Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Βρούτσης: Τα επείγοντα θέματα του Υπ. Εργασίας - Τελετή παράδοσης-παραλαβής

Γ. Βρούτσης: Τα επείγοντα θέματα του Υπ. Εργασίας - Τελετή παράδοσης-παραλαβής
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου


Ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου

Οφείλω να ομολογήσω την συγκινησιακή φόρτιση που νιώθω, καθώς βρίσκομαι ξανά σε αυτό το γνώριμο, φιλικό και οικείο χώρο. Και είναι γνωστό ότι είμαι συναισθηματικά δεμένος τόσο με τους κρίσιμους κοινωνικούς σκοπούς που υπηρετεί το Υπουργείο Εργασίας, όσο και με τους άξιους ανθρώπους του. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζω πολύ καλά, τόσο από την προηγούμενη θητεία μου ως επικεφαλής αυτού του Υπουργείου όσο και από τη συστηματική παρακολούθηση των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων ως Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, ποιες είναι οι σημαντικές προκλήσεις από εδώ και εμπρός. Εξοπλισμένος, λοιπόν, με συναίσθημα, εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα, με δύο νέους και ικανούς υφυπουργούς την κα Δόμνα Μηχαηλίδου και τον κ. Παναγιώτη Μηταράκη, αλλά κυρίως με τη δική σας βοήθεια είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό:

Για τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τον κάθε πολίτη.

Για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και του θεσμού της οικογένειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, πρώτα απ’ όλα, το δυνατό σημείο αυτού του Υπουργείου είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί του. Εσείς, τα στελέχη του Υπουργείου, της κεντρικής υπηρεσίας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΟΠΕΚΑ και των άλλων φορέων, που σε δύσκολες, γενικά, συνθήκες επιδεικνύετε υψηλό επαγγελματικό ήθος, συνδυάζοντας την υψηλή τεχνογνωσία με την κοινωνική ευαισθησία. Θεωρώ καθήκον μου και δεσμεύομαι για αυτό, να σταθώ στο πλευρό σας, σε κάθε προσωπικό ή συλλογικό υπηρεσιακό ζήτημα σας απασχολεί.

Είναι σαφές ότι μια αναλυτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων μας στα θεματικά αντικείμενα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας μας κυβέρνησης. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ –σήμερα μόνο- σε κάποια σημεία που, κατά τη γνώμη μου, έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και συμπυκνώνουν τη βασική μας αξιακή φιλοσοφία παρέμβασης.

Πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Δεν τιμά την Πολιτεία αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά, αλλά και οι πονηρές λογιστικές μεθοδεύσεις έχουν παγώσει την έκδοση 250.000 ή και περισσότερων συντάξεων. Ποτέ δεν μας είπαν τον ακριβή αριθμό. Και θα σπάσουμε αυτό το γόρδιο δεσμό της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων άπαξ δια παντός, με τη διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών. Για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Σήμερα, ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 θα εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή σύνταξη στην Ελλάδα.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο. Μιλώ, κυρίως, για τις σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου και οι οποίες από το 2015 και μετά είτε ανακόπηκαν (π.χ. το σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, ΑΤΛΑΣ και το σύστημα ΗΛΙΟΣ για την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων), είτε υπονομεύτηκαν (π.χ. το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ). Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες (εργαζόμενοι και εργοδότες), να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του Υπουργείου και να πιάνει τόπο η συγκινητική προσπάθεια των εργαζομένων στο Υπουργείο, το ΣΕΠΕ και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον, συνεχίζουμε ως βασική προτεραιότητα το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις που σταμάτησαν το 2014, ώστε να επιβραβεύεται –για πρώτη φορά στην Ελλάδα- η ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Έχουμε δώσει, εξάλλου, δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση το 2013 του αυστηρού προστίμου των 10.500 για την αδήλωτη εργασία, υπέρ του εργαζόμενου. Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε στο πεδίο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είτε στο πεδίο της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν, με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και επιχειρησιακού του δυναμικού, την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων.


Η πρώτη μου πολιτική απόφαση, σήμερα κιόλας και λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει λόγω της προεκλογικής περιόδου θα είναι η αύξηση και ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν ήδη προγραμματιστεί σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, για την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονη προτεραιότητα μας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Ενδεικτικά: Η επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, η αποκατάσταση και έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων, η εφαρμογή της απόφασης του Συνήγορου του Πολίτη για την δημοσιοποίηση – εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Στον πυρήνα της κοινωνικής μας πολιτικής είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης.

Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονόματος για ιδεοληπτικούς λόγους όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία.

Σε κάθε περίπτωση, να είστε σίγουροι, όπως είπα και έκανα σε μια ανάλογη περίπτωση το 2012, όταν είχα για πρώτη φορά την τιμή να αναλάβω το Υπουργείο αυτό, δεν πρόκειται να εκμηδενίσουμε ή να ισοπεδώσουμε τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.

Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και θα καταργήσουμε αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε και θα καταργήσουμε κάποια θέματα που στηρίζονται σε ιδεοληψίες, αλλά θα διατηρήσουμε και θα ενδυναμώσουμε ότι καλό έχει παραχθεί αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και φιλοσοφία.

Φέρνω ως παράδειγμα την προσπάθεια που έχετε κάνει και εσείς για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Θα τη σεβαστούμε και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω με στελέχη, με καινοτόμα θεσμικά και ελεγκτικά εργαλεία και, κυρίως, με σταθερή πολιτική βούληση για την προστασία των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της αγορά εργασίας.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου αναθέτοντας καθήκοντα Υπουργού!

Ευχαριστώ τις Κυκλάδες για την καινούργια δυναμική και πρωτοφανή Πρωτιά!

Ευχαριστώ την οικογένεια μου!

Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που διεκόπησαν το 2014,με ολοκληρωμένο σχέδιο & πρόγραμμα!

Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται ο άνθρωπος.

Και πάνω από όλα, αυτό που μας ενώνει είναι η Ελλάδα.

Ευχαριστώ.

.....................................................................

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου


Ομιλία της πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Εργασίας

Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους η οποία ήταν σαφής, καθαρή και απολύτως σεβαστή από όλους μας. Η ΝΔ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εναλλαγή στη διακυβέρνηση, εξάλλου, είναι βασικό στοιχείο στη λειτουργία της Δημοκρατίας και η επιλογή της αδιαμφισβήτητο δικαίωμα του κυρίαρχου ελληνικού λαού.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδίδει στη ΝΔ μία χώρα εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε πριν από 4,5 χρόνια.

Παραδίδουμε μία χώρα εκτός μνημονίων, που:
- έχει βγει οριστικά από το καθεστώς της επιτροπείας,
- έχει αφήσει αμετάκλητα πίσω της την απειλή της χρεοκοπίας,
- έχει περάσει σταθερά σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία με εννιά συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης με υγιή δημόσια οικονομικά,
- έχει ρυθμίσει μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της,
- έχει ξαναβγεί στις αγορές με επιτόκια που είχε να δει πολλά χρόνια πριν την κρίση.

Παραδίδουμε μία χώρα που αντί για άδεια ταμεία έχει ένα σημαντικό απόθεμα 35 δισ., το οποίο της δίνει ασφάλεια και σιγουριά για την επόμενη μέρα.

• ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

- Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας με την ανεργία στο 26% . Παραδίδουμε μία αγορά εργασίας που επουλώνει τις πληγές της κρίσης, έχοντας μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% της αύξησης των θέσεων να είναι πλήρους απασχόλησης.
Επίσης, στο εξάμηνο φέτος το ισοζύγιο των προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό κατά 296.000 θέσεις.
- Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων είχαν ανασταλεί. Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων – την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Από τον Αύγουστο του 2018 έχουμε επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε 15 κλάδους, με αυξήσεις μισθών για περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.
- Παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και ήταν στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών είχε περικοπεί κατά 32% και ήταν στα 510 ευρώ Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό και ορίζοντας ως ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ.
- Μειώσαμε πάνω από 10 μονάδες την αδήλωτη εργασία. Με ένα Σ.ΕΠ.Ε. ενισχυμένο σε προσωπικό και εργαλεία, με αναβαθμισμένη τη δράση του στους χώρους δουλειάς. Ενισχύσαμε το Σ.ΕΠ.Ε αυξάνοντας το προσωπικό του κατά 35%.
- Παραλάβαμε την αγορά εργασίας με διάχυτα φαινόμενα παραβατικότητας και απλήρωτης εργασίας. Προχωρήσαμε σε θεσμικές παρεμβάσεις για να ενισχύσουμε την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, με ρυθμίσεις για την τήρηση των ωραρίων και τη δήλωση των υπερωριών που αποδίδουν καρπούς, με μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες, με το άνοιγμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» στους εργαζόμενους. Ήδη χάρη στο νέο σύστημα και τους νέους κανόνες μέσα σε οχτώ μήνες δηλώθηκαν 6 εκ ώρες υπερεργασίας και 160% περισσότερες ώρες υπερωρίας που πριν δεν δηλώνονταν και τώρα και δηλώνονται και φυσικά πληρώνονται.
- Επανασχεδιάσαμε τα προγράμματα ένταξης στην εργασία προς όφελος των ανέργων. Για πρώτη φορά τα εστιάσαμε στους νέους και τις νέες με υψηλά προσόντα, γνώσεις και εξειδίκευση. Αναμορφώσαμε τα προγράμματα απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα –προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης με απόλυτη απορροφητικότητα - αυξάνοντας τη διάρκειά τους από 5 σε 8 μήνες, αυξάνοντας τις απολαβές των εργαζομένων και κατοχυρώνοντας πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα . Αναβαθμίσαμε τον θεσμό των Εργασιακών Συμβούλων ενισχύοντάς τον και με νέο προσωπικό (320 προσλήψεις περίπου) ώστε κάθε άνεργος να βρίσκει το πρόγραμμα που του ταιριάζει. Συνολικά από το 2015 έως σήμερα υλοποιήθηκαν προγράμματα εργασίας συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. στα οποία εργάστηκαν πάνω από 240.000 άνεργοι. Τέλος αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας στα 400 ευρώ.

• ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

- Παραδίδουμε ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο έχει κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Υλοποιήσαμε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία έθεσε τέλος στα ελλείμματα, ξαναέστησε στα πόδια του το ασφαλιστικό και ανέκτησε την αξιοπιστία του απέναντι στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
- Παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που θέσπισε ενιαίους και δίκαιους κανόνες για όλους, τόσο για τις εισφορές όσο και για τις παροχές και προστάτεψε τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
- Παραδίδουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με πλεόνασμα.
- Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο οι περικοπές των συντάξεων είναι παρελθόν, ενώ από 1.1.2019 ξεκίνησαν οι αυξήσεις για 620.000 χαμηλοσυνταξιούχους μετά από μία δεκαετία.
- Ένα ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο η 13ης σύνταξη, επανήλθε έστω και τμηματική, ολόκληρης για τις χαμηλές συντάξεις και ποσοστιαίας για τις υπόλοιπες.
- Ένα ασφαλιστικό σύστημα που προβλέπει μειωμένες εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών.
- Παραδίδουμε μειωμένες κατά 70% τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραλάβαμε.

• ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

- Παραδίδουμε μία χώρα που έχει αφήσει πίσω της τον εφιάλτη της ανθρωπιστικής κρίσης και ξεκίνησε να χτίζει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο δεν είχε δημιουργηθεί ποτέ στα χρόνια της οικονομικής ανάπτυξης. Το ΚΕΑ, το στεγαστικό επίδομα, τα ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα, η αύξηση των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, η ουσιαστικότερη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η ενίσχυση όχι μόνο των πιο αδύναμων αλλά και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, είναι κάποια από τα κύρια μέτρα στήριξης των πολιτών που οικοδομήσαμε την τετραετία που βρισκόμασταν στη διακυβέρνηση.
- Παραλάβαμε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας στα 780 εκατομμύρια , τον παραδίδουμε περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ
- Το πιο κρίσιμο είναι ότι οικοδομήσαμε ένα ψηφιακό και διαφανές σύστημα χορήγησης όλων των επιδομάτων, από έναν κεντρικό φορέα, τον ΟΠΕΚΑ, και τα 242 Κέντρα Κοινότητας, από το οποίο υποστηρίζονται περίπου 3.000.000 συμπολίτες με διαφάνεια και αξιοπρέπεια βάζοντας οριστικό τέλος στις πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.
Θεσπίσαμε, τέλος, ένα νέο πλαίσιο που επιταχύνει και καθιστά απολύτως διαφανείς τις διαδικασίας για την αναδοχή και υιοθεσία, ώστε σε λίγο καιρό κανένα παιδί να μην βρίσκεται σε ίδρυμα. Ήδη σε λιγότερο από 3 μήνες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, έχουμε πάνω από 800 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα πάνω από 800 παιδιά που σήμερα ζουν σε ιδρύματα θα βρεθούν στην αγκαλιά μιας οικογένειας
Επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά σε μια οριζόντια πολιτική που εφαρμόσαμε για τις γυναίκες. Η στήριξη λοιπόν των γυναικών, αποτέλεσε για εμάς ένα ξεχωριστό στοίχημα. Εξασφαλίσαμε δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλες τις άνεργες μητέρες.
Αυξήσαμε το επίδομα μητρότητας. Δώσαμε δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ και σε κακοποιημένες γυναίκες που φιλοξενούνται σε δομές υποστήριξης.
Αποκρύψαμε το φύλο από τους εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενο μέσω του ΟΑΕΔ και αμέσως παρατηρήθηκε αύξηση τις επιλογής γυναικών στις θέσεις εργασίας. Μικρά αλλά σημαντικά βήματα για μια κατηγορία που σήκωσε πολλά βάρη την περίοδο της κρίσης και που παρέμενε σχεδόν αόρατη την περίοδο της ανάπτυξης.

Κύριες και κύριοι,

Από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγήκε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια, και τούτο μας επιτρέπει όλους να συζητάμε πια με το βλέμμα στο μέλλον ,χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς, αλλά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που στέκεται στα πόδια της. Τηρήσαμε λοιπόν την κορυφαία δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό το 2015 και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Όπως είμαστε περήφανοι και για κάθε τι μικρό ή μεγάλο μπορέσαμε να κάνουμε, για να βελτιώσουμε τη ζωή των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων και συνολικά της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Στεκόμαστε όμως ταυτόχρονα, και με εντιμότητα απέναντι στην κοινωνία και δεν εξιδανικεύουμε καμία κατάσταση, ούτε λέμε ότι όλα έγιναν τέλεια, κάθε άλλο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι καταφέραμε και τι όχι.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανεργία είναι ακόμα στο 18% παρά τη μείωση της. Γνωρίζουμε ότι οι μισθοί δεν επανήλθαν σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις παρεμβάσεις μας. Γνωρίζουμε ότι το εισόδημα των συνταξιούχων χρειάζεται ενίσχυση. Γνωρίζουμε ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να δυναμώσει τις δομές του. Γνωρίζουμε ότι η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας είναι ακόμη παρούσα και θέλει πολλή δουλειά για να εξαλειφθεί.

Συγχαίρω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, είμαι βέβαιη ότι γνωρίζει και αντιλαμβάνεται απόλυτα την κρισιμότητα του χαρτοφυλακίου που παραλαμβάνει. Θα παρακολουθούμε το έργο της και θα το αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα, σοβαρά και αποφασιστικά, ασκώντας αντιπολίτευση με βάση τις αρχές και τις θέσεις μας. Σημείο αναφοράς μας ήταν και παραμένει ο κόσμος της εργασίας.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Υπουργείου, του ΣΕΠΕ και των εποπτευόμενων φορέων, για τη συνεργασία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Ευχαριστώ, τέλος, ιδιαίτερα και την υπόλοιπη ηγεσία του Υπουργείου, την κ. Φωτίου, τον κ. Πετρόπουλο, τον κ. Μπάρκα και τον κ. Ηλιόπουλο που ήταν ο προκάτοχός του υφυπουργός εργασίας που δουλέψαμε μαζί με μόνο κριτήριο να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών.

Θα μου επιτρέψετε όμως να ευχαριστήσω και να συγχαρώ ιδιαίτερα όλα τα παιδιά της ομάδας διαπραγμάτευσης, τους νέους και τις νέες επιστήμονες που δούλεψαν στο πλάι μας μερόνυχτα, που κάτω από ασφυκτικές συνθήκες πίεσης, με μισθούς που δε προσέγγιζαν ούτε στο ένα δέκατο τους μισθούς των Ευρωπαίων τεχνοκρατών και του ΔΝΤ, τους έβαλαν τα γυαλιά, και αποδείχθηκαν οι καλύτεροι υπερασπιστές των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Με άρτια τεχνοκρατική γνώση, οικοδομημένη μέσα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, με αφοσίωση και τιτάνια υπομονή και επιμονή που πολύ συχνά ξεπερνούσε αυτή των υπουργών , πάλευαν την κάθε λεπτομέρεια και κατάφεραν να μας οδηγήσουν όλους στην επόμενη μέρα, στην εποχή μετά τα μνημόνια. Ήταν τιμή μας που ήσασταν δίπλα μας. Σας θαυμάζω βαθειά. Η χώρα μας πρέπει να είναι περήφανη για εσάς.

Σας ευχαριστώ

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης