Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στόχευση καρκινικών όγκων με τη νανοτεχνολογία

12 Μάρτιου 2009 Σχόλια
  • Για πρώτη φορά οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία για να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα με τη χρήση ενός «στοχευμένου πακέτου» γονιδίων.
Στόχευση καρκινικών όγκων με τη νανοτεχνολογία

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία για να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα με τη χρήση ενός «στοχευμένου πακέτου» γονιδίων.

Η τεχνική δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα, γεγονός που δίνει ελπίδες για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων καρκίνου στις οποίες η εγχείρηση δεν είναι εφικτή. Αν και μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους σε περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα γονίδια ήταν «τυλιγμένα» σε μικροσκοπικά νάνο-σωματίδια, τα οποία αφομοιώθηκαν από καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι από τα γειτονικά υγιή. Μετά την αφομοίωση, τα γονίδια προκάλεσαν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που καταστρέφει τον καρκίνο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ασθενών που ο καρκίνος βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα, αλλά και σε περιστατικά καρκίνου που έχει ήδη εξαπλωθεί, λόγοι για τους οποίους δεν είναι εφικτές οι χειρουργικές επεμβάσεις.

«Η γονιδιακή θεραπεία έχει μεγάλες δυνατότητες για ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες του καρκίνου, ωστόσο η αφομοίωση των γονιδίων από τα καρκινικά κύτταρα παραμένει μια από τις μεγάλες προκλήσεις σε αυτό τον τομέα».δήλωσε ο ερευνητής δρ Αντρέας Σάτζλιν της Φαρμακευτικής Σχολής του Λονδίνου. «Είναι η πρώτη φορά που τα νανοσωματίδια φαίνεται να στοχεύουν όγκους με τέτοιο επιλεκτικό τρόπο» επεσήμανε ο Σάτζλιν.

Η παραδοσιακή χημειοθεραπεία καταστρέφει αδιάκριτα υγιή και καρκινικά κύτταρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες όπως κόπωση, απώλεια μαλλιών ή τη ναυτία.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης