Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δίχτυα στους φοροπαραδείσους

3 Μάρτιου 2009 Σχόλια
  • Σφίγγει ο κλοιός για τους απανταχού φοροφυγάδες - κροίσους μετά την πρόθεση της ΕΕ να καταστούν ακόμη πιο αυστηρές οι διαδικασίες εντοπισμού των πολιτών που χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους και κρύβουν κεφάλαια από τις φορολογικές Αρχές. Ηδη η Κομισιόν προτείνει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για μη μόνιμους κατοίκους σε τρεις χώρες της ΕΕ, ανοίγοντας νέο πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής.
Δίχτυα στους φοροπαραδείσους

Σφίγγει ο κλοιός για τους απανταχού φοροφυγάδες - κροίσους μετά την πρόθεση της ΕΕ να καταστούν ακόμη πιο αυστηρές οι διαδικασίες εντοπισμού των πολιτών που χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους και κρύβουν κεφάλαια από τις φορολογικές Αρχές. Ηδη η Κομισιόν προτείνει την άρση του τραπεζικού απορρήτου για μη μόνιμους κατοίκους σε τρεις χώρες της ΕΕ, ανοίγοντας νέο πανευρωπαϊκό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα η Ελλάδα περιμένει από τη Γερμανία την περίφημη λίστα Λιχτενστάιν, κάτω από τη γενικότερη διαπίστωση ότι πολλές offshore εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος «αγοράζουν» πρόθυμα και με το αζημίωτο κάθε είδους επισφαλή δάνεια από εταιρείες που θέλουν να εξυγιάνουν εικονικά το χαρτοφυλάκιό τους.

Φωτιές άναψε στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης η αποκάλυψη ότι τα 2/3 της περιβόητης λίστας Λιχτενστάιν είναι Ευρωπαίοι μη Γερμανοί πολίτες που φοροδιαφεύγουν. Πρόκειται για παραπάνω από 800 αφανείς κροίσους, που ενώ υπάγονται σε φορολογία στις χώρες τους κρύβονται πίσω από τον γνωστό αυτόν φορολογικό παράδεισο διατηρώντας «καλυμμένα» κάθε είδους οικονομικές σχέσεις.

Πράγματι, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι σε σύνολο 1.400 ονομάτων της σχετικής λίστας, μόνον οι 600 είναι Γερμανοί πολίτες, για τους οποίους, άλλωστε, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων, δικαιολογώντας πλήρως το εγχείρημα διείσδυσης στα άβατα του πριγκιπάτου και αποκομιδής των στοιχείων. Οι υπόλοιποι 800 αποτέλεσαν την αιτία που χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Φινλανδία αλλά και η Ελλάδα ζήτησαν πρώτες από τη γερμανική κυβέρνηση τη σχετική λίστα προκειμένου ακριβώς να διαπιστώσουν αν μέσα σε αυτήν υπάρχουν υπήκοοί τους που βεβαίως φοροδιαφεύγουν. Ενα χρόνο μετά, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η λίστα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, καθ' οδόν προς την πλατεία Συντάγματος, κάνοντας πολλούς (με... πολλά) να χάσουν τον ύπνο τους.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος, που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, γινόταν λόγος «για συνεργασία των φορολογικών αρχών στο πλαίσιο της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών σύμφωνα με τις διατάξεις περί αμοιβαίας συνδρομής των αρμοδίων αρχών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της άμεσης φορολογίας (Οδηγία 77/799/ΕΚ)».


ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στην επιστολή ο κ. Μπέζας έθετε το θέμα της πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης παρόμοιων συμπεριφορών «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στο πλαίσιο των χωρών μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη στους κόλπους της ΕΕ, η οποία με τις πιέσεις κατ’ αρχήν της γαλλικής προεδρίας επιχείρησε να βάλει σε τάξη φορολογικούς παραδείσους, όχι μόνο του Λιχτενστάιν, αλλά και της Ανδόρας, της Λιβερίας, των Marshall Islands, του Naurau και του Vantau, που σε επίσημο κατάλογο του ΟΟΣΑ κατονομάζονται ως μη συνεργάσιμοι φορολογικοί παράδεισοι. Ωστόσο, οι χώρες αυτές δεν είναι οι μοναδικές, αφού τα τελευταία χρόνια και άλλες χώρες άρχισαν να δημιουργούν προϋποθέσεις ως φορολογικοί παράδεισοι.


ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Πρόταση για άρση του τραπεζικού απορρήτου

Ενα πρώτο αποτέλεσμα των πιέσεων είναι η επίσπευση των διαδικασιών αναθεώρησης των Κοινοτικών κανόνων για τη φορολόγηση τόκων από επενδύσεις πολιτών ενός κράτους-μέλους της ΕΕ σε άλλο. Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες η Κομισιόν πρότεινε την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τους μη μόνιμους κατοίκους σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Αυστρία. Παράλληλα, όμως, οι Βρυξέλλες προτίθεται να αυστηροποιήσουν περαιτέρω την Οδηγία του 2005 που έχει ακριβώς ως στόχο τον εντοπισμό των πολιτών που χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους και κρύβουν κεφάλαια από τις φορολογικές αρχές των κρατών-μελών.

Ηδη πριν λίγες ημέρες η Κομισιόν πρότεινε την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τους μη μόνιμους κατοίκους σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Αυστρία. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολιτών των Κοινοτικών χωρών και στο να αποτρέψει κάθε Κοινοτική χώρα να επικαλείται το τραπεζικό απόρρητο και να αρνείται να δίνει στοιχεία για έναν φορολογούμενο, όταν το κράτος διαμονής του το ζητάει.

Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network), η αξία των κεφαλαίων και καταθέσεων, που ελέγχονται από άτομα τα οποία δραστηριοποιούνται σε φορολογικούς παραδείσους και υπεράκτιες εταιρείες αγγίζει τα 11,5 τρισ. δολ., ποσό που μεταφράζεται σε ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 250 δισ. δολ.


Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το κεφάλαιο που έχει μετατραπεί σε offshore επενδύσεις φθάνει τα 5 - 7 τρισ. δολάρια και αποτελεί το 6% - 8% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου.
Αποδίδει δε τον τίτλο των φορολογικών παραδείσων με βάση τέσσερα κριτήρια: Την ύπαρξη εξαιρετικά χαμηλών ή μηδενικών φορολογικών συντελεστών, την έλλειψη φορολογικής διαφάνειας, τη μη ανταλλαγή στοιχείων με άλλες χώρες και την ελκυστικότητά τους σε εταιρείες-φαντάσματα. Εξ αυτών τρεις χώρες εξακολουθούν να αρνούνται κάθε συνεργασία στους τομείς της διαφάνειας και της ανταλλαγής στοιχείων: Η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν και το Μονακό.

Σημειώνεται ότι μόνο το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, που βρίσκεται στις Αλπεις, στα σύνορα Αυστρίας-Ελβετίας, με πληθυσμό 35.000 κατοίκους και έκταση 203 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο ο μισός δήμος Αθηναίων) διαθέτει 16 τράπεζες που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια περί τα 95 δισ. ευρώ που ισοδυναμούν με δύο φορές την κεφαλαιοποίηση όλων των ελληνικών τραπεζών!

Στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι η απάτη εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, είναι μέρος μόνον των εκατοντάδων εκατομμυρίων που κατευθύνονται προς το πριγκιπάτο των Αλπεων αλλά και των άλλων «φορολογικών καταφυγίων» αντί προς τα κρατικά ταμεία των χωρών-μελών της ΕΕ. Μόνον οι Γερμανοί πολίτες εκτιμάται ότι μεταφέρουν μεταξύ 300 δισ. ευρώ και 500 δισ. ευρώ σε «φορολογικά φιλικές» χώρες, πολλά εκ των οποίων περιφέρονται σε βαλίτσες μέσω των αφύλαχτων ευρωπαϊκών συνόρων.

Ανάλογες μεταφορές γίνονται από Ισπανούς προς την Ανδόρα, από Γάλλους προς το Μονακό κ.ο.κ., ενώ δεν είναι λίγες και οι αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων. Κρίσης μεσούσης, μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου offshore εταιρείες «αγοράζουν» πρόθυμα και με το αζημίωτο κάθε είδους επισφαλή δάνεια από εταιρείες που θέλουν να εξυγιάνουν εικονικά το χαρτοφυλάκιό τους.


Η ιστορία της οικογένειας Λιχτενστάιν

Η οικογένεια Λιχτενστάιν άρχισε να αγοράζει το 1699 τα εδάφη που αποτελούν σήμερα το μικροσκοπικό ευρωπαϊκό πριγκιπάτο, για να εξασφαλίσει μία έδρα στο Συμβούλιο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Oι Λιχτενστάιν είναι από τις παλαιότερες αριστοκρατικές οικογένειες (το γενεαλογικό δένδρο της φτάνει στον 12ο αιώνα) και αυτή ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω αλπικό κρησφύγετο χρησιμοποιήθηκε ως «διεύθυνση ευκολίας» από ισχυρούς Ευρωπαίους.

Πέρασαν αρκετές δεκαετίες πριν κάποιος πρίγκιπας Λιχτενστάιν πατήσει πραγματικά το πόδι του στο φέουδό του, όμως τώρα το Λιχτενστάιν είναι ένα από τα τρία μικροσκοπικά κράτη (μαζί με την Ανδόρα και το Μονακό) που ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει στα «φορολογικά καταφύγια», τα οποία δεν συνεργάζονται με τις φορολογικές αρχές. Χάρη σ’ αυτή τη μη συνεργασία και ασχολούμενοι μ’ αυτό που ευφημιστικά αποκαλούν «διαχείριση πλούτου», το πριγκιπάτο και οι 35.000 - 37.000 κάτοικοί του έχουν από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στην Ευρώπη, ενώ η οικογένεια έχει συγκεντρώσει περιουσία 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης