Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εξετάζεται η επέκταση της αυτοπεραίωσης και η παράταση της περαίωσης

  • Με διπλασιασμό των ορίων ένταξης στον αυτοέλεγχο, νέα παράταση των προθεσμιών ένταξης στην περαίωση και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για δανεισμό από το ΤΕΜΠΜΕ επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις δυσκολίες των εμπόρων αλλά και να ζεστάνει τα δημόσια ταμεία με επιπλέον έσοδα.
Διεύρυνση αυτοπεραίωσης, παράταση περαίωσης

Με διπλασιασμό των ορίων ένταξης στον αυτοέλεγχο, νέα παράταση των προθεσμιών ένταξης στην περαίωση και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για δανεισμό από το ΤΕΜΠΜΕ επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις δυσκολίες των εμπόρων αλλά και να ζεστάνει τα δημόσια ταμεία με επιπλέον έσοδα.

Το οικονομικό επιτελείο, συμμεριζόμενο την επιθυμία του επιχειρηματικού κόσμου για επέκταση του μέτρου της αυτοπεραίωσης, σχεδιάζει να διευρύνει τα όρια ένταξης στη ρύθμιση από τις 300.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 600.000 ευρώ για τις εμπορικές επιχειρήσεις και να χορηγήσει νέα παράταση για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων 2000 -2006, η οποία έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου. Αντίθετα, δεν υπάρχει σκέψη, προς το παρόν τουλάχιστον, για επέκταση της ρύθμισης της περαίωσης στις χρήσεις 2007 - 2008.

Δυνατότητα αυτοπεραίωσης σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση με στόχο την άμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, την τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων αλλά και την ικανοποίηση πάγιου αιτήματος της αγοράς. Αυτό θα καταστεί δυνατό μέσω της αύξησης των ορίων ένταξης στο μέτρο, γεγονός που θα συνδυαστεί με μία νέα παράταση της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων 2000 - 2006.

Στις δύο αυτές ρυθμίσεις φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο ύστερα από τη διαπίστωση ότι παρά τις δύο παρατάσεις, υπάρχει ακόμη ικανός αριθμός επιχειρήσεων που θα επιθυμούσε να ενταχθεί στο μέτρο πλην όμως, συνεπεία της κρίσης, απέφευγαν μέχρι σήμερα οποιαδήποτε κοστοβόρα κίνηση. Από την άλλη πλευρά, συμμεριζόμενο την επιθυμία του εμπορικού κόσμου για επέκταση του μέτρου, σχεδιάζει να διευρύνει τα όρια ένταξης στο μέτρο του αυτοελέγχου μέχρι και να τα διπλασιάσει.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία πέραν των ρυθμίσεων της αυτοπεραίωσης πρότεινε ακόμη τον διπλασιασμό του κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ έτσι, ώστε να μπορεί το Ταμείο να εγγυηθεί διπλάσιο αριθμό δανείων, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από έναν κώδικα Διακίνησης Αγαθών, καθώς και την άμεση προκήρυξη προγραμμάτων ενίσχυσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).


ΠΡΟΣ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΟΡΙΟ

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας εμφανίζεται διατεθειμένο να προχωρήσει στη διεύρυνση των ορίων ένταξης στον αυτοέλεγχο και συγκεκριμένα στον διπλασιασμό του σχετικού ορίου από 300.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στις 600.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εμπορίας ή παραγωγής αγαθών. Αντίθετα, φαίνεται να διατηρείται το όριο των 150.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κατηγορηματικά αντίθετο επίσης εμφανίζεται το υπουργείο και στην ικανοποίηση του αιτήματος για επέκταση της ρύθμισης της περαίωσης στις χρήσεις 2007-2008 με εξαίρεση τη χορήγηση νέας προθεσμίας για ένταξη στη σχετική ρύθμιση, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι. Και τα δύο μέτρα αναμένεται να περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς για την εφαρμογή τους απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή Κέρδος

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Το Βήμα αναφέρει.

Νέα ευκαιρία για περαίωση σε 500.000 επιχειρήσεις

Αναμένεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να ισχύσει το μέτρο λίγους μήνες ακόμη

Νέα ευκαιρία σε περίπου 500.000 επιχειρήσεις δίνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης και να «κλείσουν» τις φορολογικές εκκρεμότητες της επταετίας 2000-2006 χωρίς έλεγχο. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι.Παπαθανασίου με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου συζητήθηκαν μια σειρά από αιτήματα, μερικά από τα οποία αναμένεται να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση.

Ενα από αυτά είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να ισχύσει η ρύθμιση της περαίωσης λίγους μήνες ακόμη προκειμένου οι επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν ή δεν είχαν τα χρήματα για να ενταχθούν στη ρύθμιση να το πράξουν και να μην κινδυνεύουν με φορολογικό έλεγχο για την περίοδο 2000-2006. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει θετικά την πρόταση των εμπόρων για επέκταση της διαδικασίας της αυτοπεραίωσης και για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 300.000

ευρώ και ως τις 500.000 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι η αρχική πρόταση των εμπόρων είναι να εντάσσονται στην αυτοπεραίωση εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 600.000 ευρώ έναντι 300.000 που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο κ. Παπαθανασίου να ενταχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης και οι χρήσεις 2007-2008. Στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της περαίωσης να υπάρξει γενικότερη ανασύνταξη του φοροελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να μην κινδυνεύσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα οποία τους πρώτους μήνες του έτους βρίσκονται στο «κόκκινο». Στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης (πίνακας Ι του εντύπου Ε3) εντάσσονται κάθε χρόνο περίπου 450.000 επιχειρήσεις, ενώ αν υπάρξει αύξηση του ορίου εκτιμάται ότι θα μπορεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να κλείνουν κάθε χρόνο τα βιβλία της Εφορίας χωρίς έλεγχο. Αυτό γίνεται στην περίπτωση όπου οι δαπάνες οι οποίες δηλώνονται είναι κάτω από το ποσοστό που διαμορφώνουν οι μοναδικοί συντελεστές καθαρού κέρδους. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στην αυτοπεραίωση υπάγονται σήμερα επιχειρήσεις εμπορίας ή παραγωγής με τζίρο έως και 300.000

ευρώ, εταιρείες παροχής υπηρεσιών με ακαθάριστα έσοδα έως 150.000

ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ και μεικτές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο από τις πωλήσεις αγαθών έως 300.000 ευρώ και από την παροχή υπηρεσιών έως και 150.000 ευρώ.


Και η Εφημερίδα Express

Διπλασιασμός ορίων για την αυτοπεραίωση

ΣTON διπλασιασμό των ορίων για την αυτοπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, περιλαμβάνοντας και τη χρήση του 2008, σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, προσδοκώντας σε σημαντική ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε χθες θετικός στο σχετικό αίτημα του εμπορικού κόσμου, που τέθηκε κατά τη συνάντηση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σήμερα στην αυτοπεραίωση υπάγονται περίπου 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ενώ με την αύξηση των ορίων –από 300.000 σε 600.000 ευρώ και από 150.000 σε 300.000 ευρώ αντίστοιχα– υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν επιπλέον 150.000-200.000 φορολογούμενοι.

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτιμούν να προχωρούν κάθε χρόνο σε προαιρετική αυτοπεραίωση της φορολογικής χρήσης του προηγούμενου έτους, προκειμένου να αποφύγουν τους ελέγχους. Eτσι περιορίζουν την εμφάνιση ζημιών και παρουσιάζουν κέρδη. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει σε ρύθμιση για νέα παράταση στην προθεσμία της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου. Αποκλείει όμως αυτή να συμπεριλάβει τις οικονομικές χρήσεις 2007 και 2008.
Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης