Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δύο ακίνητα ανά ιδιοκτήτη δηλώθηκαν κατά μέσο όρο στο Κτηματολόγιο

  • Στα 920.000 φτάνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και αφορούν στην περιοχή του δήμου Αθηναίων. Την ίδια ώρα, οι πολίτες που συμμετείχαν στη φάση αυτή της κτηματογράφησης, δηλώνοντας τα ακίνητά τους, ξεπέρασαν τα 2,8 εκατομμύρια. Μάλιστα, όπως προκύπτει, καθένας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσε κατά μέσο όρο δύο δικαιώματα ιδιοκτησίας σε ακίνητα, οικόπεδα ή και διαμερίσματα, ενώ συνολικά τα δικαιώματα που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 5,8 εκατομμύρια.
Δύο ακίνητα ανά ιδιοκτήτη δηλώθηκαν κατά μέσο όρο στο Κτηματολόγιο


Στα 920.000 φτάνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και αφορούν στην περιοχή του δήμου Αθηναίων. Την ίδια ώρα, οι πολίτες που συμμετείχαν στη φάση αυτή της κτηματογράφησης, δηλώνοντας τα ακίνητά τους, ξεπέρασαν τα 2,8 εκατομμύρια. Μάλιστα, όπως προκύπτει, καθένας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσε κατά μέσο όρο δύο δικαιώματα ιδιοκτησίας σε ακίνητα, οικόπεδα ή και διαμερίσματα, ενώ συνολικά τα δικαιώματα που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 5,8 εκατομμύρια.

Από τα πρώτα στοιχεία επεξεργασίας των δηλώσεων στα κτηματολογικά γραφεία στις 107 περιοχές που εντάχθηκαν στο Κτηματολόγιο, φαίνεται ότι στην πρωτεύουσα δηλώθηκαν τα περισσότερα δικαιώματα, ενώ ακολουθούν οι δήμοι Θεσσαλονίκης με περίπου 500.000 δικαιώματα, Πειραιά με 215.000, Λαρίσης με 187.000, Περιστερίου με 150.000, Γλυφάδας με 120.000, Βόλου με 112.00, Αχαρνών με 107.000, Λαμίας με 92.000 και Ηλιούπολης με 90.000 δικαιώματα.

Σημαντικός αριθμός δικαιωμάτων δηλώθηκε στο σύνολο της Αττικής. Συγκεκριμένα, στο Κορωπί δηλώθηκαν περίπου 88.000, στο Αιγάλεω και τη Νέα Ιωνία από 80.000 δικαιώματα, καθώς και στην Κηφισιά και την Κερατέα από 70.000 δικαιώματα.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κτηματογράφησης, κατατέθηκαν δηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη και την Κατερίνη από 82.000 δικαιώματα, στην Κοζάνη 72.000, στη Δράμα 64.000, στην Ξάνθη 63.000, στην Τρίπολη 59.000, στην Καρδίτσα 58.000, στη Λιβαδειά 49.000, στο Κιλκίς 48.000, στην Κόρινθο 44.000, στον Πύργο 42.000, στη Σπάρτη 37.000, στην Πρέβεζα 36.000, στην Εδεσσα και τον Πολύγυρο από 34.000, στη Φλώρινα 28.000, στο Ναύπλιο 27.000, στην Ηγουμενίτσα 15.000, στη Ζάκυνθο 12.000 και στη Σάμο 8.000 δικαιώματα.
Από τα συνολικά 5,8 εκατομμύρια δικαιώματα, που αφορούν τη φάση αυτή της κτηματογράφησης, τα 5,1 εκατομμύρια δηλώθηκαν από τα 2,8 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, ενώ τα 700.000 δικαιώματα αφορούν ιδιοκτησία 17.000 νομικών προσώπων, δηλαδή φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τραπεζών και εταιρειών, τα οποία υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 800.000, αφού εξακολουθούν να κατατίθενται μαζικά.

Από το σύνολο των 5,1 εκατομμυρίων δικαιωμάτων που δηλώθηκαν από τους πολίτες, τα 4,7 εκατομμύρια ή ποσοστό 85% αφορούσε την πλήρη και ψιλή κυριότητα, το 10% δουλείες και το 5% εμπράγματες ασφάλειες. Χαμηλό ήταν το ποσοστό της χρησικτησίας που κυμάνθηκε μεταξύ 7.000 - 8.000 δικαιωμάτων, γεγονός που ήταν αναμενόμενο, αφού οι περιοχές που κτηματογραφήθηκαν ήταν κυρίως αστικές.

Οσον αφορά τον τρόπο κατάθεσης, οι περισσότερες δηλώσεις δόθηκαν στα κτηματολογικά γραφεία, μικρότερο ποσοστό έφτασε μέσω του ταχυδρομείου, ενώ μέσω Ιnternet κατατέθηκε μόλις το 5% των δηλώσεων κτηματογράφησης.

Πάντως, οι διαδικασίες για την κατάρτιση του Κτηματολογίου στις 107 περιοχές συνεχίζονται, καθώς εξακολουθούν να δηλώνονται εκπρόθεσμα όσα δικαιώματα δεν είχαν δηλωθεί εντός των προθεσμιών, ενώ υποχρεωτικά πλέον δηλώνονται και όσες αλλαγές προκύπτουν μετά από κληρονομιές ή αγοραπωλησίες ακινήτων. Οι δηλώσεις αυτές κατατίθενται σε όσα γραφεία κτηματογράφησης εξακολουθούν να λειτουργούν. Επίσης, δηλώνονται και όποιες αλλαγές προκύπτουν στα στοιχεία επικοινωνίας, όπως διεύθυνση και τηλέφωνο, για τα οποία πρέπει να ενημερώνονται τα κτηματολογικά γραφεία, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα, όταν θα αρχίσει η αποστολή των κτηματολογικών αποσπασμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Εξάλλου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νομικός και τεχνικός έλεγχος των δηλώσεων που έχουν κατατεθεί από νομικούς και μηχανικούς, ενώ στη δεύτερη φάση θα γίνει ταυτοποίηση και λεπτομερής έλεγχος των στοιχείων που δηλώθηκαν, καθώς και ακριβής εντοπισμός των ακινήτων στον χάρτη. Θα ακολουθήσει η κατάρτιση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και θα κληθούν οι πολίτες να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις. Στη συνέχεια, το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελεί και το Κτηματολόγιο των συγκεκριμένων περιοχών, οπότε θα μπορεί πλέον να εισπραχθεί από το Δημόσιο και το υπόλοιπο κτηματόσημο, δηλαδή το 1? της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, όπως προβέπει ο νόμος.

Η περιουσία του Δημοσίου
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε πρόσφατα να δηλωθούν όλα τα ακίνητά του στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να προστατευθεί και να κατοχυρωθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εκμεταλλευθούν τρίτοι τα ακίνητά του.
Ετσι, οι κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου υποχρεούνται, βάσει σχετικής εγκυκλίου, να υποβάλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας για όλα τα καταγεγραμμένα δημόσια κτήματα και ανταλλάξιμα και, όπως επισημαίνεται, η υποβολή δηλώσεως ενδείκνυται για λόγους διασφαλίσεως και προστασίας των δικαιωμάτων του επί της ακινήτου περιουσίας του και αποτροπής του ενδεχομένου κινδύνου βλάβης αυτής.
Επίσης, θα υποβληθούν δηλώσεις ιδιοκτησίας για όλες τις εκτάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί θετικές υπέρ του Δημοσίου γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να δηλωθεί η έκταση ως προς την οποία έγινε αποδεκτή, εν όλω ή εν μέρει, κατά περίπτωση, η γνωμοδότηση του Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, πρέπει να δηλωθούν όλες οι εκτάσεις, για τις οποίες έχουν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις, στις οποίες έχει συντελεσθεί απαλλοτρίωση, οι καθορισθέντες αιγιαλοί, οι παραλίες, οι παλαιοί αιγιαλοί, καθώς και σχολάζουσες κληρονομιές, εφόσον έχει αναγνωρισθεί δικαστικά το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου. Παράλληλα, οι κτηματικές εταιρείες πρέπει να διενεργήσουν έρευνα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε περιπτώσεις που πιθανολογούνται δικαιώματα του Δημοσίου επί εκτάσεων.

Πηγή Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης