Αλογοσκούφης: «Απειλείται η ποιότητα ζωής και η ελευθερία από την κρίση»

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Μάρτιος 2009
Η έξαρση βίας και εγκληματικότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι το ίδιο σημαντική με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Taxheaven.gr

Αλογοσκούφης: «Απειλείται η ποιότητα ζωής και η ελευθερία από την κρίση»

H έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι εξίσου σημαντική με τη διεθνή οικονομική κρίση, τονίζει ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης.

Η έξαρση βίας και εγκληματικότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι το ίδιο σημαντική με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει ο σύλλογος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα «Παγκόσμια οικονομική κρίση και οι διεθνείς αλλαγές από την εκλογή Ομπάμα», είπε ότι η κρίση έστρεψε όλες τις προσπάθειες των κυβερνήσεων του κόσμου στην οικονομία, αλλά, όπως υπογράμμισε, τους τελευταίους μήνες βιώνουμε στην ελληνική κοινωνία μια έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας. «Και αυτή πιστεύω ότι απειλεί την ποιότητα ζωής, τις ελευθερίες και τη Δημοκρατία το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, σε σχέση με την οικονομική κρίση», είπε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι παράγοντες της κοινωνίας έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.

Εξάλλου, ο πρώην υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι μέρος του πακέτου των 28 δισ. ευρώ πρέπει να διαχυθεί και σε γειτονικές χώρες για την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων. Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει όλες αυτές τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή και έχουν αποκτήσει ηγετικό ρόλο, δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τώρα αυτή την προσπάθεια, ότι πρέπει να συνεχίσουν παρά την οικονομική κρίση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλη αίθουσα ξενοδοχείου, παρουσία εκατοντάδων φοιτητών, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει μέχρι σήμερα αξιοσημείωτες αντοχές στην κρίση, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικό γεγονός για την όξυνση της κρίσης την κατάρρευση της «Lehman-Brothers» τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως είπε, οι κυριότερες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας εστιάζονται στα δημόσια οικονομικά, στις κρατικές δαπάνες και στη γραφειοκρατία. «Με την κρίση αποδείχτηκε πόσο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δυστυχώς συσσώρευσε επί πολλά χρόνια (τουλάχιστον δύο δεκαετίες) πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος», τόνισε και υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι πριν από την εκδήλωση της κρίσης βασικός στόχος σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ήταν η σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε, τώρα η επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να αναβληθεί. «Ίσως πρέπει να αναβληθεί για αρκετά χρόνια. Τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απασχόληση, την ανεργία, τα κοινωνικά προβλήματα», είπε.

Επισήμανε επίσης ότι τα δημοσιονομικά, η φοροδιαφυγή και η μείωση των κρατικών δαπανών, που τα χαρακτήρισε προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν πρέπει να ξεχαστούν λόγω της κρίσης. Όπως είπε, δεν θα πρέπει να αποτελέσει η κρίση δικαιολογία για να μη συνεχιστεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, των προβλημάτων στην παιδεία, στην υγεία, και ζήτησε να μη σταματήσουν η λειτουργία του ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και γενικά όλες οι αναπτυξιακές πολιτικές.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός να υπάρξουν συγκλίσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία, είπε ότι αυτή τη στιγμή λείπει ο συντονισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό το πακέτο μέτρων που θεσμοθέτησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα, αλλά και η Κίνα. «Η Ευρώπη, αντίθετα, προσπαθεί να βρει ακόμα την κατάλληλη πολιτική ισορροπία μέσα από τους θεσμούς της Ε.Ε.», επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην τακτική σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, που ξεκινά από αύριο, θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή.

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Ταγγίρης, ο καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Βεργίνης, και η δημοσιογράφος Νικολέττα Γεωργιοπούλου. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο.

www.kathimerini.gr