Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΟΕΕΕ: Αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι 26 Αυγούστου

26 Ιούλιου 2019 Σχόλια
ΠΟΟΕΕΕ: Αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέχρι 26 Αυγούστου
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 4 – ΑΘΗΝΑ-10678 –ΤΗΛ. 210 3826627

Προς τον:
Υφυπουργό Οικονομικών
κον Απόστολο Βεσυρόπουλο

Κοινοποίηση:
Διοικητή ΑΑΔΕ κον Γιώργο Πιτσιλή


Αρ.πρωτ………73./26/07/2019

ΘΕΜΑ: Παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2018.

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχή θα θέλαμε να συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική και ουσιαστική  συνεργασία μαζί σας.

Με αφορμή την επικείμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σας επισημαίνουμε τα εξής:

Mε την απόφαση Α.1211/2019 Υπ. Οικονομικών προσδιορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία  υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 φυσικών προσώπων του άρθρου 3 και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν.4172/2013, η 29η Ιουλίου 2019. Η παραπάνω προθεσμία αποτελεί επίσης και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής του συνοπτικού πίνακα των ενδοομιλικών συναλλαγών, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Ν 4174/2013.

Δυστυχώς και την φετινή χρονιά παρουσιάστηκαν δυσχέρειες που εμπόδισαν την ομαλή ροή της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάρτηση εσφαλμένων βεβαιώσεων αποδοχών για τους ένστολους, την καθυστερημένη και εν πολλοίς εσφαλμένη έκδοση από τον ΕΦΚΑ βεβαιώσεων ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, την καθυστερημένη επίλυση των θεμάτων με τους κωδικούς 037-038 του εντύπου Ε1 για όσους ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Πλέον αυτών και οι διπλές εκλογές δημιούργησαν ένα κλίμα χαλαρότητας και απροθυμίας των φορολογουμένων να προσέλθουν στα γραφεία μας για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

Ο Ιούλιος μήνας αποτελεί για τους επαγγελματίες λογιστές ένα μήνα δύσκολο και επιβαρυμένο με πολλές, πέραν της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υποχρεώσεις. Οι συνάδελφοι Λογιστές - Φοροτεχνικοί καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες ώστε να ανταποκριθούν στις βεβαρυμμένες υποχρεώσεις της περιόδου αυτής, ξεπερνούν κάθε φορά τον εαυτό τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συμβολή τους στην όλη διαδικασία. Είναι ευθύνη όμως του Υπουργείου και της ΑΑΔΕ, να μελετήσουν όλα τα δεδομένα και να προσδιορίσουν πλέον ένα εύλογο διάστημα, επαρκές για την ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τόσο την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος taxis, όσο και την αξιοπρεπή και ομαλή λειτουργία των λογιστικών γραφείων.  

Στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της σχέσεως της με τους φορολογούμενους αυτή θα πρέπει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων τους, να λειτουργεί με επιείκεια και καλή πίστη και να διευκολύνει τον πολίτη στην σωστή από μέρους του εκπλήρωση των υποχρεώσεών του. Επειδή πιστεύουμε ότι και εσείς ενστερνίζεσθε αυτή την άποψη και έχετε ως επιδίωξη την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων χωρίς αυτοί να ταλαιπωρούνται και να διακινδυνεύουν με πρόστιμα για πλημμελή συμπλήρωση δηλώσεων ή εκπρόθεσμη υποβολή, θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξετάσετε άμεσα το ζήτημα  της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  του φορολογικού έτους 2018 και της υποβολής του συνοπτικού πίνακα των ενδοομιλικών συναλλαγών για το ίδιο έτος.

Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι κατ' εξοχήν ο μήνας διακοπών, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση έως τις 26 Αυγούστου στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη την ομαλή πορεία των εσόδων για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού  και το γεγονός ότι για τα νομικά πρόσωπα η πρώτη δόση του φόρου καταβάλλεται τέλος Αυγούστου και για τα φυσικά πρόσωπα ότι οι δόσεις περιορίζονται σε δυο από τρεις.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Μητολίδης Σωτήρης

Ο Γενικός Γραμματέας
Λογοθέτης Δημήτρης



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης