Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχονται νέοι φόροι στα ακίνητα και στα καύσιμα

  • Σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων 2,5- 3 δισ. ευρώ, όσο εκτιμάται ότι θα είναι η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2009 που για μία ακόμη χρονιά συντάχθηκε χωρίς να απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αναμένεται να οδηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου να μην πέσει δραματικά έξω όσον αφορά τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ερχονται νέοι φόροι στα ακίνητα και στα καύσιμα

Σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων 2,5- 3 δισ. ευρώ, όσο εκτιμάται ότι θα είναι η μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό του 2009 που για μία ακόμη χρονιά συντάχθηκε χωρίς να απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αναμένεται να οδηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του τρέχοντος έτους προκειμένου να μην πέσει δραματικά έξω όσον αφορά τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας.

Το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των εσόδων θα προέλθει από τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση- όπως είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς- των ημιυπαίθριων χώρων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τον έκτακτο φόρο στα υψηλά εισοδήματα και τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων τα οποία για μία ακόμη φορά θα βρεθούν στο επίκεντρο του φορολογικού ενδιαφέροντος. Επίσης εξετάζεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που προτείνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τώρα που οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλά.

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα εκείνα που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του έτους και προφανώς μετά τις ευρωεκλογές για να μη βρεθούν για μία ακόμη χρονιά εκτός στόχων τα έσοδα. Ωστόσο τα μέτρα αυτά θα έχουν άμεση επίπτωση στα οικονομικά εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι για μία ακόμη φορά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τα δημόσια ταμεία.

5% Ο ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ: Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός από τη νομιμοποίηση-τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ως μέτρο για την αύξηση των εσόδων την αλλαγή του συντελεστή φορολογίας κληρονομιών και γονικών παροχών από το 1% που είναι σήμερα στο 5%. Αν συμβεί αυτό τότε οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για χιλιάδες κληρονόμους αλλά και παιδιά που αποκτούν ακίνητα με γονική παροχή θα είναι σημαντικές.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΤΑΚ: Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων με εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών οι οποίοι θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι είναι δικαιότερο από το ισχύον καθώς οι μικρότερες περιουσίες θα φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή του 1 τοις χιλίοις που ισχύει σήμερα και οι μεγαλύτερες με συντελεστή περί το 1,5 τοις χιλίοις.

«ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ: Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, κάτι τέτοιο δεν συζητείται προς το παρόν, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος στην περίπτωση που τα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων δεν είναι τα αναμενόμενα. ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ: Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει και πάλι τη δυνατότητα με τροπολογία σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείσουν τις φορολογικές εκκρεμότητες της επταετίας 2000-2006 καθώς δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ίσχυσε ως τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ: Ακόμη, αλλαγές ετοιμάζονται και στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, όπου κάθε χρόνο περίπου 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμπληρώνουν τον πίνακα Ι του εντύπου Ε3 και κλείνουν χωρίς έλεγχο τις φορολογικές τους χρήσεις.


Πηγή Το Βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης