Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πέφτουν σήμερα τα ευρωεπιτόκια

5 Μάρτιου 2009 Σχόλια
  • Το, από καιρό προαναγγελθέν, «ραντεβού του Μαρτίου» με τις αγορές αναμένεται να επικυρώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοινώνοντας τη νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ - μείωση που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι της τάξης του 0,5%.
Πέφτουν σήμερα τα ευρωεπιτόκια

Το, από καιρό προαναγγελθέν, «ραντεβού του Μαρτίου» με τις αγορές αναμένεται να επικυρώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοινώνοντας τη νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ - μείωση που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι της τάξης του 0,5%.

Η μείωση των επιτοκίων στο 1,5% εμφανίζεται ως μονόδρομος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το μπαράζ των στοιχείων του τελευταίου διαστήματος που δείχνουν επιμονή και διάχυση της ύφεσης σε όλο το φάσμα της οικονομίας της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ, μάλιστα, η οποία από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχει ήδη μειώσει τα επιτόκιά της κατά 2,25%, εξακολουθεί να εγκαλείται από αρκετούς αναλυτές και πολιτικούς για διστακτικότητα στην έως τώρα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, την ώρα που οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες - όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας - κινούνται πολύ πιο επιθετικά κόντρα στην ύφεση και έχουν σχεδόν μηδενίσει τα επιτόκιά τους.


ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΡΕΚΟΡ

Η νέα μείωση, πάντως, φαίνεται να «κλείδωσε» αμετάκλητα μετά και τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν νέα, βαθιά επιδείνωση στον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο και ρυθμό ρεκόρ στις περικοπές θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο δείκτης purchasing managers (PMI) της Markit για τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών έπεσε τον περασμένο μήνα στο 39,2 και σε επίπεδο που αποτελεί νέο, αρνητικό ιστορικό ρεκόρ, έναντι του 42,2 όπου βρισκόταν τον Ιανουάριο. Η κάμψη ήταν οξεία και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, με τις τρεις πρώτες μάλιστα να καταγράφουν νέα αρνητικά ρεκόρ όλων των εποχών.

Η εικόνα αυτή ανατρέπει επί το δυσμενέστερο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, θεωρούσαν ότι η ευρωζώνη έζησε το χειρότερο κομμάτι της ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Τώρα όμως, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι αντίστοιχη - εάν όχι εντονότερη - και στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

Τα στοιχεία, άλλωστε, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι και η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης έπεσε τον Φεβρουάριο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας. Ο συνδυασμένος δείκτης της οικονομικής δραστηριότητας σε μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στο, επίσης αρνητικό ρεκόρ, του 36,2 από το 38,3 του Ιανουαρίου.

Αρνητικό ρεκόρ από καταβολής της έρευνας καταγράφηκε και στο μέτωπο της απασχόλησης, τόσο σε μεταποίηση όσο και σε υπηρεσίες. Ο δείκτης απασχόλησης έπεσε στο επίπεδο του 40,8, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προχώρησαν τον περασμένο μήνα σε περικοπές θέσεων εργασίας με τον υψηλότερο ρυθμό τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.


Πηγή Ισοτιμία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης