Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επισπεύδονται τα μέτρα για την οικονομία.

10 Μάρτιου 2009 Σχόλια
  • Αναπόφευκτη καθίσταται η λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από την αναμενόμενη - σήμερα - υιοθέτηση από το Εco/fin της σκληρότερης εκδοχής της πρότασης της Κομισιόν περί ενίσχυσης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση από το τρέχον κιόλας έτος.
Επισπεύδονται τα μέτρα για την οικονομία.

Αναπόφευκτη καθίσταται η λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από την αναμενόμενη - σήμερα - υιοθέτηση από το Εco/fin της σκληρότερης εκδοχής της πρότασης της Κομισιόν περί ενίσχυσης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση από το τρέχον κιόλας έτος.

Ετσι κι αφού η περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ, από μόνη της δεν επαρκεί, το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει πλέον μέτρα, τα οποία είχαν τεθεί ξανά στο τραπέζι αλλά είχαν απορριφθεί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή, η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και η δυνατότητα αγοράς ακινήτων του Δημοσίου από τους νομείς τους.

Αναπόφευκτη καθίσταται η λήψη άμεσων πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από την αναμενόμενη σήμερα υιοθέτηση από το eco/fin της σκληρότερης εκδοχής της πρότασης της Κομισιόν περί ενίσχυσης της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση από το τρέχον κιόλας έτος.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πρόταση της Επιτροπής αποσυνδέει τη λήψη μέτρων με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναγκάζει την κυβέρνηση να προσφύγει στην εφαρμογή ειδικού πακέτου μέτρων ανεξαρτήτως εάν θα επιτευχθεί υψηλός ή χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι το αισιόδοξο σενάριο του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας, στο οποίο δείχνει να επιμένει το οικονομικό επιτελείο, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,1%, όταν τόσο η Κομισιόν όσο και διεθνείς οίκοι αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπουν ρυθμούς από 0,2% έως 0,5%. Οπως όμως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι πολύ πιθανόν το οικονομικό επιτελείο να αναγκασθεί, αργά η γρήγορα, να υιοθετήσει το δυσμενέστερο σενάριο του προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα περιορισθεί στο 0,5%.

Αν, πάντως, σήμερα γίνει δεκτή από το eco/fin η εισήγηση της Κομισιόν, θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη και η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για τριετή περίοδο προσαρμογής στο αμέσως επόμενο Συμβούλιο Υπουργών που έχει προγραμματισθεί για τις 24 Μαρτίου. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι στο άτυπο eco/fin της 4ης Απριλίου η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να παρουσιάσει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, εγκαταλείποντας τη μέχρι σήμερα επιχειρηματολογία της ότι πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν μόνο στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο διαπιστωθεί ότι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν «βγαίνει».


ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Ετσι, η περικοπή των δαπανών, έστω κι αν επιτευχθεί στο σύνολο του στόχου εξοικονόμησης 500 εκατ. ευρώ, από μόνη της δεν επαρκεί και το οικονομικό επιτελείο επανεξετάζει πλέον μέτρα τα οποία είχαν τεθεί ξανά στο τραπέζι, αλλά είχαν απορριφθεί, είτε διότι τότε δεν θεωρήθηκαν απαραίτητα, είτε διότι κρίθηκαν ιδιαιτέρως σκληρά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

- Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα.
- Η αύξηση του ανώτατου συντελεστή.
- Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
- Η δυνατότητα αγοράς παραχωρημένων ακινήτων του Δημοσίου από τους νομείς τους.
- Η κλιμάκωση των συντελεστών του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας ανάλογα με την αξία της περιουσίας.
- Η κατάργηση πολλών από τις ισχύουσες σήμερα φοροαπαλλαγές και ο συνδυασμός τους με το ύψος του εισοδήματος.
- Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για πολλές κατηγορίες φορολογουμένων.
- Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής.


ΤΟ ΕΤΑΚ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Στον αντίποδα το υπουργείο αποκλείει προς το παρόν οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΤΑΚ, ενώ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετο και ως προς την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών του ΦΠΑ.

Η έκτακτη εισφορά από τα υψηλά εισοδήματα αποτελεί την προσφιλέστερη καταφυγή της όποιας κυβέρνησης όταν όλα τα υπόλοιπα μέσα αποδειχθούν αναποτελεσματικά. Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προταθεί άλλωστε και το περασμένο φθινόπωρο, αλλά τελικά προκρίθηκε, αντ' αυτού, το καθολικό «χαράτσι» των 1.050 ευρώ για όλους τους μικρομεσαίους για να καταργηθεί στη συνέχεια και αυτό.

Η πρόταση σήμερα επανέρχεται πιο τεκμηριωμένη, αφού οι εμπνευστές της υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της, πέραν του εισπρακτικού ενδιαφέροντος, θα τονώσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αφού θα επιβαρυνθούν οι έχοντες. Σύμφωνα με την πρόταση, το μέτρο θα προβλέπει την καταβολή έκτακτης εισφοράς, από όσους έχουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι με βάση τις περυσινές δηλώσεις περίπου 100.000 φορολογούμενοι βρίσκονται πάνω από το όριο και ως εκ τούτου με μία εισφορά της τάξης των 1.000 ευρώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου στο Ταμείο της Φτώχειας. Δεν αποκλείεται το μέτρο να συνοδευθεί και με την αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή (40%) που επιβάλλεται σήμερα για τα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

Πέραν αυτών, αλλά χωρίς ακόμη να έχουν αποφασισθεί ως χρυσές εφεδρείες στήριξης του προγράμματος προβάλλουν:

- Η αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, λαμβάνονται υπόψη για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους αλλά και για την οριστική περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων.

- Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μίας σειράς εισοδημάτων και φορολόγηση αυτών σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις (πρόσθεση στα άλλα εισοδήματα του φορολογούμενου και υπαγωγή τους στη φορολογική κλίμακα). Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση το μέτρο θα θίγει επιδόματα του ιπτάμενου προσωπικού της Πολιτικής Αεροπορίας, αθλητές, επιδόματα υπαλλήλων υπουργείων αλλά και παροχές στα αιρετά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης