Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχονται νέα εισπρακτικά μέτρα με στόχο ακίνητα και αυτοκίνητα

20 Μάρτιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Ερχονται νέα φοροεισπρακτικά μέτρα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, με «θύματα» αυτή τη φορά τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μερική επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και η εφαρμογή κλίμακας για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ...
Ερχονται νέα εισπρακτικά μέτρα με στόχο ακίνητα και αυτοκίνητα

Επίκειται αύξηση του φόρου σε καύσιμα, επαναφορά του φόρου κληρονομιάς


Ερχονται νέα φοροεισπρακτικά μέτρα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των εσόδων, με «θύματα» αυτή τη φορά τους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μερική επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών και η εφαρμογή κλίμακας για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ είναι ορισμένα από τα μέτρα που εισηγούνται παράγοντες της Καραγεώργη Σερβίας στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμοστούν μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων και στην επαναφορά του φόρου κληρονομιών - γονικών παροχών, καθώς τα μέτρα που έλαβε είναι «ασπιρίνες» αφού, όπως είπε, δεν καλύπτουν ούτε το 10% της μαύρης τρύπας.

Οι εφοριακοί χαρακτηρίζουν την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα υψηλά εισοδήματα δίκαιη αν αφορά φοροφυγάδες και άδικη αν επιβαρύνει τελικά ειλικρινείς φορολογουμένους. Οι ίδιοι προτείνουν για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση την αύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες για τις επιχειρήσεις, την καθολική επαναφορά του «πόθεν έσχες», δηλαδή έλεγχο προέλευσης εισοδημάτων για αγορά μετοχών, ομολόγων, σύσταση εταιρειών κτλ., την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τον λογιστικό προσδιορισμό των κερδών όλων των επιχειρήσεων, την εφαρμογή δειγματοληπτικού ελέγχου στις επιχειρήσεις και την κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων (π.χ. περαίωση). Σε ό,τι αφορά τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, οι εφοριακοί προτείνουν να παραμείνουν χαμηλοί μόνο για τις παραγωγικές επιχειρήσεις.

Πάντως, σε αυτή τη φάση τάσσονται υπέρ της λήψης απόφασης για παράταση στην περαίωση που έληξε «άδοξα» στις 27 Φεβρουαρίου καθώς, όπως λένε, οι επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των βιβλίων τους της επταετίας 2000-2006 γιατί καθυστέρησε πάρα πολύ η έκδοση της εγκυκλίου βάσει της οποίας καθορίζονταν οι νέοι όροι ένταξης στην περαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική εγκύκλιος εστάλη στις εφορίες στις 16 Φεβρουαρίου και στις 27 του ίδιου μήνα έληξε η προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση περαίωσης. Σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι την τετραετία 2005-2008 «χαρίστηκαν» 9 δισ. ευρώ στις 50.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας και αυτή είναι «η βασική αιτία που η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιονομικής κατάρρευσης, η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την οικονομική κρίση». Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΔΟΥ καταγράφει απώλειες εσόδων 5,1 δισ. ευρώ από τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των νομικών προσώπων στην τετραετία 2005-2008 από 35% σε 25%. Επίσης, τα δημόσια έσοδα υπέστησαν πλήγμα 3,5 δισ. ευρώ από τις δύο αποφάσεις περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 40.000 επιχειρήσεων με τζίρο από 1 ως 9 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο πρόεδρος των εφοριακών δεν έκρυψε την πικρία του για την αντιμετώπιση των συναδέλφων του από την κυβέρνηση δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οταν τα έσοδα ευδοκιμούν το όφελος το έχουν οι υπουργοί και η κυβέρνηση,ενώ όταν καταρρέουν την ευθύνη την έχουν οι εφοριακοί».

Εν τω μεταξύ σε τρεις δόσεις αναμένεται να εξοφληθεί η έκτακτη εισφορά που κυμαίνεται από 1.000

ευρώ ως 5.000 ευρώ για εκείνους που δήλωσαν πέρυσι στην Εφορία ατομικό εισόδημα άνω των 60.000

ευρώ. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν να έρχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα στους 128.000 φορολογουμένους που θα επιβαρυνθούν εφέτος με την έκτακτη εισφορά και θα τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε δόσεις, όπως ακριβώς ισχύει με τον φόρο εισοδήματος. Εκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής δεν θα υπάρξει.

Πηγή Το βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης