019 κατά την διαδικασία εξόφλησης του ΦΜΑ, ο αγοραστής θα υποχρεούται στην έκδοση και εκτύπωση του αποδεικτικού καταβολής του φόρου Φ.Μ.Α., με την οποία θα αποδεικνύεται η πλήρης εξόφληση του φόρου Φ.Μ.Α.

 

Φορολογικές αποφάσεις - αποφάσεις ΔΕΔ

ΔΕΔ Α 2323/2019 - Καταθέσεις από μετόχους ΑΕ για μελλοντική αύξηση κεφαλαίου δεν υπόκειται σε χαρτόσημο ανεξάρτητα αν είχε προηγηθεί ή όχι η απόφαση ΓΣ ή ΔΣ

Περίληψη Το θέμα ξεκίνησε καθώς καταθέσεις των μετόχων σε λογαριασμό της εταιρείας και η μη ανάληψη τους συνιστά ταμειακή διευκόλυνση και επομένως πράξη η οποία εμπίπτει στις διατάξεις περί χαρτοσήμου. ( της παρ. 5γ του άρθρου 15 του Κ.Ν.Τ.Χ. και γι' αυτό οφείλεται τέλος χαρτοσήμου 1% πλέον ΟΓΑ επί του χαρτοσήμου 20% ). Ωστόσο επειδή η κατάθεση ή η ανάληψη χρημάτων πρέπει να προκύπτει μόνο από εγγραφή στα βιβλία  (Διοικ. Πρωτ. Αθ. 7077/1983) και το ποσό παρέμεινε στον λογαριασμό 43.00 για όλη την χρήση χωρίς να μεταβληθεί ο χαρακτήρας της κατάθεσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποδοχή της προσφυγής.

ΔΕΔ Α 2273/2019 Χωρίς πρόστιμο εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολ. έτους 2017 για δήλωση αναπηρίας 

Περίληψη Ζητήθηκε η ακύρωση της πράξης προστίμου καθώς δεν υπάρχει μεταβολή στην δηλούμενη φορολογική ύλη και όταν η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης υποβληθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής τότε και η τροποποιητική επέχει θέση αρχικής.

Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων - Τροποποίηση του Πίνακα «Αναλυτικές αμοιβές δικαιούχων αμοιβών από Επιχειρηματική Δραστηριότητα»

Περίληψη Με τη νέα απόφαση Α.1289/2019 της ΑΑΔΕ, στο ηλεκτρονικό αρχείο που υποβάλουμε προστέθηκαν δύο νέες στήλες με τις ενδείξεις «Αλλοδαπός χωρίς ΑΦΜ (ΝΑΙ/ΌΧΙ)» και «Χώρα φορολογικής κατοικίας δικαιούχου αμοιβής». .

ΔΕΔ Α 1683/2019 Άτυπη σύμβαση διευκόλυνσης μεταξύ ιδιωτών. Πότε επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου

Περίληψη Επειδή, για την επιβολή του τέλους απαιτείται η ύπαρξη εγγράφου ή εγγραφή στα βιβλία των επιτηδευματιών. Σε περίπτωση που δεν συντάχθηκε έγγραφο ή δεν υπάρχει εγγραφή στα βιβλία, δεν συντρέχει λόγος καταβολής τέλους χαρτοσήμου, έστω κι αν η παράλειψη αυτή έγινε σκόπιμα (ΣτΕ 1514/56, 578/57). Άλλωστε απαραίτητα στοιχεία για επιβολή τέλους είναι η ύπαρξη σύμβασης με αναφορά στην συμφωνία απόδοσης του και να υπάρχουν οι σχετικές εξοφλητικές αποδείξεις.

ΔΕΔ Α 2395/2019 Συμψηφισμός φόρου καταβληθέντος στην αλλοδαπή με αναλογούντα φόρο εισφοράς αλληλεγγύης στην ημεδαπή

Περίληψη Η εισφορά αλληλεγγύης συνιστά φόρο και η ελληνική φορολογική αρχή κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του προσφεύγοντος θα έπρεπε να προβεί στην έκπτωση του φόρου εισοδήματος που έχει καταβληθεί στο Βέλγιο όχι μόνο από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος αλλά και από την εισφορά αλληλεγγύης που αντιστοιχεί επί του εισοδήματος που αποκτήθηκε στο Βέλγιο με βάση το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

ΔΕΔ Α 2376/2019 Προσαύξηση επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής λόγω στέγης – Μη υπαγωγή στον ΦΕΦΠ.

Περίληψη Υπήρχε αποδοχή της ενδικοφανούς προσφυγής ως προς τη μη φορολόγηση ποσού, ίσου με τη διαφορά της προσαύξησης επιδόματος αλλοδαπής λόγω στέγης που εισέπραξε κατά το 2016

ΔΕΔ 2173/2019 Εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 με υπαιτιότητα του φορολογούμενου

Περίληψη Υπήρξε απόρριψη της προσφυγής εφόσον οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντος είναι αβάσιμοι και απορριπτέοι άλλωστε  η  υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή του διαφυγόντος φόρου λόγω υπαιτιότητας του προσφεύγοντος και όχι της Φορολογικής Αρχής.

 Είπαν : Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές

●●●

 



Εργατικά - Ασφαλιστικά - ΕΦΚΑ

Από 01/05/2017 οι πωλητές των λαϊκών αγορών θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και η ασφάλιση τους στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης μετατρέπεται σε προαιρετική εκτός και εάν θέλουν να διακόψουν οπότε πρέπει να υποβάλουν αίτηση διακοπής (αναδρομικά από 01/05/2017). 

Σύμφωνα με τις υποβληθείσες ΑΠΔ ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν δηλωθεί στις Α.Π.Δ. ανέρχεται σε 2.054.554 εκ των οποίων 2.019.653 σε κοινές επιχειρήσεις και 34.901 σε οικοδομοτεχνικά έργα.

 

●●●

 

 Είπαν : Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα.

 

Σ.ΛΟ.Τ. - Σ.Τ.Ε.

ΣτΕ 586/2019 Χρόνος γένεσης της τελωνειακής οφειλής. Διασάφηση εισαγωγής. Παραγραφή

Περίληψη

Το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου για την άρση της χορηγηθείσας απαλλαγής και τον καταλογισμό του φόρου, είχε υποκύψει, κατά την 6-11-2009, στην προβλεπόμενη τριετή παραγραφή. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται κατά το χρονικό σημείο οριστικοποίησης της προσωρινώς χορηγηθείσας απαλλαγής, οπότε η Τελωνειακή Αρχή οφείλει, πριν τη χορήγηση της απαλλαγής, να διερευνήσει και να διαπιστώσει τη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων χορήγησής της.

ΣτΕ 207/2019 Φόρος κληρονομίας. Παραγραφή

Περίληψη

Απορρίφτηκε η αίτηση καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπενθύμισε ότι με την απόφασή της ( υπ’ αριθμό ΣτΕ 3174/2014 )  κρίθηκε ότι ( παραγράφου 1 του άρθρου 85 του Ν. 2676/1999, ) παρατάθηκε ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, είχαν ήδη, από την 31-12-1998, υποπέσει στη δεκαετή παραγραφή της διάταξης της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 102 του ΝΔ 118/1973.

ΣτΕ 346/2019 Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ινδίας

Περίληψη

Σε Τ.Π.Υ. που εκδίδει αλλοδαπή προς ημεδαπή είχε παρακρατηθεί φόρος και δήλωση με επιφύλαξη. Κρίθηκε ότι η παροχή Επαγγελματικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Προσαρμογής από την αλλοδαπή εταιρεία, δεν συνιστά παροχή πληροφοριών τεχνογνωσίας, ενώ η αμοιβή που η ίδια εισέπραξε, δεν αποτελεί «δικαιώματα», αλλά «επιχειρηματικό κέρδος», το οποίο δεν φορολογείται στην Ελλάδα.

ΣτΕ 27/2019 Καταλογισμός Δημοτικών Τελών και ΤΑΠ. Δημόσιοι Υπόλογοι. Αναρμοδιότητα Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων

 ●●●

 Είπαν : Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε.

 

 

●●● 

 




Λοιπές ειδήσεις

Στο νομοσχέδιο για την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ενσωματώνει τροπολογία για την πλήρη άρση σχετικά με τους  περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων. Επομένως από 1η Σεπτεμβρίου παρελθόν τα capital controls. Έχουμε παράταση στις δηλώσεις ιδιοκτησίας που υποβάλουμε στο κτηματολόγιο αφορά Αχαΐα, Δυτική Αττική και Νήσους για κάτοικους εσωτερικού. Μεσσηνία, Βοιωτία, Φωκίδα για κάτοικους εξωτερικού και παράταση ανάρτησης στις Σέρρες για κάτοικους εξωτερικού. Μέχρι 28/09/2019 παράταση υποβολής δηλώσεων για το κτηματολόγιο στη Μεσσηνία.

Με σκοπό την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας ( άρα και την μείωση της ανεργείας ) θέλουν να δοθεί μέσω της τράπεζας Γής δυνατότητα σε ιδιοκτήτες (ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας) να ανακαινίσουν ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Επίσης δίνει εργαλεία στους δήμους να προχωρήσουν σε απαλλοτριώσεις ή στους κατόχους αυθαιρέτων να αποφύγουν την κατεδάφιση αγοράζοντας τον αναγκαίο συντελεστή δόμησης.

●●●

  Είπαν : Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.

 

Αρθρογραφία

 

●●●

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - Παρατάσεις

Σήμερα λήγουν πολλές υποχρεώσεις δείτε όμως και αναλυτικά το ημερολόγιο του κόμβου από εδώ τις υποχρεώσεις του μήνα.  

Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Ιουνίου)
Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Ιουνίου)
Τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μηνός Ιουνίου
Υποβολή εντύπου εφαρμογής άρθ. 63 ν.4172/2013, για την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου στα καταβαλλόμενα ενδοομιλικά μερίσματα, καθώς και στους τόκους και δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών, μηνός Ιουνίου
Υποβολή Α.Π.Δ. μηνός Ιουλίου από τους εργοδότες οικοδομικών και τεχνικών έργων, ηλεκτρονικά ή σε υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως Α.Μ.Ε.
Υποβολή Α.Π.Δ. μηνός Ιουλίου από τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως αριθμού μητρώου
Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου (περιόδου Ιουλίου)
Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης (Αφορά στο μήνα Ιούνιο)
Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (Περίοδος έκδοσης λογαριασμού - Ιούνιος)
Απόδοση φόρου διαμονής (άρθ. 53 ν.4389/2016) μηνός Ιουλίου
Υποβολή δήλωσης απόδοσης του φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 που παρακρατούνται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (περιόδου Ιουνίου)
Υποβολή δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου στα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν.4172/2013 (περιόδου Ιουνίου)
Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις, της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθ. 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθ. 69 του ν. 4172/2013 (επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκαταβλητέου φόρου επί δικηγορικών αμοιβών, καταβλητέων μερισμάτων δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.) (περιόδου Ιουνίου)

 

Καλή συνέχεια και καλό φθινόπωρο.