Αποτελέσματα live αναζήτησης

Eσοδα 800 εκ. ευρώ από περαίωση-ληξιπρόθεσμα

  • TO ποσό των 800 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει έως τώρα το Yπουργείο Οικονομικών από τις ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά σε περίοδο «ισχνών αγελάδων» για τα φορολογικά έσοδα, καθώς μάλιστα τα βεβαιωθέντα έσοδα από τις ρυθμίσεις αυτές ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ.
Eσοδα 800 εκ. ευρώ από περαίωση-ληξιπρόθεσμα              

TO ποσό των 800 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει έως τώρα το Yπουργείο Οικονομικών από τις ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά σε περίοδο «ισχνών αγελάδων» για τα φορολογικά έσοδα, καθώς μάλιστα τα βεβαιωθέντα έσοδα από τις ρυθμίσεις αυτές ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Παρότι την περασμένη Παρασκευή 27/2, έληξε η προθεσμία για την προσέλευση των φορολογουμένων, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας δηλώνει αισιόδοξος ότι τελικά θα καλυφθεί ο στόχος για είσπραξη εσόδων ύψους 2,35 δισ. συνολικά καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία απεστάλησαν επιπλέον 200.000 ειδοποιητήρια για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων. Oσοι λάβουν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια θα μπορούν εντός 10 ημερών να προσέλθουν στις εφορίες για τη ρύθμιση.

Ταυτόχρονα, παράγοντες του υπουργείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση, για την οποία απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή θα μπορεί να ενταχθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στην περίπτωση της παράτασης, θα αποσταλούν ακόμη 150.000 ειδοποιητήρια και υπολογίζεται ότι τα βεβαιωθέντα έσοδα θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Την αισιοδοξία των αρμοδίων του Yπουργείου Οικονομικών ότι οι φορολογούμενοι, παρά την κρίση στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία, θα μεταβούν για να περαιώσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις τους, βασίζεται σε δύο στοιχεία: Πρώτον, ότι υπάρχει για τους λεγόμενους «ασυνεπείς» η «δαμόκλειος σπάθη» των ελέγχων. Και, δεύτερον, ότι μετά την 1η Ιανουαρίου εφέτος οι ρυθμίσεις για τους φορολογουμένους είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε έως τότε.

Ειδικότερα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να υπαχθεί ο φορολογούμενος στη σχετική ρύθμιση έπρεπε να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχούσε στην πρώτη δόση, καθώς και ποσοστό 5% επί της ρυθμιζόμενης οφειλής, αντί 15%. Και το ελάχιστο ποσό της δόσης ήταν 150 ευρώ, αντί 300 ευρώ έως την 1η Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι επιπλέον περιελήφθησαν στις υπαγόμενες οφειλές και τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρο εισοδήματος οικονομικού έτους 2008, δηλαδή ένα επιπλέον οικονομικό έτος.

Oσον αφορά την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, με τον αρχικό νόμο ο συντελεστής λογιστικών διαφορών εμπόρου πετρελαίου θέρμανσης (διανομή κατ'Α οίκον) ήταν 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων και με τη νέα ρύθμιση ο συντελεστής αυτός έγινε 1,2%. Παράλληλα, ο συντελεστής λογιστικών διαφορών πρατηρίου προϊόντων καπνοβιομηχανίας ήταν 7‰ και με τη νέα ρύθμιση υπάχθηκε στον ίδιο συντελεστή λογιστικών διαφορών και ο έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς. Επίσης, με τον αρχικό νόμο το ποσό του φόρου που προέκυπτε δεν μπορούσε να είναι μικρότερο από το 2‰ του ποσού των ακαθάριστων εσόδων συνολικά.

Με την επόμενη ρύθμιση, ειδικά για το πρατήριο χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας ή τον έμπορο προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς, το ποσό του φόρου δεν μπορούσε να είναι μικρότερο από το 1,5‰ του ποσού των προαναφερόμενων ακαθάριστων εσόδων. Τέλος, με τον αρχικό νόμο για να υπαχθεί μια υπόθεση στην περαίωση θα έπρεπε η αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή η εκκαθαριστική δήλωση φόρου προστιθέμενης αξίας να είχε υποβληθεί έως 31/12/2007. Στη συνέχεια, υπήχθησαν στην περαίωση και οι υποθέσεις, για τις οποίες είχαν υποβληθεί οι δηλώσεις έως 30/9/2008, διευρύνοντας σημαντικά τον αριθμό των φορολογουμένων.

 
Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης